Rozkazy z éteru

Rozkazy z éteru https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32044/bmid_rozkazy-z-eteru-sgI-32044.jpg 4 219 20

Kapitán Nemo série

< 2. díl >

V druhém dílu trilogie pokračuje dobrodružná cesta účastníků Farinovy výpravy. Poznávají tajemství mořského dna - a zbytky zničené Atlantidy, tvory na povrchu Země dávno vyhynulé, i podivuhodné bytosti mimozemského původu.

Přidat komentář

Romcajs
25.02.2024 2 z 5

Pokračování popisů fantaskního světa vymyšleného autorem, pro kterého je důležitější popsat jeho představy, než pobavit čtenáře dějem.

Fargotroniac
20.09.2023 4 z 5

Výborné pokračování trilogie na motiv Kapitána Nema nás tentokrát nechá prozkoumat Nemovu říši a zapojí fantazii na plné obrátky. Opět se jedná o povedený kousek, ale pro mladší generace už trochu zastaralé.


kuruteku
06.02.2023 3 z 5

První díl byl pro mne prapodivný - Nemo jako vládce podmořské říše, objevitel Atlantidy. V druhém díle jsem pochopil, že Troska sice vypadá jako český Verne, ale daleko více byl originálnější - mix vědeckých poznámek, detektivních prvků, objevování jiných světů (hydronauti jako Měsíčňané na Zemi). Tam, kde se Verne držel při zemi, Troska šel dál. Až tak daleko, že se jeho dílo jeví jako prapodivné - právě ti hydronauti, Atlantida, světový mír pro mne jsou za hranou vědecké fantazie. Nicméně už se těším i na poslední díl. Jak se říká - aspoň to zkusil, po svém.

Hall3006
13.10.2022 3 z 5

Druhý díl české verneovky má více akce, neboť děj se točí kolen vraždy a krádeže. Už tu není toliko objevování skrytého světa, které mě bavilo v prvním díle, ale boj se záporáky jenž hodlají zneužít objev českého vědce. Konec je otevřený a musíte pokračovat posledním dílem trilogie. Jako pověstný "vycpávkový" díl tato kniha splnila účel.

Mira7
07.08.2022 5 z 5

Po nedávno přečteném prvním dílu jsem se musel otevřít i druhý. Opět pěkné čtení, zajímavé sci-fi s pátrací zápletkou. Kniha se zpracováním a prostředím liší od prvního dílu a je méně "přetechnizována".

žlučníkář
02.06.2022 2 z 5

A máme tady pokračování Big Brothera, zázraků přírody a cesty do pravěku. Ve světě hrozí mnohem větší konflikt, než se děje třeba při hře domino, a tak Nemo zavelí, že je konec kry, Nautila nechá parkovat uprostřed Grónska, kde nejsou modrý zóny a všechny pošle dělat agenty. Nechce si sám špinit ruce. Jenže jeden agent se nechá vylákat ven a nechá si z obsahu svojí hlavy udělat květákovej mozeček vlastním paprskem.

Pak zjistíme fakt, že když se takovýmu vykukovi a přeborníkovi v přemejšlení narodí syn, tak vyjde z dělohy rovnou se šroubovákem, mikroskopem a pájkou v ruce a hned jak ho kojná odstaví, začne okamžitě bádat a vynalézat. A takovýhle potomstvo se tam rozhodne záhadu květákovýho mozečku vyšetřit a hned jdou na to. Takže se tam děje taková menší bondovka a stíhací akce po půlce světa a vzhledem k tomu, že Bondi jsou sotva plnoletý, tak určitě něco poserou a Nemo to bude muset žehlit. Troska se tam snaží o napětí, ale z mýho pohledu je dvojka kratší a o něco slabší, než jednička.

Jsem zvědavej, jestli se ve trojce něco stane a donutí to nema vylízt ze svýho kanclu a udělat nějaký svoje triky...

Meda77
04.03.2022 5 z 5

Starší, ale ve své době nadčasová scifi, od autora kvalit Verna. Super zavzpomínání.

tom2843
29.11.2020 4 z 5

Klasika mého dětství, ale pro dnešní děti je psaná trošku zastaralým jazykem. Tento díl se přesouvá do "reálného" světa a tím ztrácí kouzlo prvního světa, který je většinou v "kouzelně naivní" Nemově říši

ludek.n
22.08.2020 5 z 5

Světový mír je v ohrožení, a tak vyslanci kapitána Nema musejí do akce, protože všemocný kmet zatím nechce, s ohledem na případné nevinné oběti, použít nástroje síly. Troska coby mírotvůrce je sice stejně naivní jako miss v soutěži krásy, ale protože je jeho Kapitán Nemo zařazován do literatury pro děti a mládež, je možné mu to odpustit a užít si prostě všechno ostatní. Stále se totiž jedná o napínavý dobrodružný příběh, který má daleko do uspávacího módu. Má také ono nepostihnutelné kouzlo Troskova vyprávěčství a silné pozitivní zabarvení. V Rozkazech z éteru se ke slovu dostává druhá generace hrdinů a ve druhé polovině knihy už plně vládne ději. Mladším čtenářům bude jejich nezáludná opravdovost bezpochyby bližší než proklamace slovutných profesorů, vědců a na slovo vzatých inženýrů. Druhé pokračování je stejně čtivé jako předchůdce a samozřejmě končí v nejlepším.

Nočnípták
25.03.2020 5 z 5

Pořád se s Troskou ráda vracím do dětství.
Tento díl je trochu víc detektivní, ale pro mne stejně úžasný.

Israha
07.12.2019 2 z 5

V druhém dílu Kapitána Nema Troska uhnul z dobrodružného sci-fi směrem k detektivce, méně vymýšlel různé vědecko-technické fantasmagorie a zkoušel se vytasit s konspiračně-politickým podtónem. K tomu ale jeho popisný, květnatý a často až přehnaně věcný styl vyprávění vhodný není, a Rozkazy z éteru díky tomu i na relativně krátkém rozsahu bojují s pomalým spádem děje a nedostatkem napětí. Vymýšlení technologických vychytávek a znásilňování přírodních věd se svým opakováním začíná zajídat, a potenciálně nosný příběh je odvyprávěn suše a nezajímavě. Podprůměr.

danny_21
24.08.2018 3 z 5

Druhý díl první trilogie hodnotím jen průměrně, politicko-válečné pletichy mě moc nebraly, všeslyšící ucho Farina juniora a jeho konstrukce mi přišlo hodně úsměvné, co musím chválit jsou ale úžasné Novákovy ilustrace - 65 %

Andulka VK
18.04.2018 5 z 5

Opravte si prosim-Farinovy vypravy!!! :) ...tuto knihu jsem jeste necetla-jen doplnim,ze J.M.Troska(Jan Matzal)se narodil roku 1881 u nas ve Valasskych Kloboukach...zel,nejak se na nej i v nasem meste prizapomnelo...pritom je to vlastne nas prukopnik sci-fi...
Je prima,ze i soucasnym ctenarum ma stale jeho tvorba co rici-i kdyz je mozna ponekud prekonana...

Lessana
28.01.2018 5 z 5

Skvelé pokračovanie dokonalého sci-fi príbehu z pera majstra, kde dostali viac priestoru čestní mladí hrdinovia, nová generácia. Oceňujem detektívnu zápletku a stupňujúce sa napätie. Ako aj zásah kapitána Nema v pravý čas a, samozrejme, spravodlivé potrestanie zlosynov. Ukončenie (v tom najnapínavejšom) druhej časti trilógie šikovne navnadilo na tretí diel, do ktorého sa s radosťou púšťam! :) Rovnako vzdávam hold ilustrátorovi, jeho tvorbou som sa počas čítania vyslovene kochala.

Kapis
29.09.2014 4 z 5

Jako děcko jsem to hltal i s obalem, mělo to své kouzlo, myslím, že bych se nenudil ani teď v dospělosti, i když asi dost představ je už kapku překonaných, třeba co si ještě vzpomínám - takové vrtání do špičky Everestu, odkud Nemo vypustí raketu;) Třeba se k tomu ještě dostanu s děckama, v knihovně nicméně obě Troskovy trilogie mají své čestné místo.

maillen
18.04.2014 4 z 5

Sice již starší záležitost, ale pořád čtivá.

Ruxandra
21.11.2013 5 z 5

Ať už jsou tyto knihy vědecky mimo či ne, já ten příběh jako dítě milovala a s chutí si ho přečtu klidně i teď. Jedna z mých srdečních záležitostí!

Lubor123
31.10.2013 5 z 5

Alespoň v knížkách je spravedlnost

steppen-wolf
24.03.2013

Bože, ty úúúúúžasné Rotreklovy obálky!!!

Tazz1
30.08.2011 5 z 5

Trilogie co se čte jedním dechem.