Smrt talentovaného ševce

Smrt talentovaného ševce https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86500/smrt-talentovaneho-sevce-86500.jpg 4 187 46

Kapitán Exner série

< 9. díl >

Člověk, který byl nalezen bez známek života v anglickém parku renesančního zámku, není jen tak obyčejný švec. Jde o zámeckého údržbáře, obecně známého všeuměla, ale především se tento švec stal evropsky populárním naivním malířem. Do městečka v době vraždy přijede náhodou kapitán Exner, aby tam strávil dovolenou. Je však do případu vtažen už tím, že vnikne do zámeckého parku, kde je zatčen. Pak mu nezbyde nic jiného, než vypátrat nejen pachatele vraždy, ale také bezohledného vandala, který poničil výtvarné dílo talentovaného šev­ce.... celý text

Přidat komentář

milary
23.10.2023 3 z 5

Příjemné = odpočinkové čtení to je.
(A u jediného filmu s Exnerem Jiřím Kodetem můžu přece taky jen obtížně sdílet vlažné hodnocení z ČSFD.cz).
Přesto: jak tak znovu čtu a porovnávám jednotlivé "exnerovky", najednou vidím něco, co jsem dřív neviděla.

Napadlo mě, že Smrt talentovaného ševce oplývá spoustou postav a nedostatkem děje. Což o to, postavy pan Exner umí, ale tady místy jen tak statují, kafíčko sem, kafíčko tam, hrají své epizodky a vytvářejí falešné stopy. Kapitán markýruje dovolenou, flámuje a trousí bonmoty (tzv. "je v roli"), zároveň je ale, skoro jakoby z donucení, bdělý a - ignoruje únavu - spolehlivě navádí svůj tým k cíli. Ale unavený je asi doopravdy; je v tom totiž pramálo espritu, jako by se knížka držela obvyklého mustru a to mělo, spolu s atraktivním prostředím, stačit.
Včetně poměrně dost nenápaditého závěru.

ArwenAragorn
16.09.2023 5 z 5

81%

Výborná česká detektivka. Přestože se odehrává v totalitních dobách, nijak jí to na dokonalosti neubírá. Kapitán Exner je frajer! Knížce nechybí humor, dost jsem se při čtení nasmála. Děkuji Vám "můj kapitáne!"
Václav Erben je zárukou kvalitního čtení a filmové zpracování s Jiřím Kodetem nemá chybu. Doporučuji obojí.


MarcoPolo936
13.07.2023 4 z 5

Doteď jen tv film s Jiřím Kodetem ( a to mnohokrát :-), ale rozhodně doporučuji tuhle detektivku i knižně. Velice příjemné čtení.

Le Chat
02.01.2023 4 z 5

Příjemná detektivka, která si podle mne 4 hvězdičky rozhodně zaslouží.

ddkk
26.11.2022 5 z 5

Jak píše níže Leona333, Exner je takové naše rodinné české detektivní stříbro. Exnera prostě není možné nemít rád. V době, kdy knížky vycházely, musel být tento nezávislý záletný elegán britského střihu úplným zjevením, mám dokonce podezření, že tady pan Erben maličko pošilhával po jistém agentovi Jejího Veličenstva...A samozřejmě, navíc Exnerovo dokonalé filmové zosobnění Jiřím Kodetem. Tyhle detektivky jsou nesmrtelné, výborně napsané a navíc velmi zábavné.

Nejinak je to se Smrtí talentovaného ševce. Skvěle vypointovaný příběh se zločinem, v jehož pozadí je - jak jinak - závist, vlastní frustrace a touha po slávě.

Doporučuji a dávám plný počet.

Leona333
29.10.2022 5 z 5

Exnerovky, beru jako takové rodinné - české stříbro našich detektivek. Václav Erben, dokázal vytvořit sympatického vyšetřovatele, kterému lidské ctnosti a neřesti nejsou nikterak cizí. S šarmem jemu vlastním, dokázal i zde vyřešit na první pohled "banální případ smrti..."
K těmto knížkám - detektivkám, se opakovaně vracím.

janavom
23.06.2022 4 z 5

Exner je můj oblíbený kriminalista. K detektivkám od Václava Erbena se ráda vracím. JV

Makii
15.06.2022 5 z 5

Poslouchala jsem na rozhlase a super. Mám ráda detektivky s kapitánem Exnerem :) Baví mě prostředí archeologů nebo v tomhle případě známého zámku.

martineden
11.06.2022 5 z 5

Posloucháno jako audio, kdysi jsem viděla i film, který se natáčel v Opočně. Obojí doporučuji!

MadlenkaM
11.06.2022 4 z 5

Ke knize jsem se dostala náhodou. Musím uznat, že mě navnadila i na další příběhy od tohoto autora. Četla se sama, navíc jsem vůbec netušila, kdo byl vrah. Mé tipy byly celou dobu špatné... Naštěstí, jak tu někteří píší, jsem ani nevěděla, že existuje film a tak jsem měla prostor vytvořit si vlastní představu prostředí a postav. Bylo to fajn počtení. :-)

Vesmich
24.05.2022 5 z 5

Kapitán Exner má takový příjemný policejní život :), někde je, tam se cosi stane, on to tak během dne nějak vyšetřuje, dobře jí, pěkně se obléká, papírováním se nezatěžuje, nadřízené nemá, podřízených má jak psů a všichni jsou celí žhaví do práce = typický český kriminalista a jeho tým. Dřív jsem viděla film, než jsem četla knihu, takže se srovnávání vyhnout nelze a tak jsem si ověřila, že film se skutečně povedl.

rafan65
06.05.2022 5 z 5

Opět jsem se přesvědčil že kapitán Exner je super čtení. Tuto knihu jsem četl sice poprvé ale film jsem viděl už několikrát. Obě zpracování jsou opravdu dobrá.

slunicko1958
01.03.2022 5 z 5

I po tolika letech plní tato detektivka svůj účel, nijak nezestárla (až na oslovování "soudruhu"). Oceňuji napětí, humor, dialogy i čtivý sloh.
Pouze mě rušilo, že jsem při čtení viděla konkrétní podoby postav z filmového zpracování, ale není to nic, kvůli čemu bych měla ubírat na hodnocení knihy.

Pavelpi
25.02.2022 5 z 5

Tenhle příběh kpt. Exnera jsem už dříve viděl jako film a docela se mi líbil. Teď jsem se konečně dostal na přečtení knihy a je to paráda. Zápletka je dobrá, jednoduchá, nikdo nemusí pátrat, co tím chtěl autor říci. A všechno vyřeší oblíbený Exner. Jsem rád, že jsem se k tomu dostal.

Monika1717
03.01.2022 5 z 5

České detektivky staršího data mám ráda. Jednoduchá zápletka, trochu krve, trochu násilí a jednoduché logické rozuzlení. Prostě jedním dechem oddechovka. Kdo nečetl, tomu doporučuji. Je to taková dovolenková jednohubka.

Magdalena5
21.12.2021 4 z 5

Exnera můžu na jakýkoliv způsob, teď to bylo stažené z knihovny.

RMarkéta
09.09.2021 5 z 5

Michal Exner v podání Jiřího Kodeta byl elegantní a šarmantí pražský kriminalista. Škoda, že Kodet byl na indexu a musel hrát méně kladné postavy. Erbenův styl psaní mi vyhovuje a to i u jiných autorů kriminálek. Žádná květnatá souvětí. Zbytečně by plynutí příběhů rozvláčňovaly. O dovolené se může přihodit naprosto cokoliv. Exner by musel být hlupák, kdyby do toho nějakým způsobem nezačal šťourat a nesondoval informace. Vždyť je to detektiv tělem i duší.

rickiwolf
14.08.2021 4 z 5

Další napínavá kniha tohoto autora. Jeho detektivky patří mezi klasická díla české literatury. Výhodou těchto knih je, že se dají číst i po letech.

Karnager
16.07.2021 4 z 5

Pohodové čtení :) exner má příjemné metody vyšetřování. A film se mi taky líbil

derrry
23.03.2021 3 z 5

V krásné zahradě krásného zámku se najde mrtvola. A nebyl by to Exner, kdyby se do toho nezamotal, kdyby všechny nenaštval a vraha nenašel. A při tom jen tak mimochodem neobloudil nevinná srdce dívek a dam. Mně tahle kniha bavila a Kodet se na tu roli hodil. Jen sakra - vidím název a naskakuje mi hlasem Petry Janů, že jen málo lidí tuší, že je lord..