Karel a Anna / Německá novela

Karel a Anna / Německá novela https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143402/karel-a-anna-th1-143402.png 4 4 1

Podnětem k napsání „Karla a Anny“ byla nepatrná zpráva v novinách. Ve Špandavě byl odsouzen k šesti měsícům vězení bývalý válečný zajatec, který se pokusil namluvit ženě kamaráda z války, jenž byl omylem pokládán za mrtvého, že je jejím manželem. Milostné drama kreslí Frank na pozadí první světové války a válečného a poválečného Berlína.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a umění
Originální název:

Karl und Anna / Deutsche Novelle , 1957


více info...

Přidat komentář

žlučníkář
04.07.2022 3 z 5

Koukám co je to za brožurku a zjišťuju, že je to zase slepený ze dvou kusů. Většinou se mi stává, že jeden z těch dvou by se hodil spíš na podpal v kamnech akorát.
Tady to tak nakonec není i když jako majstrštyk bych to taky úplně nenazval. V první půlce jsme ve válce. Dva vojáci spolu přežívají a Karel má spadeno na manželku toho druhýho. Dokonce se ho zeptá, jestli by mu jí nepřenechal, na což mu ženáč pochopitelně řekne, jestli se náhodou neposral. Tak jako tak toho prvního odvedou bůh ví kam a Karel zdrhne. Hele, motýl údajně cejtí svojí samici na dvanáct kilometrů. Karel samici Annu cejtí nejspíš na mnohem větší vzdálenost a úplně za to nemůže fakt, že tehdy se ošplouchla akorát v sobotu v lavoru a rexona u ní na poličce taky nestála. Jakej asi Anna musela mít v hlavě guláš, když jí přišel dopis, že její starej vyhrál soutěž v chytání šrapnelů a najednou Karel zabuší na dveře a řekne čau, já jsem Richard, tvůj starej. Půjdem si už lehnout? Ona mu nevěří, ale asi si říká, co už. Jaký bude asi překvápko, až se doma objeví živej Richard a najde svojí starou s bubnem a svým kámošem? Neřeknu, jenom jsem čekal trošku jinej výsledek, a tak jsem trošku zklamán. Pravda, že Anče vlastně za nic nemůže, přece jí řekli, že zbytky jejího starýho žerou červíci.

V druhý půlce jeden patlal co by rád byl malíř, nemá prachy na studia čmáranic, a tak maluje zatím jenom pokoje. Občas maluje i cuchtičku ze zámku, která když je v posteli, vypadá jako anděl. Říkal to teda sluha, kterej má od všeho klíče a to, co má všechno rád se nedá najít snad ani na pornhubu. Patlal by si asi rád zapatlal s cuchtičkou, ale hodí se do toho hned několik vidlí. Navíc je nerozhodnej a já bych mu věřil spíš to, že je ve skutečnosti na chlapy, jenom to ještě úplně neví. Kam jsem to sakra zase odbočil? No to je fuk vážení, to jak mě u Karla a Anči zklamal závěr, tak v tom druhým se mi to bohatě vynahradilo. Vůbec jsem nečekal, co se tam v tom zámku děje, ani bych nevěřil, jak to dopadne.

Štítky knihy

německá literatura

Autorovy další knížky

Leonhard Frank
německá, 1882 - 1961
1964  60%Tam a zpátky 1914-1918
1972  80%Matylda
1962  80%Karel a Anna / Německá novela
1983  80%Raubíři / Ochsenfurtské kvarteto / Dvanáct spravedlivých
1960  90%Dvanáct spravedlivých

Kniha Karel a Anna / Německá novela je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x