Karel IV. - Historie života velkého vladaře

Karel IV. - Historie života velkého vladaře https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/298942/bmid_karel-iv-historie-zivota-velkeho-vl-8Ax-298942.jpg 5 24 6

Monografie Karel IV. Historie života velkého vladaře, poprvé vydaná v roce 1998, je zdařilým pokusem o komplexní zachycení života i doby Karla IV. od jeho politických počátků v severní Itálii až po jeho diplomatickou cestu do Francie na sklonku života. Kavka v ní barvitým způsobem líčí nejen Karlovu zahraniční politiku jako římského císaře, ale zároveň se věnuje i jeho způsobu vykonávání vlády a reprezentace moci v Českém království. Na půdorysu rodového vládnutí zkoumá jak Karlovy napjaté vztahy s otcem, tak jeho spoluvládu s bratrem Janem Jindřichem. Velký prostor věnuje i Karlovým snahám, jež vedly ke zvolení jeho syna Václava novým římským králem. Stranou přitom neponechává ani Karlovu literární činnost, jež byla ve své době v panovnickém prostředí zcela ojedinělá a v níž se odrážely panovníkovy pokusy představit sebe sama jako Bohem vyvoleného vladaře, jenž své zkušenosti předává prostřednictvím návodných rad svým nástupcům.... celý text

Přidat komentář

Cortegos
09.12.2022 5 z 5

Parádní dílo o Karlovi IV. Dlouhé tak akorát a psáno velice poutavým jazykem, který čtenáře zatáhne do politického a pletichářského světa 14. století. Někoho by ovšem komplikovanost politické situace a její celkem podrobné líčení mohla odradit. Přesto přečtení velice doporučuji.

TaťkaMF
11.06.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Na tak malém počtu stran dokáže zachytit všechny důležité momenty ve velmi zajímavém životě našeho nejznámějšího panovníka.


Kontryhelka
29.01.2021 5 z 5

Jsem velká fanynka tohoto díla. Osobnost Karla IV. mně vždycky fascinovala a jeho životopis mi poskytl přesně ty informace, které jsem chtěla vědět. Za mě pěkně zpracované dílo. Ne každému toto čtení sedne, ale své čtenáře si Karel IV. vždycky najde.

Ronnie68
22.07.2018 5 z 5

Kniha obsahovala mnoho informací, které dokreslovaly život a vládu otce národa.

Holmann
30.08.2017 5 z 5

Velmi příjemný, svěží a neotřelý příspěvek k tomuto tématu.

zapina
14.11.2013 5 z 5

zajímavá kniha, ale svojí formou je spíše pro náročné a zdatné čtenáře...