Les přízraků

Les přízraků https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422754/bmid_les-prizraku-xrx-422754.jpg 5 494 132

Joachim Stein zimuje na hradě Stříbrná skála. Klidné Vánoce s rodinou však zkalí potyčka se zločineckým podsvětím v nedalekém městě Trutnov. Vzápětí kapitána požádá o pomoc bohatá šlechtična Beatrix Zilvárová, jejíž milovaný synovec a dědic Adam zmizel na lovu. Zatímco Stein s věrným pobočníkem Jarošem zjišťují, zda šlo o únos a kdo za ním stojí, přímo v ulicích Trutnova dojde k brutální vraždě váženého měšťana. Aby rozpletli záhady, které jsou možná propojené, musejí se kapitán a seržant vydat až do strašidelného lesa v Krkonoších a bojovat tam o holý život. Navíc ve Steinovi narůstá obava, že by nebezpečí mohlo ohrozit i jeho nejbližší. Juraj Červenák přináší už šestou knihu z cyklu historických detektivek zasazených do dob protitureckých válek na sklonku šestnáctého století.... celý text

Detektivky, krimi Literatura slovenská Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Les prízrakov , 2019


více info...

Přidat komentář

yonda
29.03.2024 3 z 5

Pro mě až moc drsné. Když si ale krev a nechutnosti odmyslím, je to velmi dobře napsaný detektivní příběh z přelomu 16. a17. století. Zajímavé čtení i s ohledem na různé historické odkazy.

raty
25.03.2024 5 z 5

V tomto díle postrádáme notáře Barbariče, který si střihnul sólo v předchozí knize. Ale je skvělé, že Stein tentokrát vyšetřuje ve svém kraji a můžeme se tak seznámit s jeho rodinou. Svůj prostor dostává i Jaroš. Za množství protečené krve by se nemusel stydět ani Quentin Tarantino. Vše začíná krádeží Steinova vykrmeného prasete, pokračuje únosem mladého šlechtice, rychle následuje vražda "ctihodného" měšťana, objeví ze penězokazci .... a navíc spousta věcí není taková, jak vypadá. Prostě žádný prostor pro nudu a já se těším na další díl.


janka84
19.03.2024 5 z 5

Opět výborná kniha od pana Červenáka!

Grohlinka
05.03.2024 5 z 5

Pro mě asi nejlepší díl, nebo jsem prostě jen ráda, že po Barbaričově knize, která mě otrávila, jsem se zase bavila.

Akce štřídá akci a celý případ je spletitý, jak jsme již zvyklí, Bohdan Jaroš, bez pochyb moje nejoblíbenější postava.

jarin58
03.03.2024 5 z 5

Pan Červenák opět nezklamal,zase bez chyby.

Čmeláček
11.02.2024 5 z 5

Rád jsem se společně se Steinem a Jarošem podíval do Trutnova, kde zase měli co vyšetřovat. Což se jako dalo tak nějak čekat, že jo? :))) A vůbec mi nevadilo, že chyběl Barbarič, fakt ne :). Čtení zase svištělo jako o závod, takže za mě kniha neměla chybu. A brzo půjdu na další!

Lenka4
11.01.2024 4 z 5

Příběh má bohatý děj a svižné tempo. Snad jen líčení důsledků používání ostrých předmětů a palných zbraní by nemuselo být tak detailní. Zdařilou postavou je muž se šiškou na klobouku.

annes
20.12.2023 5 z 5

Krkonošské lesy a tajemno. Zase něco pro mě. Detektivní zápletka měla skvělý zvrat a jsem teda ráda, že si ho Johanka nevzala. Nicméně už jako ráda nejsem za Jaroše! Doufám, že tam jako nakonec něco bude (za několik dílů klidně, ale BUDE). Těším se na další díl v Plzni, zrovna tam budeme mít cestu, tak určitě rozečtu :-)

LuccBizon
04.12.2023 3 z 5

Posloucháno jako audiokniha v podstatě omylem. Myslel jsem, že půjde o jednu z autorových fantasy a ne historickou detektivku, navíc Xtý díl většího cyklu. Proti audioknize nemohu říct nic negativního. Načtení je skvělé, změny hlasů téměř dokonalé a hodně usnadňující orientaci v panteonu postav. Snad jen kdyby byl podkres tajemnou nebo akční melodií v některých scénách, ale to už bych byl prostě moc zmlsaný.
Samotný text v něčem exceluje a v jiném zase zklame. Autor rozhodně miluje historii, hodně o ní ví a zbytek dokáže dostudovat dle námětu té které knihy. Okolí Trutnova je pro mne španělská vesnice, ale i po letmé kontrole mapy dávalo cestování postav smysl, Rýbrcoulův stolec už je asi invence autora, ale Hadí les bych mu uznal. Zeměpis a biologii bych tedy oznámkoval také vysoko. Chování a motivace postav už fungují méně, ale stále naprosto v pohodě. Román pro mne sráží dolů 2 věci. Jednak až příliš vyzrazující shrnutí děje na začátku každé kapitoly (ale je možné, že je to jen v audioknize, nevím). To se dá udělat velmi elegantně tak, aby víc navnadilo než vyzradilo, jak to je např. v Zlodějce knih, ale v této publikaci to prostě bylo občas na pozvednutí obočí, občas dokonce na hlavu v dlaních. Co mne ale zarazilo, byl děj resp. nutnost jeho neustálého přežvýkávání v dialozích postav. Ty samy o sobě nejsou nijak otřesné, ale ty pitomé otázky, dovětky, prohlášené a opakování toho, co postavy i divák mají dávno vědět nebo aspoň tušit, to mi prostě u detektivky vadí.
Audioknihu jsem si chvílemi užil, ale jindy jsem docela trpěl a ani konec mi nepřišel kdovíjak skvělý, vzhledem k postavám. Vůči těm potrestaným až odbitý. Zamrzelo také pár lehkých nelogičností (např. Nemohl Michael u hradu jen počkat a posbírat ležící kořist, až by ostatní odspěchali dovnitř? Je to k debatě, zda by to byla lepší strategie, ale...) a hlavně ty dialogy a vedení čtenáře za ručičku. Jsem spokojen tak, jak vidíte na hodnocení.

Verresa
03.12.2023 5 z 5

Naprosto úžasná kniha, plná různých zvratů a když věříte, že něco víte, tak je to pak úplně jinak. U téhle knihy a celé série se určitě nebudete nudit. Ten konec teda jsem nečekala, byla jsem překvapená a samozřejmě Jaroš je prostě nejlepší a mám ho nejradši. Steina nevyjímaje, ten je taky skvělý.

TomHr
15.11.2023 5 z 5

Příběh z Trutnova a okolí, z krkonošských lesů. Správně nabroušený Stein a nevyzpytatelný Jaroš si tentokrát musí poradit bez notáře Barbariče – a dostanou se do pěkné šlamastyky. Stein v úvodu trochu roztaje na svém hrádku na Stříbrné skále, ale nakonec se i jeho rodina dostává do spárů zločinců. Stein s Jarošem mají několikrát co dělat, aby si zachránili život, a dlužno říci, že sem tam pomůže nějaká ta náhodička, případně i mýtický Rýbrcoul. Propletený příběh, kořeněný napínavými a strašidelnými scénami, je nakonec zdárně rozmotán a škoda, je tu konec knihy. Nevadí, na obzoru je další dobrodrůžo, tentokrát v Plzni; třeba se tam Jaroš zbaví halucinací a bolestí hlavy?

Johny_H.
11.10.2023 5 z 5

Nádherné dílo plné zvratů. Přestože skoro každému dojde, kdo je viník hned na začátku a myslí si, jaká to bude nuda na konci ohledně rozřešení, tak přijde zvrat, a i když si už teď myslíte, že víte vše, tak se zase mýlíte a je tu další zvrat naprostá paráda 5/5. Jinak Jaroš je prostě nejlepší a jestli autor tuto postavu v nějakém díle zabije tak mu uberu pár hvězd, jelikož je to dost možná nejlepší literární postava.

Ayla767
30.09.2023 5 z 5

Po přečtení všech velice kladných recenzí a protože mám ráda historické detektivní příběhy :-) . Obohatila jsem svoji knihovničku o 8 knih.
Seznámení se s proslulým turkobijcem kapitánem Steinem, vzdělaným notářem Barbaričem a tajemným kaprálem Jarošem.
Hrad na Stříbrné skále halí podezřelé ticho a tma, noc je zasvěcena démonu pomsty.
V pověsti se říká, že ze vchodu do podzemní říše obludný drak rozevřel tlamu a vychrlil záplavu ohně.
Obrovský havran kroužil nad tajemným lesem a hlasitě krákal. Kapitán Joachim Stein s seržantem Jarošem i v mlžném šerosvitu viděli.....
Už ani krok, všechno se dá vysvětlit rozumem.
Bravo pane Červenáku.

Bakana
25.09.2023 4 z 5

Dobré, dobová atmosféra byla fajn, i ten pro nás už hodně vzdálený přístup k právu a spravedlnosti a jeho vymáhání, detektivní zápletka taky fajn jen mi do těch pěti hvězd přesto jaksi ždibíček chyběl.

Kortez
19.06.2023 3 z 5

Audiokniha. Historická detektivka je pro mne takové prostřídání žánrů. Ať nečtu a neposlouchám stále jenom o druhé světové. Takže i moje nadšení z poslechu není úplně optimistické, mé emoce se vůbec ani nepohnuli, příběh jako by šel jen tak mimochodem kolem mně.

martin8550
10.06.2023 3 z 5

Při četbě knihy jsem si vzpomněl na romány Karla Maye a jak jeho hrdinové Kara ben Nemsí a hadží Halef pronásledují zlotřilého Žuta. I zde je spousta dobrodružných honiček, tajemných míst, soubojů, bitev. Tentokrát se děj odehrává v Trutnově a jeho okolí a i zde je vidět, že autora ten dějepis baví. Stein nevyniká bystrostí , a občas mu zvlhne střelný prach, ale když je nejhůře, vypomůže věrný a šikovný Jaroš. Dozvídáme se podrobnosti ze soukromého života hlavních hrdinů. Stejně jako Kara ben Nemsí dokáže být kapitán Stein velkorysý, ale v otázce ženicha pro svojí Johanku má jasno.

m_martina
02.05.2023 5 z 5

Výborná historická detektivka, odehrávající se v Trutnově. Bez Barbariče, který mi ale nechyběl, zato s kapitánem Steinem a jeho věrným Jarošem. Kniha se četla sama, proto ji hodnotím pěti hvězdami a určitě budu v této řadě pokračovat.

tlllk
01.05.2023 4 z 5

Keby to bolo jedlo poviem že bolo silne prekorenené, chýbala tomu ta vyváženosť prvých dvoch dielov, navyše skĺzame k tomu že záporák pokaždé záhadne vykĺzne a jeho koniec viete tak predpovedať poľa počtu zostávajúcich strán. Stále ale je to to lepšie čo sa v tomto žánri za poslednú dobu objavilo.

Metla
23.04.2023 4 z 5

Šestý díl série nechá čtenáře nahlédnout podstatně hlouběji do Steinova soukromí, poodhalí světlejší i temnější stránky Jarošovy osobnosti, to vše v patřičně dobrodružném provedení, kdy není nouze o souboje, padouchy, tajemství, zradu, odvahu, zbabělost, šlechetnost, chamtivost, lásku... no, co by mohlo "Lesu Přízraků" chybět, že ode mě dostal "jen" naleštěné čtyři hvězdy? Barbarič. Mně prostě scházel, bylo to bez něj takové vážné - málo humoru a šmrncovních dialogů. 80-85%

kuruteku
13.04.2023 5 z 5

Ojojoj, to byla jízda. Stein ukazuje, stejně jako Jaroš, svou lidskou tvář, fantastické prvky mizí a zůstává syrový, skoro detektivní příběh z dob Rudolfa II. Navíc v kraji, o kterém vím, že existuje, ale teď začíná být ještě živější. Nakonec i řešení ze strany Steina je velmi lidské, až se mu to skoro vymstí. Ještě že má s sebou Jaroše. A skvělou rodinu.