Kapitán Otakar Jaroš: příběh hrdiny od Sokolova

Kapitán Otakar Jaroš: příběh hrdiny od Sokolova https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371344/bmid_kapitan-otakar-jaros-pribeh-hrdiny--CmO-371344.jpg 4 11 5

Kniha přináší první ucelený pohled na osud jednoho z nejvýznamnějších příslušníků čs. zahraničního odboje kapitána Otakara Jaroše. Díky více než 150 unikátním a nikdy nepublikovaným fotografiím z jeho předválečného života má kniha za cíl ukázat pravou tvář mladého vlastence, člena Sokola, Junáka i sportovce, který se stal po druhé světové válce jedním z komunistických symbolů boje proti nacismu. V první části knihy je hlavní důraz kladen na jeho život v Lounech a poté na Mělníku, autor připomíná i osud Jarošova vzoru, strýce, legionáře a generála Františka Konopáska popraveného v roce 1943 nacisty. Dále je v knize popsána vojenská kariéra Otakara Jaroše od absolvování akademie v Hranicích, po odchod do zahraničí a život v Sovětském svazu. Zvláštní důraz je kladen na jeho působení v československé jednotce v SSSR a boj u Sokolova. Druhá část knihy se věnuje poválečnému odkazu kapitána Jaroše a je zároveň unikátním souhrnem všech různých spojitostí od pomníků až po názvy ulic prvního československého hrdiny Sovětského svazu.... celý text

Přidat komentář

jan.para
27.11.2021 4 z 5

Kniha popisuje život kapitána Otakara Jaroše. Čtenář v knize nalezne spoustu zajímavých informací a fotografií, ale nemůžu se ubránit dojmu, že se z daného tématu dalo vytěžit víc.

Akula
15.12.2018 3 z 5

Když jsem se na začátku knihy dozvěděl, že při zpracování tohoto tématu postupovali všichni předchozí autoři špatně, těšil jsem se na opravdovou bombu. Teď jsem dočetl a nevím co napsat. Nejlépe to asi zatím shrnula ElfkaEleanor. První část - naprosto nevyužitý potenciál silného příběhu. Druhá část na mne působí jako snaha knihu o trochu nafouknout. Zbytečné popisy ulic nesoucích jméno Otakara Jaroše atd. Dalším negativem pro mne byla spousta překlepů. Jako klady hodnotím fotografie, které text doprovázejí. Už kvůli nim jsem rád, že mám knihu v knihovničce. Druhým pro mne velkým plusem je můj pocit, že toto téma autora baví a díky jeho věku bychom se do budoucna mohli dočkat dalších a třeba i hodnotnějších publikací.


Lenka4
09.10.2018 3 z 5

Autor snáší všeliké možné informace více i málo související s Otakarem Jarošem, dokonce pečlivě vypisuje délky ulic po něm pojmenovaných. Ve vojensky strohém textu se však hlavní hrdina postupně vytrácí. Představení jeho života připomíná fotoalbum. Množství snímků má možná odvést pozornost od toho, že některé skutečnosti jsou vynechány. Například chybí bližší představení Jarošových přítelkyň.

Iki1
15.07.2018 4 z 5

Důležitost knihy vidím hlavně v tom, že přináší úplně jiný pohled na kapitána Jaroše, než jaký jsme získali v socialistickém školství. A pro mě to bylo opravdové překvapení.

ElfkaEleanor
15.04.2018 3 z 5

Kniha je takovým opravdu stručným přehledem faktů. Bohužel, první část, která by i měla potenciál je nerozvinutá, a naopak druhá část obsahuje až absurdní informace (popisy ulic ve městech apod.) jakoby autor práci chtěl ještě za každou cenu natáhnout. Největší přínos tak vidím hlavně ve sbírce jedinečných dobových fotografiích.

Autorovy další knížky

Jiří Klůc
česká, 1996
2018  84%Kapitán Otakar Jaroš: příběh hrdiny od Sokolova
2016  64%Sokolovo: Ve stínu propagandy
2020  93%Josef Müller - příběh čs. židovského vojáka druhé světové války
2022  100%Zapomenutí váleční veteráni
2023  100%Ervín Hoida: Poslední z hrdinů

Kniha Kapitán Otakar Jaroš: příběh hrdiny od Sokolova je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce3x
Chystám se číst4x
Chci si koupit2x