Pre hrsť dukátov

Pre hrsť dukátov https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/479962/bmid_pre-hrst-dukatov-COJ-479962.jpg 5 318 78

Ôsma kniha z cyklu historických detektívok o kapitánovi Steinovi a notárovi Barbaričovi. Horúce leto roku 1601. V kremnickej mincovni, kde z drahých kovov vyťažených v uhorských banských mestách razia najlepšie dukáty, toliare či groše v celej ríši, došlo k vážnemu incidentu - z pokladnice zamknutej na tri zámky zmizli razidlá. Nevysvetliteľný zločin si žiada skúseného vyšetrovateľa, komorský gróf preto do zlatého mesta vyšle notára Barbariča. Štiavničan dúfa v rýchle vyriešenie záhady, lenže ku krádeži želiez pribudne lúpež mincí zo zásielky stráženej chýrnymi striebornými jazdcami a vzápätí aj prvá vražda. Na dôvažok Barbariča vyhľadajú kapitán Stein a seržant Jaroš a ich prítomnosť celý prípad ešte viac skomplikuje.... celý text

Přidat komentář

Solverino
12.03.2024 3 z 5

Musím říct, že jsem četl skoro všechno od pana Červenáka a už mi to začíná lehce připadat dost rutinérsky napsané. Takové sice lehce odsejpající, ale občas začne trochu nudit a jen někdy i trochu zajímavé. Celkem prosté překvapivých zvratů a již lehce nudící. Velmi oceňuji zvrat u seržanta Jaroše, ze kterého nám vyrůstá trochu temný "rytíř". Super, jen tak dál. Nebál bych se trochu přitvrdit i v dalších aspektech děje aby jsme se trochu posunuli k četbě pro dospělé... takhle je to takový trochu Vinnetou.

RADIN
01.03.2024 4 z 5

Pekné to bolo.


Čmeláček
15.02.2024 5 z 5

K této vynikající detektivce dnes napíšu jenom stručně: bylo to zase skvělé a napínavé počteníčko! Chlapi Stein, Jaroš a Barbarič zase v pohodě, i když si občas nesednou. A taky jeden z nich se dost změní, to mě fakt překvapilo. Jinak ale jako celek fajn, proto dávám zase za pět! :)

Deia
25.01.2024 4 z 5

Pôvodne som nemala už nemala veľmi v pláne v tejto sérii pokračovať, ale keď som túto časť videla v knižnici, tak som si povedala, prečo nie. A síce úplne nadšená som nebola, ale ani sklamaná nie. Ale pravdou je, že táto časť sa mi zdala rozťahaná. Celkom dlho trvalo, kým k niečomu došlo a ešte kým Stein našiel Jaroša a potom kým našli Barbariča... Taktiež keď sa už našli, tak sa neustále prekárali a aj keď v predchádzajúcich častiach mi prišli slovné prestrelky medzi Steinom a Barbaričom fajn, tak tu mi už z nejakého dôvodu prekážali, hlavne Steina naozaj veľmi nemusím. Ale veľmi sa mi páčil Jarošov vývoj, z toho som bola celkom prekvapená. No a najviac sa mi páči to historické pozadie, to si naozaj užívam. Ako sa razili mince, ako si žili obyčajní ľudia a všetko to okolo. A aj tá priamočiarosť príbehu sa mi tentokrát páčila, nebolo to také prekombinované, aj keď kratšie to mohlo byť. Ďalšiu časť si tiež pravdepodobne prečítam :).

avalonek
05.01.2024 5 z 5

Jako vždy tohle čtení stálo za to.

J0hn
25.12.2023 5 z 5

Opět plný počet, trojice se zase sešla při vyšetřování. Ale tentokrát to už mezi nimi mnohem více skřípe. Z humorného popichování se v tomto případě dostali skoro až k nevraživosti.

Jaruš7
21.12.2023 5 z 5

Kremnica - kraj jako stvořený pro lidské záludnosti.
Zabrousit do časů, kdy bylo vábivé jen pomyslit na obohacení se z mincovních císařských zdrojů do vlastní kapsy. Ale tak hrozivé tresty nebyly ani za vraždu.
Chudina kontra vrchnost. Jen jeden odvážlivec dělá chudým radost.
Mord jednoho ze strážců klíčů a pečeti od mincovního
pokladu rozpoutá vyšetřování po celé Kremnici.

Sice špetka humoru by neškodila, ale to by asi naši hrdinové nemohli být tak zdeptaní na duchu i na těle.
Rčení o čertím separátu byla ekvilibristika.
Fajn.

Nikolda
17.12.2023 5 z 5

V tomto díle se mi líbila autonomie našich tří hlavních hrdinů. Každý se tam projevoval svým vlastním, jedinečným způsobem, ale tak nějak výrazněji, než v předešlých dílech.

mataj
03.12.2023 5 z 5

Stein, Barbarič a Jaroš se opět potkávají, tentokrát při vyšetřování nevysvětlitelné krádeže v kremnické mincovně a vzápětí i vraždy. Od začátku vše nasvědčuje tomu, že je za vším zloděj známý jako Paví oko, který již několikrát obral nebo jinak pohanil zdejší vrchnost, zatím ale nikoho nezabil, a část uloupených peněz dokonce rozdal chudině. A jak to tak vypadá, není to jediný zločin, ke kterému v Kremnici došlo. Naše trojice se snaží případ objasnit, nicméně jejich spolupráce malinko skřípe. Každý z nich se od jejich posledního setkání jistým způsobem změnil, nejvíc ale Jaroš, který nyní odmítá jenom slepě poslouchat Steina a dělá věci po svém.

TomHr
27.11.2023 5 z 5

Nevysvětlitelná záhada odcizených razidel se odehrává v Kremnici, v Barbaričově rodném kraji. Kniha má opět všechny atributy Červenákova barvitého vypravěčského stylu a výborné obsazení v čele s oblíbenou a nesourodou trojicí vyšetřovatelů. Na této knize zaujme zasvěcené vysvětlení celého procesu výroby mincí, od kutání drahých kovů až po ražbu a distribuci hotových peněz. Dále překvapivý sociální akcent – na několika místech autor popisuje dřinu středověkých horníků, která spolu s prostředím zničeným důlní činností devastuje jejich zdraví a zdraví jejich rodin.

Johny_H.
23.11.2023 5 z 5

Ok tak toto byla neskutečná jízda. Pojďme si to trochu rozebrat je trochu složitější se v této knize alespoň pro mě vyznat v jménech, ale i tak jsem si to neskutečně užil. Akce bylo požehnaně a o osud jedné konkrétní postavy jsem se skutečně bál. Celou dobu je budována výborně atmosféra a to i přes trošku kostrbatou první kapitolu. Jen doporučuji od stránky 250 je dobré knihu dočíst jedním dechem. Jelikož já jsem skončil na stránce 308 a to napětí než jsem se vrátil z práce a mohl to dočíst bylo opravdu strašné a měl jsem co dělat se soustředit. Jako vždy musím dát 5/5 a snad díl 9 vyjde co nejdříve v češtině a objeví se u nás v knihovně.

Ayla767
30.09.2023 5 z 5

Po přečtení všech velice kladných recenzí a protože mám ráda historické detektivní příběhy :-) . Obohatila jsem svoji knihovničku o 8 knih.
Seznámení se s proslulým turkobijcem kapitánem Steinem, vzdělaným notářem Barbaričem a tajemným kaprálem Jarošem.
Odklopil oválné víčko zdobené jemnými ornamenty, pořád ještě čekáme na třetí klíč.
Stříbrní jezdci, Paví oko a Bohdan Jaroš už není tím co býval.
Bravo pane Červenáku.

martin8550
11.09.2023 5 z 5

Za mě nejlepší příběh celé série. Skvělou a velmi dobře promyšlenou zápletku doplňují akční scény a napjaté vztahy hlavních hrdinů. Neobyčejně strhující finále překoná všechno, což už hlavní hrdinové zažili. Barbarič unikne utopení, rozdrcení, probodnutí a dokonce roztrhání divokými zvířaty a jeho sedmihlavňovka opět vychrlí svůj pekelný obsah. Stein je protivnější než obvykle, ale nakonec uzná, že bez pomoci jeho parťáků se neobejde. Jaroš je zde nočním přízrakem, ale i jeho dvouruční meč vykoná užitečnou službu. Dusnou atmosféru celé knihy vyčistí takřka apokalyptická bouře ve finále, přežijí jen silní a spravedliví. Na závěr musím opět ocenit snahu o historickou věrnost a skvělé podání reálií hornických měst na Slovensku na počátku 17. století.

iveta3689
06.08.2023 3 z 5

Není to špatné, ale nějak mě to nesedlo tak dobře, jako ostatní v sérii. Je to pořád lepší, než mnoho jiných podobných knih, ale v této sérii je to pro mě slabší kousek. 3,5/5*

m_martina
27.05.2023 5 z 5

Tuhle řadu historických detektivek jsem si oblíbila a je škoda, že zatím nebylo napsáno pokračování. Stein, Jaroš a Barbarič mi budou chybět, líbily se mi všechny knihy s nimi a nikdy jsem nedala méně než pět hvězd. A také jsem se ráda podívala do Kremnice.

85098211
11.05.2023 5 z 5

(drobné spoilery)
Trojici Stein, Jaroš a Barbarič mám opravdu moc ráda, a proto jsem si nemohla nechat ujít ani tento v pořadí již osmý případ. Ovšem kniha jako taková začíná jinou scénou, která celý případ otevírá a je doslova strhující ;-). Naši vyšetřovatelé se tentokrát vydají zase zpátky na Slovensko, a sice do Kremnice. Zde se totiž záhadně ztratila razidla mincí z pokladnice, která byla v podstatě nedobytně zamčená. Nejdřív je tam tedy vyslán pouze Barbarič, který se stihl oženit a svůj prostopášný život (snad nadobro) pověsil na hřebík? :-) Brzy se k němu ale připojí i Stein s Jarošem, kteří ovšem svojí přítomností celou situaci spíše zkomplikují. No a jak se dá tak nějak z logiky věci očekávat, poměrně záhy dochází nejen k další loupeži, ale také k první vraždě...
Nerada bych toho prozrazovala moc, proto bych na závěr jen chtěla poznamenat, že důležitou roli budou hrát (mimo jiné) paví pera ;-). Případ, který je ve finále o dost složitější, než jak se mohlo zdát na úplném začátku, je samozřejmě nakonec vyřešen a viníci potrestáni. Této skvělé detektivce tedy nemám co vytknout a hodnotím ji proto plným počtem. Na závěr jsem ale docela smutná, že autor prozatím žádnou další knihu z této série nenapsal...

Kami33
10.04.2023 5 z 5

Moje oblíbená série. Hlavní hrdinové zůstávají titíž, jen Jaroš se nám mění před očima. A to je určitě dobře. Těším se na další.

PitoR
06.04.2023 5 z 5

Pávie oko!
Pokračujem s Jurajom Červenákom a jeho trojicou vyšetrovateľov - SBJ - Stien, Barbarič a Jaroš. Po Banskej Štiavnici, Prahe, Prešporku, Viedni, Sitne, Trutnove a Plzni sa dej tentokrát odohráva v Kremnici.

Poriadne zamotaný prípad v kráľovskom banskom meste, známom tiež razením veľmi kvalitných uhorských dukátov, toliarov i grošov. Naša trojčlenná úderka nakoniec bojuje na dvoch frontoch. Kto je záhadný pomstiteľ a ľudomil Pávie oko? A k tomu banda nenažrancov, ktorí majú stále málo a neštítia sa ničoho.

"Ľudské plemeno je hriešne a každý má za nechtami nejakú špinu - niekto len na zopár zdravasov po spovedi, iný má od nej pazúry čierne ako satanáš."

Najviac ma prekvapil Jaroš. Zmenil sa, narozprával toho viac, ako v predošlých dieloch dokopy. A zasmial som sa na tradičných prekáračkách medzi uštipačným Barbaričom a večne zatrpknutým Steinom.

"Ten chlap sa furt tvári, akoby ho striga jedovatým dychom ofúkla."

Červenák opäť nesklamal, takže na mojej strane maximálna spokojnosť. Táto historická detektívna séria si ma získala a keďže naša podarená trojica na konci knihy nabrala smer Košice, myslím, že sa v blízkej dobe môžeme tešiť na deviatu knihu...

JanusRay
13.03.2023

V češtině Pro hrst tolarů ( že by odkaz na western Pro hrst dolarů?). Zatím poslední dobrodružství nesourodé trojice, kdy Jaroš( dosud je mi záhadou proč autor pro poddůstojníka rakouské armády používá místo rakouské hodnosti Feldwebel, anglického sergeant) se osamostatňuje a podle autora mu má být věnována vlastní kniha. Opět spousta vedlejších směrů, postav kdy každý měl důvod něco tajit, spáchat a nakonec překvapivé odhalení. Po skončení případu se trojice vydává směr Košice hledat Honzu Skotáka z Hrdlořez, jinak také slovutného alchymistu Jeronýma Alessando Scotu vynálezce leštidla na parkety.

Lolila
08.03.2023 5 z 5

Opäť skvelý príbeh z vydarenej série:-)..... Veľa čítam aj v češtine, ale Červenákove knihy odporúčam určite len v slovenčine:-). Spôsob ako sa vyjadruje sa nedá preložiť:-)
Príbeh je opäť zaujímavý, napínavý, akčný a samozrejme vtipný, postavy nezameniteľné:-),... aj po operácii mozgu:-)