Kapitán Michalis

Kapitán Michalis https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28473/bmid_kapitan-michalis-MaM-28473.jpg 4 22 4

Historický román odehrávající se na Krétě na sklonku 19. století, v předvečer a za průběhu velkého povstání Řeků proti turecké vládě nad ostrovem.

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

O kapetan Michalis , Eleftheria i thanatos , 1957


více info...

Přidat komentář

MikulášV
23.11.2019 5 z 5

Je to kniha skutečně silná, surová, lidská. Pojednává o životě na Krétě pod nadvládou Turků. Vypráví o vlasteneckém Kréťanovi kapitánu Michalisovi, který byl inspirovám Kazantzakisovým otcem.
Kniha k vám promlouvá až skoro na duševní úrovni a na konci máte chuť vzít do jedné ruky prapor a do druhé dýku a bít Turky za mocného pokřiku "SVOBODU NEBO SMRT"
Je to skutečně mistrovské dílo propojující filozofii všeho druhu, každodenní problémy krétského prostého lidu a skličující život v řetězech a následný boj za svobodu

Iljaajli
29.11.2017 4 z 5

psáno krví...


GepardLady
28.08.2017 4 z 5

Nikos Kazantzakis dokáže psát o lidech tak, že si je čtenář musí oblíbit, ať už jsou kladní, nebo záporní. Zdaleka to není jen Řek Zorba, který mě chytil za srdce. I kapitán Michalis, ač je to opravdu svéráz - hrdý Kréťan, jaksepatří. A tak jsem doufala, že to dopadne trochu jinak. A nakonec byl ten závěr po předchozím zdlouhavém ději (což ale nemyslím jako negativní kritiku) poměrně rychlý a syrový. Chvíli ve mně zůstal pocit, že to Kazantzakis vzal docela zkrátka, ale pak mi došlo, že v tom byla hlavní myšlenka knihy, již Michalis vyjádřil slovy: "Svobodu a smrt." Kdo přečte, pochopí.
Jinak jsem s knížkou usínala na dovolené na Krétě (to ale nebyl záměr, spíš to tak vyšlo) :-)

Ivaksa
31.05.2015 5 z 5

Kniha se mi líbila více než vyhlášený Řek Zorbas. Je výborně přeložená, příjemně se čte. Dobrodružný děj je plný bojů a hrdosti řeckých Krét'anů usilujících o svobodu za jakoukoliv cenu. Nechybí ani trocha ironie, vtipu a špetka vášně.