Komentáře knihy Pre hrsť dukátov
opäť skvelá Barbaričovka...a tentokrát sa pozrieme pod pokrievku minciarom, a viac nahliadneme do nekalých praktík politikov a najvyšších, čo je behom histórie stále sa opakujúca a aktuálna téma.
Jaroš sa nám trochu mení, ale zbytok partie je stále rovnaký a rovnako brilantne (pravda, trochu blata a jedna dramatická búrka bude) vyrieši i tento zamotaný prípad. Fajn oddychové čítanie.
Ďalšia časť zo série Stein a Barbarič nás zavedie do Kremnice, kde došlo k záhadnému zmiznutiu razidiel z tamojšej mincovni. Prípad sa komplikuje, keď ku krádeži pribudne aj vražda. Barbarič začne mať podozrenie, že sú obe tieto udalosti prepojené a prípad sa hneď zo začiatku poriadne zamotáva.
Tak asi prvá časť zo série, ktorá mi tak úplne nesadla. Môže za to za mňa dosť slabý začiatok, ale následne aj celý prípad. Ten mi totiž vôbec nesadol a preto sa mi celá kniha veľmi ťažko čítala. Samozrejme hlavné postavy a ich dialógy to stále držia nad vodou a preto som to nejak zvládol. Výrazným pozitívom je vývoj postavy Jaroša, pretože konečne nepôsobí ako nejaký sluha a dokáže sa rozhodovať sám za seba. To prináša do deja aj zaujímavý konflikt medzi postavami. Záver bol vďaka prírodným živlom dosť dramatický, no zároveň príliš uponáhľaný. A to je škoda lebo tam ma to začalo dosť baviť. Škoda je tiež vedľajších postáv, ktoré mi prišli dosť nezaujímavé a niektoré mali aj potenciál, ale nedostali dostatok priestoru. Hlavným problémom je však samotná záhada okolo stratených razidiel a ďalších udalostí. Nie, že by to nemal Červenák dobre vymyslené, no skrátka mi to nesadlo.
Za mňa najslabšia časť zo série aj keď raz to muselo prísť. Keď tak pozerám na vysoké hodnotenia, tak budem asi jeden z mála komu kniha nesadla. Samozrejme aj tak sa teším na pokračovanie.
Diel začal sľubne, ale postupne akoby strácal šťavu, ak keď sa odvíjal v duchu očakávanej dynamiky. Možno príliš veľa bitiek, aj keď to nesporne k tomu patrí, človek sa opäť niečo naučil ale pre mňa slabšie.
Po předchozím díle jsem zakusil obavy o kvalitativní úroveň série. Anděl se mi ostatně jevil poněkud překombinovaným.
Odkládání četby dalšího příspěvku z fondu již tak nadmíru se v moji domácí knihovně rozpínajícího Červeňákova oddílu se však neukázalo býti nutným. Hrst dukátu je skvělá. Setkání se svými dobrými známými mi přeneslo pár velmi příjemných večerů. Zápletka je již daleko čitelnější, nové postavy jsou tradičně unikátní a nezapomenutelné. Svěží závan, příjemné počtení a mám hned chuť na další!
Jsem ráda, když knižní postavy mají v sérii nějaký vývoj, ale tady se naše skupina spíše od sebe oddaluje, což mě hrozně štvě :D Přesto je kniha opět napsaná se skvelými historickými reáliemi. Je čtivá a samotný příběh je hezky propletený, ale čtenář se v něm zbytečně neztrácí.
Další skvělý díl v nové zajímavé lokalitě. Je tu delší časový skok od plzeňského případu a na scénu se nám vrací změněný Jaroš. Řádění kremnického Robina Hooda ve městě plném chamtivosti, bylo vítaným zpestřením celého případu.
Další díl, další dobrý příběh. Po přečtení se těším na Jarošovo sólo. Asi není více co říci k této knize, laťka neklesá, stále se bavím.
Déle než po roce po vyšetření případu z plzeňského podzemí svedou cesty osudu naši trojici opět dohromady. Doba se mění Barbarič se oženil a zachutnal mu rodinný život, Jaroš si založí živnost Hrdlořez s.r.o. a likviduje zločince, zbojníky, lupiče a podobná individua v okolí. Za jejich uříznuté hlavy inkasuje slušný bakšiš od městských rad, které vypsala na jejich dopadení odměnu. Cesta ho přivede do Kremnice, kam veze pytel hlav členů bývalé loupežné tlupy. V Kremnici a okolí řádí tajemný lupič Paví pero, které přepadne konvoj s dukáty a uloupí je, na místě zanechá paví pero. Později se objeví odcizení razidel a zavražděný notář, zaměstnanec mincovny, u jeho mrtvoly je paví pero. Jaroš povolá Barbariče a dají se do vyšetřování případu, když se na scéně objeví Stein, který s pověřením císaře Rudolfa II. Má v Košicích objevit tajemnou knihu, která má mystické vlastnosti a je důležitá pro chod habsburské říše, Rudolf II. se zajímal více o okultní vědy než vládnutí. Kapitán Stein se setká s rázným odmítnutím Jaroše i Barbariče a připojí se po brblání a mručení k nim k řešení kremnického případu. Dál popisovat nebudu, těšínská puška Steina, sedmihlavňovka Barbariče, dýky tesáky a katovské nástroje Jaroše mají opět práci. Zajímavé je odhalení totožnosti tajemného Pavího pera a zjištění , že kremnická městská rada je banda defraudantů, která 30% zisku mincovny používala pro svůj nákladný život. Dějiny se opakují i dneska některé městské rady zneužívají dotace, státní zakázky :-):-). Tenhle díl byl výborný zasloužených pět hvězd.
Vlastne porad stejny, ale porad stejne dobry. Hlavni postavy to tahnou a delaji dej v kazdem momente zajimavy. Vyetrovani opet netrivialni a zajimave
Já už tuhle sérii pana Červenáka nebudu komentovat. Vždyť je to pořád stejné. Skvělá, ještě lepší než předchozí, úplně mě dostala, nejlepší, geniální postavy, opět laťku posunul, furt stejnej komentář.
Napätie, dobrodružstvo, história a fantasy. Ďuro to proste vie roztočiť :D Od jeho kníh sa ťažko odtrháva. Za mňa zase super. Pobavilo, poučilo. V duchu som so slávnou trojkou chodila po mape. Zo Schemnitz (Banská Štiavnica) cez Sklené Teplice, Svätý kríž (teraz Žiar nad Hronom) po Kremnicu a cez Breznicu (teraz Hronská Breznica) smer na Zvolen.
Sprvu ma pobavil výskyt urodzeného pána Pavla zo slávneho rytierskeho rodu Topoľčianskych. Nebudem tajomný, nesiem rovnaké meno a zhodou okolností z oného mesta spod Tribeča pochádzam. A vedeli ste, že Malé Topoľčany boli v tých časoch skutočne Turkami vyplienené? Ale stop dejepisu a zbohom Pavlovi, ktorý to márne skúša na chýrečného turkobijca z Dotisu, aby sa chopil vykynoženia bandy, ktorých hlavy už istý lovec odmien vezie vo vreci k bráne. A kde sa túla tretí do party? Smer Kremnica. Dej sa odohráva rok a pol po misii v Plzni a bájna trojka už nie je moc naklonená ďalšej spolupráci. Najdlhšiu cestu ušiel Jaroš, ktorý tortura vercajch vyťahuje len k svojmu prospechu. Usadený Barbarič hlási stop kurveniu a Stein? Ten je čoraz bližšie invalidnému dôchodku. No stále to tá krívajúca hora na mňa vie. A keď v jeden moment zistí, čo má seržant za ušami, objíma ma chlad za horúceho letného dňa. Pre tento raz na poverovacej listine nie je iba jeden prípad a keby mapka neprezrádzala miesto činu, do poslednej chvíle neviem koho zdrap má vyššiu prioritu. Napokon dostáva zelenú hlavička Barbarič a odcudzené razidlá na mince. Krádež zo zapečateného trezoru spestrí lov na maskovaného „Jánošíka“, ktorého prezývka by zdobila titulku, keby Červenák nefandil starým westernom. Vyšetrovanie za plnej sily má ale zelenú a tak môže započať spleť zločinov s grošmi, toliarmi a dukátmi. Ako už býva u Červenáka zvykom, podozrivých je celý rad, no pre tento raz sa o najväčšiu drámu nepostará pušný prach, ale až hororová smršť z oblakov, ktorá sa stáva jednoznačne vrcholom celej knihy. Tá sa čítala už tradične sama a ja nemôžem inak ako opäť zložiť klobúk za kvantum práce, čo do toho Červenák investoval. Nehovorím len o pedantne vystavanej zápletke alebo nepriestrelnej chémii, ale aj o množstve detailov z doby toľko vzdialenej tej našej. A práve pre tú atramentom razenú vierohodnosť knihu nečítate, ale v nej žijete.
S dalším kouskem mojí oblíbené série jsem očekávatelně velmi spokojená. Jen ten transformovaný Jaroš mě nějak rozhodil, stejně jako Steina... Ovšem předpokládám, že v následujícím dílu budu mít dostatečný prostor si na něj zvyknout.
Barbarič bránící si svůj nový manželský život je zlatý a Stein by mohl trochu míň bručet. Ale je mi jasné, že tenhle kapitán už jiný nebude. Bylo to čtivé jako vždy a specificky část se řáděním přírodních živlů je téměř dokonalá, živě jsem to měla před očima.
Těším se na další - tentokrát již předem zhusta avizovaný - případ.
Z Jaroše se stává Geraltoš, Stein je čím dál tím víc mrzutější a jeho křesťanské (katolické) zásady znepříjemňují život okolí. Barbarič je pod čepcem. Tito tři se setkávají v Kremnici, každý z jiných důvodů, ale nakonec se pouští do řešení záhady zamčeného pokoje... a mrtvoly... a pavích per...a... Klasicky výborně napsané, postavy mají charisma, dialogy uvěřitelné. Případ zajímavý.
Po lehce klaustrofobickém plzeňském podzemí vypustil Juraj Červenák Joachima Steina, Matěje Barbariče a trochu jiného Bohdana Jaroše na relativně čerstvé povětří v Kremnici a jejím okolí. A stalo se to, co jsem tušil už dávno; ukázalo se, že pohyb na čerstvém vzduchu, se může ošklivě podepsat na lidském zdraví. Další skvělá kniha ze série autorových historických detektivek mi způsobila nemalou radost a nemohu si pomoct, ale název knihy mi připadá jako odkaz na spaghetti westerny s Clintem Eastwoodem :-)
Košatá zápletka, sympatické hlavné postavy a napínavý dej sú hlavné ťaháky tejto knihy. Užívala som si aj dobre naskicovanú atmosféru banského mesta Kremnica v dobe vlády cisára Rudolfa II. Len sa mi nepáči, že prvky dobrodružného románu vytlačili do úzadia hlavnú detektívnu linku.
V osmém díle historické detektivky se dostáváme do Kremnické mincovny, kde došlo ke krádeži razidel mincí a posléze je ukradena i dodávka dukátů. Notář Barbarič, ke kterému se později přidají i kapitán Stein a seržant Jaroš mají opět plno práce. Tak jako v ostatních dílech nechybí do detailu propracovaný děj a svérázný humor.
(SPOILER)
Svižný historický román, akce, vyšetřování a do toho spousta informací o těžbě a ražbě 17. století, okořeněné tentokrát sociálním aspektem a postavou místního Robina Hooda.
Identita Pavího oka jde sice odhadnout brzy, ale i tak jde o hezké zpestření série někým, kdo je antagonista, ale ne záporák.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
vraždy 17. století pomsta zločiny historické detektivky krimi krádeže a loupeže mince Horní Uhry krutost vyšetřování Kremnica penězokazectví pranýřJuraj Červenák také napsal(a)
| 2009 | Strážcové Varadínu |
| 2013 | Mŕtvy na Pekelnom vrchu |
| 2006 | Ocelové žezlo |
| 2015 | Ohnivé znamenie |
| 2017 | Vlk a dýka |
Externí recenze
- Kremnické dukáty, zbojník a tři nesourodí pátrači / Boris Hokr, iLiteratura.cz
- Strieborní jazdci zo 17. storočia vzdávajú hold westernovej klasike / Roman Mocpajchel (HistoryLab)

89 %

Je to marný, je to marný, je to marný, je to skvělý. No prostě Juraj mě asi očaroval. Snažila jsem se přerušit čtení této série a nejde mi to, tak to budu muset dočíst. Celá série mě pohltila, nevím co budu číst až ji dokončím. Ále, však ono se něco najde. Zatím se ráda nechám na této vlně nést, je to fajn, napětí , trocha humoru i poučení o bobě dávno minulé.