Karel IV. - Tajný deník

Karel IV. - Tajný deník https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427452/bmid_karel-iv-tajny-denik-osu-427452.jpg 4 208 62

Lucemburská pentalogie série

1. díl >

Více než šest století uplynulo od chvíle, kdy Karel IV., český král a římský císař, svěřil své myšlenky a nejhlubší pocity pergamenu. O jeho oficiálním životě bylo napsáno mnoho, ale jeho osobní zpovědí, která měla zůstat utajena veřejnosti, ale řízením osudu opět spatřila světlo světa, je Tajný deník. Jemu svěřil své vzpomínky na dětství, na milovanou matku, královnu Elišku Přemyslovnu, a na svého otce, českého krále Jana Lucemburského, se kterým měl velmi komplikovaný vztah. Jeho myšlenky patřily i jeho čtyřem ženám, jež všechny vroucně miloval, a dětem, zejména malému synkovi, pozdějšímu českému a římskému králi Václavovi IV. Poznejte život a pravou duši Otce vlasti, schopného a obratného panovníka, pravého přítele, oddaného manžela a laskavého rodiče, člověka milujícího, neúnavně budujícího, pevného v zásadách i tápajícího; muže, jenž v České zemi našel svůj pravý domov.... celý text

Přidat komentář

malýčtenář
30.10.2023 5 z 5

Kdo by neznal našeho nejslavnějšího panovníka Karla IV. Zde se dovídáme o jeho životě tak, jak sám vypráví. Je mnoho knih o našem panovnikovi, ale zde vystupuje hlavně jako normální člověk se svými starostmi I radostmi. Kniha sama mne překvapila, čekala jsem známá fakta a nudné vyprávění. Byla jsem mile překvapená a kniha se četla velmi dobře a už začínám další díl.

fénix56
30.09.2023 5 z 5

Tak za mne to bylo příjemné překvapení. Na rozdíl od některých spisovatelů historických románů, kteří se ve svých knihách věnují spíš "obyčejným" lidem a jejich erotickým radovánkám, v této knize spisovatel píše o skutečných historických postavách a jejich osudech. Ať už jde o rozporuplný vztah Karla IV. s otcem Janem Lucemburským, lásku k matce Elišce Přemyslovně nebo rozmazlování prvního syna.

O Karlovi IV. jsem už četla dost knih, ale tato se mi líbila asi nejvíc. Hlavně svým střízlivým popisem jeho života a nezabředáváním do zbytečností. Jediné, co mi trochu vadilo, je přeskakování v čase, mám raději časovou posloupnost.

Román jsem poslouchala jako audioknihu a musím vyzvednout perfektní přednes Jiřího Dvořáka a rovněž předěly pomocí dobových chorálů.


StaroČeška
29.06.2023 5 z 5

Císař Karel IV je čerstvě ženatý se svou poslední ženou Alžbětou Pomořanskou, když k jeho dvoru přijížní osobní sekretář jeho otce Jana Lucemburského Guillaume de Mauchaut. Oba muži tráví večery tím, že Guillaume vypráví Karlovi příběh vztahu jeho rodičů a jejich vlády v Čechách. Na toto vyprávění naváže Karel vzpomínkami na svá léta strávená ve Francii, vzpomínkami na muže, kteří jej vychovávali a ovlivnili, na své celoživotní boje se svým otcem Janem Luxeburským. Dovídá se o posledních letech života a smrti své matky. Vzpomíná na začátky svého panování v Čechách, cestu k trůnu císaře a do toho popisuje své současné starosti s mladou ženou a malým synkem Václavem. Poslouchala jsem audioknihu. Jiří Dvořák je zkušený vypravěč a v jeho laskavém podání sledujete příběhy Karlova života se zatajeným dechem.

Damato
17.01.2023 5 z 5

Miluji osobnost Karla IV, jako člověk byl milující syn, milující otec, milující manžel. Jako císař byl milovaný vládce, milovaný král, milovaný císař. Osobnost, která se snažila českému národu vštípit hrdost. Osobnost , která se snažila povznést český lid, nastolit řád a rovnováhu. Byl to člověk z masa a kostí- jako my všichni. Přesto to bylo OSOBNOST, o které se však učí děti ve škole a ze současných dostupných učebnic celých 45 minut . Ostuda , ale ne Karla IV, ale našeho školství. Tahle kniha se čte sama a je velice zajímavě napsaná. Ukazuje Karla IV jako člověka, který má své radosti, své smutky, své tajnosti. Určitě DOPORUČUJI

Noisette73
08.09.2022 5 z 5

Nádherný příběh a výlet do historie jaksepatří.

david3983
19.07.2022 5 z 5

Kniha se mi četla sama. Nádherný příběh pozdní fáze života Karla IV a vyprávění jeho dětství a co musili zakusit jeho rodiče hlavně tedy Eliška.
Hltal jsem každou kapitoli, zatím moje nejoblibenější historická kniha, co jsem četl :)

Martina291086
05.07.2022 5 z 5

Jsem trochu na vážkách, protože kniha lehce nesplnila mé očekávání... Ano, kniha je velice čtivá a historická doba se svými osobnostmi nabízí skvělý materiál pro ne jednu knihu, ale celou ságu... V tomhle nemůžu nic vytknout. Jen mi malinko vadí, že místy je vyprávění zbytečně zdlouhavé . To je asi jediné mínus, které jsem našla.

milicent2
23.04.2022 4 z 5

Příběh části života nejoblíbenějšího českého panovníka psaný formou osobního vyprávění ve dvou časových rovinách. Autor příjemně vyvažuje sled historických a politických událostí soukromými vzpomínkami, myšlenkami a pocity, někdy i obavami a nejistotou českého krále a římského císaře a také ...člověka.
Ocení zejména ti, kteří nutně nemusí učebnice dějepisu, ale přesto je historie láká. A to je také můj případ. Za mě tedy palec nahoru.

ErikaKej
16.04.2022 4 z 5

Táto knižka určite zaujme nielen milovníkov histórie. Autor ponúka náhľad do života a vzťahov šlachty počas vládnutia Karola a jeho otca, popisuje aj udalosti a osobnosti o ktorých sa bežne v dejepisoch neučí. Bavilo ma počúvat o Eliške, jej manzelovi, otcovi, politickych bojoch a to všetko prerozpravane Karolom IV. Zo začiatku sa dej pre mna trošku vliekol okolo svatby s Alžbetou, ale od momentu ked sa začali spomínat Jan a Eliška to nabralo spád. Prednes v audioknihe bol velmi dobry a hodil sa k atmosfére, páčila sa mi aj dobová hudba. Dakujem!

Dela111
22.12.2021 5 z 5

Karel IV. - velikán, nejslavnější český panovník, který se jako první z nich stal i císařem Svaté říše římské. Vyjmenovat všechny zásluhy tohoto "otce vlasti" vždy vydá na pořádný spis. Byl to velmi moudrý panovník a obratný diplomat.

Pro mne je Karel IV. ta nejzajímavější a nejoblíbenější historická osobnost. Dokonce až tak, že kdybych si mohla vybrat s jakou již nežijící osobností se setkám, neváhala bych ani chvíli koho vybrat. Ano, vím, že je to blbost, ale škoda, že to nejde, že ano... ;-)

O Karlu IV. byla napsána spousta knih, ale Josef Bernard Prokop dostal vynikající nápad zpracovat knihu jako deník tohoto vladaře a tak nám vše jakoby vypráví sám císař.
Tento první díl Lucemburské pentalogie začíná v době, kdy si Karel vybere svoji poslední ženu Alžbětu a ožení se s ní. Prostřednictvím jeho vzpomínek a také vzpomínek bývalého důvěrníka Jana Lucemburského Gioma se dozvídáme o Karlově dětství, o jeho pobytu na francouzském dvoře, o komplikovaném vztahu s otcem Janem, o jeho matce Elišce Přemyslovně, o různých zákulisních intrikách, se kterými se musel Karel vypořádávat a další skutečnosti.

U této knihy autor zvolil zajímavou a netradiční formu vyprávění a je to moc povedené. Je to tak poutavé, že kniha bude bavit i ty, kteří jinak historické romány nevyhledávají.
Já jsem knihu četla už před léty, hned po jejím vydání a byla jsem nadšená. Teď jsem si předvánoční čas zpříjemnila její audioverzí a i tu musím pochválit. Je skvěle načtená Jiřím Dvořákem a navíc je přidaný vhodný hudební doprovod v podobě dobových skladeb a písní. Úžasně to dotváří atmosféru.

Karel IV. - Tajný deník, knihu o jednom z nejmocnějších a zároveň nejpopulárnějších panovníků Evropy, upřímně doporučuji, je skvostně a neobyčejně poutavě napsaná.

Etilik585585
23.11.2021 5 z 5

Doporučuji všem , kdo se zajímají o naši historii.
Čtivě a poutavě napsané , lze se mnoho dozvědět o životě jednoho z našich velkých panovníků který je nám zde prezentován nejen jako vladař,ale i jako člověk , Člověk který má svá obyčejná lidská trápení , starosti, sváry ,lásky,tak jako každý.

LenkaDv
10.11.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Jen mi malinko vadilo neustálé přecházení z minulosti do současnosti - i když bylo označelno kurzívou. Ale jinak nemám knize co vytknout.

martin9929
21.03.2021 5 z 5

Poučné vyprávění o životě Karla IV.

cukrovka
06.03.2021 5 z 5

Čtivě napsaný příběh kde se prolíná vzpomínání na rodiče Karla IV a jeho dětství s dobou jeho počátku manželství s Alžbětou Pomořanskou. Citlivým vyprávěním se tu dozvídáme spoustu údajů o této době a ani to nebolí tak jako ve škole při dějepise. Příjemné čtení.

ViolettaCh.
04.03.2021 5 z 5

Román podaný formou vyprávění o svém vlastním životě samotnou hlavní postavou, zde císařem Karlem IV., dle jeho tajného (samozřejmě fiktivního) deníku, je celkem nápaditý románový počin. Časově je kniha situována vlastně jen do krátkého časového úseku (května až června 1363) od Karlova sňatku s jeho poslední manželkou Alžbětou Pomořanskou (v květnu) do korunovace jeho dvouletého syna Václava českým králem (v červnu) s tím, že je vedena formou rozprávění s Karlovým blízkým přítelem a rádcem Guillaumem de Machaut (1300-1377), který jej znal od dětství a pracoval již pro Karlova otce Jana Lucemburského. Karel rozpráví o svém životě, kdy některé z vyprávěných příběhů mají historický základ a jsou doložitelné, jiné mohou být jen fikcí autora. Poslouchala jsem formou audioknihy v podání Jiřího Dvořáka, což byl opravdu příjemný a oddechový poslech. Určitě se podívám i na další historické romány z pera stejného autora.

Standa24
28.02.2021 4 z 5

O Karlu IV. už bylo napsáno mnoho knih, jak odborných publikací tak románů, takže mnoho nového se o něm už čtenář nedozví. Tato kniha je však zajímavá tím, že se v ní prolíná Karlovo vyprávění o z jeho pohledu aktuálních událostech - manželství s Alžbětou Pomořanskou, s jeho vzpomínkami na dětství a rodiče.

Aliii
21.02.2021 4 z 5

I když k historii moc netíhnu, Karel IV. jako známá česká osobnost pro mě byla do Čtenářské výzvy jasná volba. Kniha se dobře čte a dozvěděla jsem se spoustu informací z lucemburské doby.

Ronnie68
25.01.2021 4 z 5

Kniha se četla opravdu dobře ... Když se to tak vezme ... Děj psaní deníku je zasezen do doby, kdy se má Karel po čtvrté oženit ... A zároveň je zde retrospektivně vyprávěn příběh Elišky a Jana .... tento příběh je veden do Janovi smrti .... Bylo fajn, že jsem na tuhle knihu narazila ...

Ailee
14.01.2021 5 z 5

Naposloucháno v audio verzi a moc dobře se to poslouchalo. Mám ráda historii, třebaže jen jako lajk. Nikdy jsem se nedostala k tomu, abych ji studovala hlouběji. Vždycky se však ráda dozvím něco nového.
Nevím, jak moc autentický a pravdivý tento "spis" je, ale je to opravdu moc příjemný způsob, jak se dozvědět něco o naší vlastní minulosti. Žádná suchopárná data, ale skutečný a procítěný příběh.

Milonak
30.11.2020 4 z 5

Nikdy jsem k četbě historie netíhnul, ale tato kniha je velice čtivá a zajímavá. Pohled na události těch dob z osobního pohledu Karla IV. jsou velice poutavé a člověk se dozví díky vyprávění samotného Karla i věci, které nebyly známé. 5 hvězd nedávám, i když to k nim nemělo daleko.