Karel IV.: Na dvojím trůně

Karel IV.: Na dvojím trůně https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170603/bmid_karel-iv-na-dvojim-trune-N0x-170603.jpg 4 26 5

Kniha předního českého historika Jaroslava Čechury přístupným a čtivým způsobem představuje široké veřejnosti život a dílo jedné z nejvýznamnějších osobností českých i evropských dějin – českého krále a římského císaře Karla IV. Čechurův plastický portrét přibližuje Karlovu osobnost z několika pohledů, které se vzájemně prolínají – z pohledu politicko-historického, kulturního, ale i lidského. Karel IV., první český král, který se stal také císařem Svaté říše římské, byl nejen mimořádně zdatný státník nadaný neobyčejnou politickou jasnozřivostí, budovatel, vášnivý sběratel svatých relikvií, milovník umění a vzdělanosti, spisovatel, ale také živoucí člověk z masa a kostí. Jaký byl člověk, jaké měl vlastnosti, jak se choval v soukromí a ke členům své rodiny, jaké měl sny a zájmy, jakými lidmi se obklopoval na svém dvoře a jak tento dvůr vypadal a čím žil? I o tom, ale i o mnohém jiném vypráví Čechurova kniha, která shrnuje to nejdůležitější, co bychom o "otci vlasti", který se nesmaz... celý text

Přidat komentář

Dandulka
22.09.2022 5 z 5

Moc dobře napsané. Kniha se skvěle hodí k rešerším do seminárních prací a k další práci pedagogů a lektorů. Informace jsou podány velmi citlivě a velmi čtivě.

Apo73
13.02.2022 5 z 5

Tak to je příkladná kniha! Gratuluji! Takhle by měl, podle mého, vědec být schopen popularizovat výsledky svého bádání! Čtivě, srozumitelně, dramaticky, věcně správně, umět to uchopit, dát tomu téma....No tohle umí opravdu jen několik historiků, těch, kteří se umí "povznést" nad odborný text a nestydí se za to - jako to třeba uměl Janáček, Petráň, umí to brilantně Čornej a Čechuru připojuji! Ta kniha vyšla, když byla ta velká výstava, a velde všech těch velkých odborných publikací se takhle stala klenotem pro všechny, kteří se chtějí koncentrovaně něco dozvědět, a přitom vidět Otce vlasti/Největšího Čecha jako živou bytost. Doporučuji!


niknikita
29.09.2019 5 z 5

Skvělé!
Nejluxusnější "učebnice dějepisu", jakou si lze představit.
Krásně se čte a obsahuje nádherné fotografie ilustrující textovou část této výborné publikace, která opět o něco víc přiblíží čtenářům osobnost Karla IV.

Daydreamer
04.05.2019 5 z 5

S hodnocením této knihy jsem neměl nejmenší problém. O obsahu nemá příliš cenu se rozepisovat, protože v anotaci je vše podstatné již řečeno. Je to, samozřejmě, jakýsi "úvod do Karla IV", předpokládám ale, že v nejednom čtenáři může probudit chuť dozvědět se o této mimořádné osobnosti našich dějin ( ale nejen o ní, jsou tu i další Lucemburkové a řada Přemyslovců!) něco víc. Ano, pan profesor Čechura opravdu umí. Jen lituji, že se nevěnoval v edici "České země" i Přemyslovcům.

Finn123
06.06.2016 5 z 5

Vynikající!! Podrobný průvodce životem slavného panovníka, podaný poutavě a s hlubokou znalostí. Prostě Karel IV. jako člověk ,císař, bojovník, sběratel ,stavitel, vzdělanec...Autor nezapomíná ani na jeho rodinu, manželky, syny a přidává i spoustu dalších zajímavostí.
Záslužná kniha,krásně se čte a přitom se čtenář poučí. Nádherná fotografická příloha! Dílo důstojné Karlova výročí.
Pane Čechuro, všechna čest!