Karavana

Karavana https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24862/bmid_karavana-WKY-24862.jpg 5 36 6

Pohádky německého romantického autora jsou podle orientálního způsobu zasazené do rámcového vyprávění.

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Märchen , 1825


více info...

Přidat komentář

jardadr
12.02.2017 5 z 5

Kultovní kniha mého dětství. Přečtěná od mých sedmi do přibližně dvanácti let snad pětkrát. Tohle byly úplně jiné pohádky, než jaké se nám četli před spaním. Jak jsem miloval jejich atmosféru, jak jsem trnul nad jejich "krutostí", která nebyla nic v porovnání s tou v běžném životě. Hrdinové příběhů, samí outsideři, žádní skvělí princové získali mnohdy nikoli půl královstí a princeznu k tomu, ale spíš jen ponaučení a moudrost. Hauffův Orient Harůna-ar-Rašída byl prostě místem o kterém se dalo snít. Některé z těchto pohádek jsou dodnes známé, ačkoliv samo jméno autora dnes málokomu co řekne. Máchovský osud číhal na mnohé z talentů počínajícího devatenáctého století.

JLČ
12.11.2016 5 z 5

Jako dítě mne tyto povídky velmi bavily, ale nelíbily se mi Trnkovy ilustrace. Škoda, že tato skvělá kniha u nás nevyšla s vhodnějšími ilustracemi...Mimořádně pěkná, svižná a vtipná je povídka "O mladém Angličanu".


svickop
24.03.2015 5 z 5

Tuhle knihu jsem dostal, když mi bylo 7 let. A právě kvůli těm obrázkům, co působili tak depresivně, až jsem se té knihy bál, jsem si knihu přečetl o nějakých 25 let později :-D Pan Wilhelm Hauff odvedl velmi kvalitní práci a ponaučení? Na obrázky nedejte !!!! :-D :-D :-D

soukroma
21.10.2014 5 z 5

Přečetla jsem už dávno jako větší dítě a dodnes si opakuji jeden vzácný citát: "Kdo má čisté svědomí, není ani v poušti bídy nikdy sám, neboť má po svém boku těšitele a průvodce."

gabriela1817
21.10.2014 5 z 5

Kdysi jsem ji četla jako dítě a uvízla mi v paměti. Tak hezky jsem se u některých příběhů bála, představovala si daleké kraje a obyčeje lidí kteří v nich žijí. Dnes se mi podařilo ji sehnat a přečíst, a i když o čtvrt století později, dojmy z ní mám stejné. Je to půvabná knížka pro větší děti a jednou ji těm svým určitě přečtu.

Zmiu
13.11.2012 5 z 5

Výborné pohádky, které jsou (tedy aspoň některé) propojeny jednou linií o tajemném cizinci. V našich očích to možná ani nebudou klasické pohádky, ale spíše příběhy, které si vyprávějí kupci v karavaně. Některé jsou docela kruté, a ukazují dost nám dost nepochopitelné mravy, např. "příběh o uťaté ruce". Ale účelem pohádek je mimo jiné seznámit čtenáře s odlišnou kulturou, což Karavana dělá znamenitě.