Krev prvorozených

Krev prvorozených https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/235399/mid_krev-prvorozenych-235399.jpg 4 785 204

Po obrovském úspěchu knihy Mrtvý na Pekelném vrchu přichází druhý případ kapitána Steina a notáře Barbariče ze série historických detektivek. A opět má ty nejlepší předpoklady stát se bestsellerem roku. Zločin se rozmáhá jako nikdy předtím, ulice ovládají tlupy cizích hrdlořezů, náboženské konflikty se stupňují, z politiky se stala nepřehledná změť intrik každého proti každému. Městem se však šíří ještě jedna nová hrůza: tajemný únosce vraždí prvorozené děti významných hodnostářů. Mystické znaky na tělech obětí vedou Steina a Barbariče k okultistům v židovské čtvrti. Zdá se však, že pozadí rituálních vražd je mnohem složitější. Půjde opravdu o rozsáhlé spiknutí, které sahá až ke členům panovnického dvora?... celý text

Detektivky, krimi Literatura slovenská Historické romány
Vydáno: ekniha , Argo
Originální název:

Krv prvorodených , 2014


více info...

Přidat komentář

Květ
20.04.2024 5 z 5

Druhá kniha od Červenáka a stejné nadšení z mé strany jako u prvního dílu. Historická detektivka z rudolfínské Prahy a staří známí vyšetřovatelé rytíř Stein, notář Barbarič a kaprál Jaroš. Bavila jsem se už od prvních stránek, děj je plynulý, bez hluchých míst, zajímavý, vtipný. Těším se na pokračování.

Majto
30.03.2024 4 z 5

Aj druhý diel má po niekoľkoročnej pauze a na neviemkoľký pokus opäť bavil o čosi viac ako prvý. Určite je to aj tým, že hlavní hrdinovia už sú čiastočne známi a do celkovej skladačky ich postáv pribúdajú dieliky. Tým pádom sa autor viac zameral na opisy atmosféry a historických reálií, čo vôbec nie je na škodu. Navyše píše veľmi osobitým štýlom a myslim, že práve v tejto sérii to najlepšie vyznieva. Kombinácia krutosti so šibeničným humorom a rôznorodosťou postav na pozadí historických udalostí a vyšetrovanie zločinu dobovým spôsobom.
Skrátka, užil som si čítanie rovnako ako všetky razy predtým.


konicekbily
24.03.2024 5 z 5

Úderné komando se na základě zmocnění od Arcivévody Matyáše přesouvá do rudolfínské Prahy, toho času hlavního města rakouské říše. Barvitě popsané prostředí tehdejší Prahy, různorodost obyvatelstva, spousta temných zákoutí a zločineckých band umožnila autorovi vystavět složitější zápletku a po mnoha půtkách, zápasech a střetech dospět ke čtenářově uspokojivému vrcholu!

mnohoknih
14.02.2024 4 z 5

Název zní vážně hrozně. Že by zase nějaké nadpřirozené skutečnosti? Židé pořádající krvavé rituály? Ještě že má Rudolf II., toho času žijící v Praze, bratra a ten má nečekanou partu vyšetřovatelů. Matyáš je pošle do Prahy konce 16.století a je to vážně jízda. Autor skvěle popsal historické reálie, počínaje jídlem, místem a konče doopravdy žijícími lidmi, zakompovanýmu do příběhu. Já osobně jsem se těšila na Steina a nezklamal mě. S vrchností se nemaže, s přáteli jedná vždy upřímně a dokonce donutí Jaroše, aby se svěřil se svým tajemstvím. A to je hodně temné tajemství. My alespoň vidíme, že je jedno, jaké je století, lidé jsou stále stejní a jejich úchylky také. Do případu se zakousnou s přímočarostí sobě vlastní a na to není multikulturní Praha připravená. Vzhledem k tomu, že se jedná o mrtvé děti šlechticů, je jeden z motivů i politika. Naštěstí Barbarič je v nevhodnou chvíli na nevhodném místě ( prostě se schovával, srab jeden) a případ se zdárně rozmotá. Vraha jsem netušila ani náhodou. Lehké tušení jsem měla u první vraždy, že s ní nebude všechno, tak jak se říká. Děj běží přímo ukázkově, celé vyšetřování jsem měla dojem, že jsem s našimi vyšetřovateli na místě. A to byli i v Daliborce, fakt smrad. Konec je nastavený tak, že musím hned pro další díl, protože mor. Stihli mu naši přátelé ujet?

drakamena
26.01.2024 4 z 5

Výborná detektivka. Líbil se mi hlavně popis rudolfinské Prahy. Pachatele jsem neodhadla, což je vždycky dobře, protože mám ráda, když mě detektivky překvapí. Líbí se mi, jak se Stein, Barbarič a Jaroš postupně sbližují. Každý z nich má své mouchy, ale hrany se postupně ohlazují.

Čmeláček
13.01.2024 5 z 5

Tak jako jo :). Stein, Barbarič a Jaroš jsou fakt kluci šikovní, takže vyšetřit nějaký ten zločin a vypátrat zločince jim nedělá žádný problém :). V téhle knize se vydávají do Prahy a hned to začne být napínavé. Fajnové počteníčko a velká spokojenost! :)))

Grohlinka
09.01.2024 4 z 5

Tohle je prostě bezva, druhý díl si s prvním nezadá, v moha ohledech je ještě lepší. Pachatele jsem odhalila, což mi vždycky udělá radost. Jaroš je skvělá postava, vlastně všichni mají něco do sebe. Vykreslení doby a celé nálady ve společnosti věrohodné a autentické.

Ophelie
27.12.2023 4 z 5

Po knize jsem sáhla čistě kvůli výzvě, neměla jsem žádná očekávání a kniha mě neskutečně mile překvapila, během dvou dnů přečteno, jak to bylo čtivé. Od první strany se čtenář ocitá v rudolfinské Praze a pomalu s hlavními hrdiny pátrá po vrahovi. Zápletka byla zajímává, knize nechybí napětí, děj plyne a rozuzlení je nečekané. Super počtení.

Atlantis
18.12.2023 5 z 5

Tohle byla naprostá paráda. Skvělé zasazení, super rozuzlení, vyšperkované dialogy. Nenudil jsem se, celou dobu jsem knihu doslova hltal a to mě období rudolfínské Prahy dost nebaví. Což je asi tím nejlepším hodnocením.

Vilma232
04.10.2023 4 z 5

Naposloucháno. Rudolfínská Praha plná násilí, náboženské nesnášenlivosti, politických úkladů - místo jako stvořené pro vraždy, vyšetřování a mistra kata.

Ayla767
30.09.2023 5 z 5

Po přečtení všech velice kladných recenzí a protože mám ráda historické detektivní příběhy :-) . Obohatila jsem svoji knihovničku o 8 knih.
Seznámení se s proslulým turkobijcem kapitánem Steinem, vzdělaným notářem Barbaričem a tajemným kaprálem Jarošem.
Apokalyptické počasí žene do hlavního města říše trojici jezdců.
Bravo pane Červenáku.

Kaik
26.09.2023 5 z 5

Vyšetřovatelské trio Stein, Barbarič a Jaroš opět v akci, tentokrát v atraktivním prostředí staré Prahy za vlády Rudolfa II. Majestátní paláce, temné podzemní labyrinty, židovské ghetto, tajuplné uličky, divoké hospody, děsivé vraždy... prostě paráda! Je znát, že postavy už našly svoje místo a krásně se doplňují. Příběh byl tentokrát více detektivní se zakončením úplně jako od Agáty.

Vlaďkaa4
28.08.2023 5 z 5

Tak tohle se čte opravdu lehce. Od minulého dílu ubylo vyslechů torturou (nebo jsem si na to zvykla). Výsledek je zase překvapivý.

Schary
10.08.2023 4 z 5

Středověká detektivka a dobrá....

Harold
06.08.2023 5 z 5

Skvělé, přesun vyšetřování známé trojice do sídelního města Habsburské říše se opravdu povedl. V knize nechybí zapeklitý případ, složitosti vyšetřování, výslechy, občasné mučení a především akce. Rudolfinská Praha rozhodně nezklamala, takže atmosféra prostředí je rozhodně skvělá. Dozvíme se i něco z temné minulosti kaprála.

Johny_H.
06.07.2023 5 z 5

Doufal jsem že výhrady k předchozímu dílu zde nebudou a nespletl jsem se. V minulém dílu bylo moc postav a na seznámení to byl až moc složité tady známe hlavní postavy a díky tomu, že hlavní postavy neznají podezřelé je seznámení s nimi lehčí a celý děj je o to více zajímavější a plný akce a skutečně zde máte možnost i pátrat což je super.

Andrea81
06.07.2023 4 z 5

Další povedený případ našeho trojlístku.

marco026
28.06.2023 5 z 5

"Jedna zlatá šerpa zdvihla proti Steinovi pištoľ. Kapitán chladnokrvne sklonil tešínku a stisol spúšť. V tej mokrote bola šanca mizivá, no zbraň nesklamala vychrlila iskry, dym i olovo."

Po úspešnom vyšetrovaní v Banskej Štiavnici sa trojica Barbarič, Stein a Jaroš presúva do Prahy, kde začne s vyšetrovaním vrážd prvorodených detí významných hodnostárov. Mesto však prekypuje zločinom a nebezpečenstvo môže striehnuť na každom rohu, čo značne komplikuje vyšetrovanie.

Druhá kniha z detektívnej série Juraja Červenáka nám ukáže Prahu za vlády cisára Rudolfa II. a drží si rovnakú kvalitu ako prvý diel. Začiatok je perfektný, hneď aj s prvou šarvátkou v miestnej krčme. Následne sa naši vyšetrovatelia podrobnejšie zoznamujú s prípadom, pričom sú nám predstavované nové postavy. Prípad je poriadne zamotaný a to možno o trochu viac ako v prvej knihe. Veľmi sa mi páči, že všetko nestojí len na prípade, ale dozvedáme sa aj o minulosti jedného z hlavných hrdinov a to konkrétne kaprála Jaroša. Osobne dúfam, že v ďalších častiach sa autor bude viac venovať minulosti aj ostatných postáv. Hlavne o kapitánovi Steinovi by som chcel vedieť viac informácií aj keď nejaký krátky popis jeho minulosti sme dostali už v prvej knihe.

Zatiaľ čo poverenie vyšetrovať vraždy v predošlej knihe hlavným hrdinom umožnilo si robiť prakticky čokoľvek, tak tu také právomoci nemajú a musia si dávať oveľa väčší pozor, aby neprekročili isté hranice pri vyšetrovaní. Finále je vynikajúce, ale popravde od polovici knihy som vďaka istému popisu tušil, kto bude páchateľ. Jeho motív je jasný až v záverečnej časti knihy. Teraz si už len zaobstarať ďalší diel zo série.

Frizer
16.06.2023 4 z 5

Velice dobře psaná "historická detektivka". Autor je vypsaný profesionál a jako jednoho z nemnoha "místních autorů" stojí za to jeho knížky číst. Tentokrát se naši dva hlavní hrdinové dostávají do Prahy která je skvěle napsaná. Zvláště Petřín a Jedová chýše potěšily. Celý příběh má nakonec trochu menší záběr než se zdálo ze začátku ale pro fandy historických dobrodružství skvělé dílo.

absa2611
14.06.2023 5 z 5

Opět fajn počtení. Pan Červenák prostě umí zaujmout.
Detektivka z rudolfínské Prahy, opět akce plná krve, mučení a všemožných "chuťovek", což však k tomuto typu příběhu patří.
Prahu sice neznám, ale díky skvělému popisu míst, kde se naše trojice pohybovala, jsem si vše dokázala skvěle představit.