Karel IV. - Císař a synové

Karel IV. - Císař a synové https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/144767/bmid_karel-iv-cisar-a-synove-N5B-144767.jpg 4 74 18

Lucemburská pentalogie série

< 3. díl >

Osud i dílo největšího z Čechů se naplňuje, bude schopen předat umění vládnout, moudrost a sílu svým následovníkům? Třetí část Tajného deníku císaře Karla IV., přináší události z posledních deseti let jeho života, tedy léta 1368-1378. Po slavné korunovaci císařovny Elišky se císař naplno věnuje získání římského trůnu a dalších držav pro nejstaršího syna Václava. Karel IV. byl bezpochyby diplomatickým, i politickým prorokem, dokázal vidět mnoho let dopředu, tím víc udivuje, jak zcela nekriticky hodnotil Václavovy schopnosti. Velmi toužil, aby právě on, následník, šel v jeho šlépějích. Svou velikost a předurčení k velkým činům však mu nedokázal předat v plné míře. Asi protože mu cestu umetal příliš. Alžběta, která nevidí celou Karlovu politiku v širších souvislostech, naléhá, aby opustil svou celoživotní koncepci vládnutí a jednal proti ní. Nemůže přece stále prosazovat pouze nejstaršího, má přece i dva další syny. Stárnoucí a nemocný císař jen stěží odolává. Do děje také vstupuje lékař a kronikář, Jan Kryštof Cetenský, řečený Lombard. A hříchy minulosti se rovněž začínají hlásit v podobě ohrožení Karlova nevlastního syna Guillauma. Karla začíná zrazovat do té doby pevné zdraví, což však neznamená, že v pravý okamžik nedokáže osobně zasáhnout. Kniha Karel IV. Císař a synové zakončuje trilogii Tajného deníku Karla IV. Dramatické osudy dvou Karlových synů, Václava a Zikmunda, vyjdou v příštím, karolinském roce.... celý text

Přidat komentář

malýčtenář
05.11.2023 5 z 5

Škoda, že už trilogie končí. Opravdu zdařile vyprávěný příběh o našem panovnikovi a jeho dětech, kteří bohužel nedosáhli kvalit svého otce. Velmi zdařilé dílo.

fénix56
05.10.2023 4 z 5

Z trilogie o Karlu IV. se mi nejvíce líbil první díl, ale i druhé dva byly na vysoké úrovni. Ve třetím díle už Karla IV. vyčerpávají různé zdravotní neduhy, ale zase si konečně začíná rozumět se svou čtvrtou manželkou Alžbětou Pomořanskou. Dá se říct, že jediný problém mezi nimi je zaslepená láska Karla k synu Václavovi, ze kterého učinil českého krále, přestože pro tento post rozhodně nemá předpoklady.

Mám pocit, že když po perfektních panovnících nastoupí jejich synové, ve velké míře zdaleka nedosahují kvalit svého otce...


david3983
29.11.2022 5 z 5

Tuhle trilogii jsem si moc užil. Krásně napsaný příběh Karla IV. Škoda, že Václav nenásledoval příklad svého otce.

ErikaKej
30.09.2022 4 z 5

Posledný diel vynikajúcej trilógie. Kniha nám ponúka zaujímavý pohľad do posledných rokov života Karla IV a jeho snahy pripraviť trón pre syna Václava, ktorý si to žial ani nevážil a asi ani nezaslúžil. Láska k deťom býva slepá a múdry cisár sa tento krát mýlil- Václav ako kráľ zlyhal a v nasledujúcich rokov zničil skoro všetko čo sa mu jeho otec tak veľmi snažil zabezpečiť… Odporúčam

Noisette73
08.09.2022 5 z 5

Hezké, jen škoda, že se Václav více "nepotatil".

Standa24
06.05.2022 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila, stejně jako předchozí díly. Oceňuji, že se autor snaží přiblížit císaře Karla IV. nejenom jako vladaře a zakladatele měst, hradů a institucí, ale hlavně jako člověka, manžela a otce, který má své vrtochy a dělá chyby. Jsem zvědavý, jaké bude pokračování o Václavovi IV. a Zikmundovi.

mistrikova
28.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Přidávám se ke komentářům pode mnou. Kniha mě bavila, ale na druhou stranu mi vadilo, jak Karel IV. protěžoval Václava, který toho velmi zneužíval. Bylo poznat, že pro císaře byl Václav vymodlené dítě a zároveň tklivá, romantická upomínka na Annu Svídnickou. Navíc Václav byl vykreslen autorem jako rozmazlené dítě, ze kterého vyrostl hejsek, pijan a budižkničemu. Charakterově se císaři vůbec nepodobá, a to císaře trápí, ale není již schopen jeho jednání usměrnit. Alžběta časem dospěla a byla císaři oporou, i když zjistila, že Karel IV. zplodil nemanželského syna, což ji hluboce ranilo. Líbilo se mi fiktivní setkání obou nevlastních bratrů. Samozřejmě, že čtenář musí očekávat záplavu státnických mouder a diplomacie. Nicméně v tomto díle jde zejména o retrospektivu života císaře Karla IV. a uzavření jeho panovnické epochy.

Medvědářka
25.09.2020 5 z 5

Další díl za mnou a já se zase utvrdila v tom, že mě tohle vážně baví.
Karel je už stár a je to znát. Do popředí se začíná dávat Václav, jeho syn, který nebyl u nás oblíbený. Je jiný a Karel si to uvědomuje. I přes to všechno se snaží být dobrým vládcem do posledního dechu.

Tesssay
15.07.2018 5 z 5

"Přečetla" jsem všechny 4 díly formou audioknihy a musím říct, že se mi kniha - příběh moc líbil a pan Dvořák ji svým bravurním přednesem posunul ještě o level výš. Vřele doporučuji - já si ji s chutí za čas poslechu znova :-)

honza66
18.04.2018 1 z 5

Třetí díl pentalogie o Lucemburcích je ještě horší než předchozí dva. Je to nepovedná pohádka, při které i jen trochu poučenému laikovi musí vstávat vlasy hrůzou na hlavě a historik ji nemůže vydržet. Proti tomu jsou všechny knihy od Vaňkové a dokonce i od Vondrušky přesným dějepisným popisem své doby. V Prokopových knihách je Karel IV dobromyslný stařík s postpubertálními skolny se neustále zamilovávat do svých žen, který 90% své kapacity věnuje svému milostnému a rodinnému životu. Postavy ploché, vykreslení doby žádné, společenské a politické souvislosti panování Karla IV minimální a i to minimum je buď špatně nebo nepodstatné. Další z knih, která pouze parazituje na popularitě postavy Karla IV.

eva-lupen
12.04.2018 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Tenhle díl byl opět skvělý. Jak mne ten druhý moc nezaujal, tak tenhle byl tak dobře napsaný (a opět skvěle načtený), že bych vážně věřila, že to nějak takhle bylo. Naprosto věrohodné. Těším se na další díly. :-)

lapagerie
20.09.2017 5 z 5

Tenhle díl mě opravdu zaujal výrazným prvkem - a to slepotou Karla IV. v případě výchovy jeho prvorozeného syna Václava. Karel najednou ztrácí svůj status velkého císaře, diplomata a válečníka a stává se chybujícím otcem, který odmítá vidět to, co mu ukazuje okolí. Že Václava rozmazluje. Ano, z historie to víme, ale číst o tom formou deníku je daleko působivější.

takana
15.07.2017 5 z 5

Kniha je dobrá jako předchozí 2 díly.

Janadvorackova
02.07.2017 5 z 5

Kniha opět poslechnuta v rekordním čase. Jsem zvědavá na další, protože autorův styl se mi zamlouvá. Fakt jako bych četla kronikářovy zápisky. Lidé, staletí mrtví, najednou ožívají a lezou mi do snů a mají úplně běžné problémy jako kdokoli.

Chválím opět pana Dvořáka. Jestli za tuhle část své práce ještě nedostal, myslím ocenění, měl by být rozhodně pasován na "čtivce."

Po dočtení jsem si ještě krásně početla o moru. Divím se, vzhledem k jeho rozlezlosti po Evropě, že tu vůbec jsme -:))). Objevoval se skoro čtyři sta let v poměrně pravidelných intervalech a řádil, inu jako mor.
Nedokážu si představit žít v době, kdy nebyla kanalizace a hygiena nic moc, krys snad stejně jako obyvatel města, brrr. Asi to vidím moc jednoduše, ale zaráží mě, že tehdá prostě neodhalili, že krysy (krom jiného) jsou fakt problém.

Škoda že nevím, kde v té době žili mí předci. Mám povrchní zprávy až z doby za tři sta let, ale touha se to dozvědět ve mě docela hlodá, to vám řeknu :).

ZuzziŠ
29.01.2017 4 z 5

První půlku knížky jsem si říkala, kdo ví, jestli já tu pentalogii dočtu, vždyť přece nemám takové trápení ještě další dvě a půl knihy zapotřebí (evidentně je to díl od dílu horší...), a pak, ani nevím kdy a jak, ale - ta kniha se stala nádhernou!

MKrat
17.01.2017 5 z 5

přidám se.... skvostná kniha, plná zajímavých historických faktů, a opravdu neuvěřitélně silná osobnost Karla IV kterou skvěle spisovatel dokázal čtenářům přiblížit..můžu jen doporučit všechny 3 díly..

niknikita
20.09.2016 5 z 5

Opět skvostná kniha z pera Josefa Bernarda Prokopa, za kterou moc děkuji. Měla jsem pocit, že se mne životní osudy Karla IV. osobně dotýkají a navíc jako každý rodič, ani tento moudrý muž se nedokázal vždy chovat kriticky ke svým potomkům, což je typické a lidské.

astroweb
06.03.2016 4 z 5

Dočetl jsem třetí, zatím poslední vydaný díl. Všechny jsou opravdu moc pěkné. Jsem zvědavý a těším se na další, které mají pojednávat o Václavovi a Zikmundovi.