Samotáři

Samotáři https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155244/bmid_samotari-byg-155244.jpg 4 210 52

Karanténa série

1. díl

Odmaturuj, nebo zemři! Byl to jen další obyčejný den na McKinleyho střední škole. Dokud školou neotřásl mohutný výbuch. Samotář David Thorpe se pokusil pomoci svému učiteli angličtiny. Ten mu však zemřel přímo před očima. A to byl jen začátek. McKinleyho střední škola se změnila v nejhorší noční můru. Všichni studenti jsou napadeni virem, který je pro dospělé smrtelný. Škola je v karanténě pod dohledem armády. Všichni učitelé jsou mrtví. Z nevinných skupinek studentů se vytvořily násilné gangy. Bez nich není naděje na přežití. David nemá svůj gang. Má jen mladšího bratra Willa a s ním stojí proti celé škole. V tomto děsivě temném a vzrušujícím románu Lex Thomas přivádí čtenáře do školy, kde děti nebojují o popularitu. Tvrdě bojují, aby přežily. -- 1. vydání.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro děti a mládež

Vydáno: , Fortuna Libri (ČR)
Originální název:

The Loners , 2012


více info...

Přidat komentář

Miruneček
15.09.2022 3 z 5

Ani první a myslím, že ani poslední stejné téma které kdo kdy napsal. Příběh je poutavý to jako jo, ale...

neubam02
04.05.2021 5 z 5

V knize nejde o vir samotný, to je pouze důvod, proč je vládou škola zavřena. Kolem viru se kniha tedy rozhodně netočí. Jde v ní hlavně o to, co se stane, pokud do určitého prostoru uzavřete množství lidí, omezíte jim tedy nejen svobodu, ale i přísun potravin a dalších životu nezbytných věcí. Chytřejší pochopili, že ve větším počtu je větší pravděpodobnost přežití, proto se začínají tvořit gangy. V knize pozorujeme vztah dvou bratrů, kteří se zamilují do stejné dívky. Lidé trpí hlady, neváhají zabíjet. Přežije tohle bratrský vztah? Postupně se seznámíme se všemi gangy a jejich vůdci. Od začátku do konce se něco děje. Kniha nemá absolutně žádné nudné místo. Prostě skvělé! Hodně mě mrzí, že v čj vyšel pouze první díl a zbylé tři ne... takže pokračovat musím v aj, ale tohle je tak napínavé a geniální, že mi to vůbec nevadí.


A.H.Benett
27.02.2021 odpad!

Tak tohle tedy ne. Ještě snad nikdy jsem nenarazila na knihu, která by splňovala definici slova odpad líp než tahle. Vždycky se snažím najít na každém díle aspoň něco pozitivního, na Karanténu jsem ovšem byla krátká i já. Děj je chaotický, povrchní a plný logických chyb a nesmyslů. Neustále přeskakujeme v čase klidně i o týdny dopředu, protože autoři jsou zřejmě líní psát všechno, co se odehrává mezi akčními pasážemi. Ty jsou navíc popsané hrozně zrychleně, bez jakýchkoliv emocí a nedávají ani pořádně smysl. Postavy jsou otravné, ploché, okatě se chováním přizpůsobují ději a nemají žádný pořádný charakter. S výjimkou hlavní trojice, Davida, Willa a Lucy, kteří jsou ovšem tak nesympatičtí, že bych byla radši, kdyby žádné vlastnosti neměli. David se chová neskutečně arogantně, sobecky a přehnaně. Will je zase nebetyčný pokrytec trpící záchvaty žárlivosti, který zřejmě někde ztratil mozek. Lucy se snaží působit moudře, ale přitom je jen ukřivděná a přelétavá. Tihle tři navíc tvoří milostný trojúhelník a asi si umíte představit, jak zhruba vypadá. Celý příběh je navíc prošpikovaný sexistickými poznámkami a posměchem mířeným proti nedokonalým holkám. Dozvíte se taky, jak neuvěřitelně vzrušující je, když vás proti vaší vůli někdo osahává, nebo že existuje slovo „zavlhlé“. Přidejte i pořádnou porci hloupých reakcí, vysvětlení, které nedávají smysl, zápletku jako z béčkového hororu a pilíře příběhu, co se dají podkopat asi stejně snadno jako Davidova autorita. Dostanete naprosto nezapomenutelný čtenářský zážitek. Jen doporučuju číst s lahví alkoholu v sobě.

Nedočetla jsem a opravdu nemůžu udělit ani jednu jedinou hvězdičku.

Sima2810
24.05.2019 5 z 5

Karanténa bola moja "prvá" kniha, ktorú som si požičala od spolužiaka. Prečítala som ju za necelé dva dni a nemohla som sa dočkať, kedy sa po zaujímavom konci pustím do ďalšieho dielu. Bola som ale sklamaná, keď som sa dozvedela, že ostatné knihy nebudú preložené. Plánujem si ostatné diely niekedy prečítať v originále, ale viem, že to nebude také dobré, ako keby to bolo preložené :(

Magdyla.8
13.05.2018 4 z 5

Ocenila bych pokračování této knížky o přežití. Byla velmi čtivá a napínavá až do konce. Pozorovat mladé teenagery na střední kole, jak se pomalu proměňují ve zvířata a bojují o jídlo mě neskutečně uchvátilo. Příběh je velmi reálný a zajímal by mě jeho konec.

Annkag
21.04.2018

Najviac ma bavil hlavný hrdina a jeho postupné riešenie problému ktorý nastal.Rozdelenie tenegerov do gangov,ktoré kšeftujú s čím možu.hladanie cestičky uprostred ako ostat čo najviac neviditelní a zároven prežit a udržat pri živote i bráchu,ktorý sa občas rád do niečoho pripletie.
Ruku na srdce.na tejto strednej škole po tejto zvláštnej katastrofe by som ja dlhú životnost nemala.

Mindy
02.10.2017 4 z 5

Kniha byla zajímavá, dobře se četla, mám ráda postapokalyptické příběhy, otevřený konec, ale dvojka asi nebude

Lucy045
14.08.2017

Jedna z mála originálnych kníh z fantasy žánru, ktoré vyšli v poslednej dobe. Najviac ma prekvapil otvorený koniec, čakala som niečo iné takže teraz očakávam pokračovanie :)

lenka1872
04.08.2017 5 z 5

Škoda,že pokračování se nedočkáme...:/

Veronika33
03.08.2017 4 z 5

Kniha ma fakt bavila, dej bol pútavý. Je mi ľúto, že séria nebude pravdepodobne už u nás ďalej vydaná.

HYPNOS88
18.07.2017 5 z 5

Výborna kniha a skvělý námět. Studenti uvězneni v areálu školy kvůli epidemii vytváří skupinky, které mezi sebou bojují "o přežití". Děj odsýpá, akčnost nechybí, láska mezi mladými je samozřejmostí a celá kniha beží jak hodinky. Velmi dobře čtivý příběh.

trudoš
09.03.2017 3 z 5

Nápaditá zápletka, ale provedení kolísavé. Jakoby Thomas Voorhies a Lex Hrabe víc než logice podřizovali události akčnímu vývoji. Jenže díky tomu ztrácí středoškolské prostředí na autenticitě a paradoxně to, co by mě zajímalo nejvíc, tj. první dny epidemie, je ignorováno, abychom se co nejdříve ocitli v maximálně rozložené společnosti náctiletých studentů, kteří jsou už rok drženi v karanténě. I když je to atraktivní, příliš realisticky to nepůsobí. Autoři se totiž primárně soustředí na mikrokosmos uvnitř budovy a ignorují svět kolem, takže všichni rodiče jako stádo přijmou fakt, že jejich ratolesti jsou nenávratně fuč. A to nemluvím o chování školáků samotných - ač je hezky zachycen do důsledku dovedený Pán much, jednotlivé charaktery se okatě přizpůsobují ději, než že by se přirozeně vyvíjeli. Největšími starostmi hrdinů je tak pronásledování jedněch druhými a dumáním nad tím, kdo s kým chodí. Což sice odpovídá běžnému uvažování, ale v extrémních podmínkách už je to trochu otravné.

AdmiralPata
02.03.2017 3 z 5

Velmi jednoduché, přímočaré a někdy docela i nelogické

LittleMonste
14.01.2017 3 z 5

Autoři se snažili být tak originální, že se nakonec zamotali do kolotoče kýčů ze kterého se už nevyhrabali. Je to škoda, čekal jsem od knížky víc zvlášť poté, co mi ji vychvalovala kamarádka, která už má něco načteno. Všechny hlavní postavy se chovaly přihlouple a do závěru knížky se nikam pořádně neposunuly. Čekal jsem na nějaký pořádný zvrat, který pak dějové linky nasměruje jinam, ale nic takového se nestalo. Tuctová vyvražďovačka.
Hodnocení - 60%
Přečteno - 1x

kercah
06.11.2016 3 z 5

Byla jsem až překvapená, jak snadno se tahle knížka četla. Na oddechové čtení super

Barbarka_CZ
16.10.2016 2 z 5

Vzhledem k tomu, že velmi dobrému Monumentu 14, který byl o dost lépe napsaný, jsem dala tři hvězdy, tady dávám pouze dvě. Je to čtivé, nápad je zajímavý, ale styl napsání jak od středoškoláka. Velké skoky v čase, dost nevysvětlených věcí, málo propracované. Nicméně je škoda, že další díly u nás nevyšly (a nejspíš ani nevyjdou), takhle člověk neví, jak to všechno vlastně skončí.

Lucie51
30.08.2016 5 z 5

Snad nejlepší dystopie, kterou jsem doposud četla. Velmi zajímavý námět z prostředí střední školy. Nejvíce jsem si oblíbila bratra hlavního hrdiny - Willa. Líbilo se mi zejména autorovo rozdělení gangů - na Borce, Krásky, Skejťáky, Freaky, Nerdy, Geeky, Děvky a Samotáře a jejich následné odlišení prostřednictvím vždy jedné výrazné barvy vlasů. A co mě mrzí? Že doposud vyšly celkem 4 díly a v ČR byl vydán pouze díl první a další se prý neplánují :-( obrovská škoda, opravdu jsem si tuto knihu zamilovala a zajímalo by mě, jak pokračovaly osudy hlavních hrdinů. Kniha sehnána v Levných knihách za pár korun. Za mě jednoznačně 5/5 ★★★★★

martina4041
06.07.2016 4 z 5

Knihu jsem dostala jako dárek k Vánocům. Pořád se mi do nechtělo. ale ted jsme ráda, že jsme ji šanci dala. vtáhla mě rychle do děje. knihu jsme přečetla za jeden den.

Rachel
04.07.2016 1 z 5

Námět je zábavný, ale tím to tak končí. Napsaný je to přímočaře, bez velkých dějových zvratů, vysvětlování čehokoliv nebo proměn postav. Celé to působí hodně ploše, spíš jako prolog série a ne její první díl. V rámci žánru existuje hodně lepších knih do kterých se dá pustit.

niki-chan
03.06.2016 4 z 5

Velmi dobře čtivý příběh, který vás vtáhne do hrůz skrývajících se v izolované škole. Místy mě dost překvapila míra násilí a surovosti se kterou někteří jednají. No zkrátka jsem ráda, že střední škola je už za mnou

Autorovy knížky

Lex Thomas
americká
2013  78%Samotári

Kniha Samotáři je v

Právě čtených6x
Přečtených302x
Čtenářské výzvě24x
Doporučených23x
Knihotéce181x
Chystám se číst106x
Chci si koupit17x
dalších seznamech5x