Poklad byzantského kupce

Poklad byzantského kupce https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218416/poklad-byzantskeho-kupce-218416.png 4 245 66

Kapitán Exner série

< 1. díl >

Michal Exner je hlavou skupiny pro vyšetřování vražd a čtenářům, kteří se oddávali čtení detektivek v šedesátých a sedmdesátých letech, je dobře znám jeho tvůrčí, často netradiční přístup k problémům i lidem, jeho nezaměnitelný suchý humor a schopnost vyhmátnout to podstatné. Čtenářky jistě nezapomněly na jeho přitažlivý zjev i četné libůstky, zejména nepomíjející slabost pro pohledné, urostlé a inteligentní mladé dívky a ženy… Chlouba pražské kriminálky se svými důstojníky řeší případ vraždy v jinak úctyhodné společnosti archeologů. Souvislosti a kořeny sahají hluboko do minulosti, a jak je pro Václava Erbena typické, čtenář se nad knihou doví leccos zajímavého nejen z oblasti kriminalistiky.... celý text

Přidat komentář

Emik87
17.02.2024 4 z 5

Kapitána Exnera jsem si oblíbila hned napoprvé. Případ samotný mi přijde chvílemi trochu zmatený. Je tam hodně postav. Ale velmi doporučuji.

MartaPear
17.01.2024 5 z 5

Velmi dobrá detektivka, ze začátku 60. let, boží jsou reálie socialistické práce, morálky, života ve vrcholném socialismu. Četla jsem kdysi dávno a teď jsem jí objevila v knihobudce a přiznávám, nechala jsem si jí...


li-li-nka
03.01.2024

Moje první čtená detektivka. Taková oddychovka.

PitoR
01.01.2024 4 z 5

Kapitán Exner – 1. diel!
„Nejen příležitost, ale taky strach dělá zloděje.“

Na rovnomenný film z roku 1966 si príliš nespomínam, novodobý seriál pod názvom Kapitán Exner (2017) ma minul obrovským oblúkom, a tak som využil šľachetný krok Mestskej knižnice v Prahe, ktorá ponúka 1. diel tejto série grátis k stiahnutiu.

Český spisovateľ Václav Erben (1930-2003) v nej predstavuje sympatického vyšetrovateľa Michala Exnera. Píše sa rok 1964 a ja si matne spomínam, že takmer rok žeriem nervy svojim rodičom, pričom pražskí vyšetrovatelia riešia záhadnú smrť peknej ženy. Prípad nie je jednoduchý a jeho korene siahajú až do roku 1945. Pán Erben sa vyhol politike na sto honov a vtedajšiu dobu pripomína snáď iba občasné oslovenie „súdruh“. Samozrejme, poplatný roku vzniku je aj vozový park a všemožné technické vybavenie.

Sympatický úvod celej série – ľahké, oddychové, bez krkolomných akcií a svalnatých vsuviek, za to poctivá mravčia práca vyšetrovateľov a ja sa časom určite pozriem aj na ostatné diely.

Senza Jenka
16.12.2023 4 z 5

Trochu mě hněte ta úporná a ne příliš elegantní snaha vyhnout se názvům některých měst, které navíc příliš nerozumím. Vzhledem k faktu, že názvy obcí jsou uváděny zcela běžně. To, jestli jsou smyšlené, nebo ne, podle mého názoru nehraje roli - mohli si vymyslet i ta města.
Styl psaní mi ale vyhovuje, povaha hlavního hrdiny je - maličko neobvyklá, ale příjemně, vyprávění plyne uspokojivým tempem a záhad je tak akorát. Jen pro filmové zpracování nebyla kniha asi dost zajímavá, že příběh tak moc překopali.

renefer
02.11.2023 4 z 5

Staré, ale dobré. Vytvořit postavu kriminalisty Exnera byl v té době určitě odvážný kousek, zavánějící "buržoazními manýry". Stačí si vzpomenout na filmovou verzi Exnera alias Jiřího Kodeta v hlavní roli.

mirka0586
01.10.2023 5 z 5

Napínavé, moc se mi to líbilo...

BaPe895
02.09.2023 5 z 5

Kapitán Exner ve skvělé české klasice.

Kontryhelka
09.06.2023 5 z 5

Kapitán Exner a jeho kriminální případy jsou pohlazením pro duši čtenáře. Kniha ani filmy nemají chybu a hlavní představitelé kapitána mají své osobité kouzlo a charisma.

ZuzanaZ83
15.05.2023 3 z 5

Takové oddechové čtení, soft detektivka s dávkou ironie, sarkasmu a směšných situací i dialogů. Za mne nenadchne ani neurazí.

bleekemolen
03.04.2023 1 z 5

No nazdar, tohle bylo teda nadeleni.. Velmi nalehave jsem si potreboval zprijemnit nekolik hodin. Tak si stahnu treba neco o Byzantske risi.

Nemam skoro zadnou zkusenost s audiobooky. Nemam zadnou zkusenost s ceskymi detektivnimi romany. Mam velkou zkusenost s Byzantskou risi. Nemel jsem cas. (povsimnete si me stylistiky, neni to nahoda ovsem zamer, abych se priblizil prumernemu ctenari teto knihy)

Stahnul jsem si proto (nastesti zwarezil) audiobook tohoto dila - jen kvuli nazvu. Abych se priznal, jmeno autora mi nic nerikalo. Tak nejak jsem tajne doufal, ze se bude jednat o historicky roman, od ktereho jsem toho vsak stejne prilis necekal. Karma me vsak dostihla a po zasluze jsem dostal, co jsem si zaplatil. Snusku blabolu a hromadu klise zabalenych az v necekane zavsivenem slohovem kabatku.

Sveho casu si vazim natolik, abych uz nic z podobneho (dr.) soudku neabsolvoval.

boxas
01.01.2023 4 z 5

Už trochu vyčpělá detektivka, ale napsaná se vkusem, s dobrou zápletkou a solidně vystavěným dějem.

mi-380
15.12.2022 4 z 5

S kapitánem Exnerem jsem se dlouho míjel, dnes jsem úvodním dílem série doplnil vzdělání. Detektivka z doby, kdy se kniha tohoto žánru dala přečíst za jeden den, což se také tentokrát stalo - díky kombinaci četby s poslechem při opakovaném úklidu sněhu.
Rok 1964, politickou situaci připomínají pouze oslovení „soudruhu doktore“, prostředí archeologických výzkumů, pěkně popsané, mě přimělo nostalgicky zavzpomínat na mou studentskou brigádu při odkrývání mohyl v Poněšické oboře a navíc jsem si během řešení záhady s originálně se objevenou obětí připomenul i v TV nedávno zhlédnutý stejnojmenný film z roku 1966, svižně ubíhající, trochu až do komedie posunutý, kde se předvedla řada našich tehdejších hereckých hvězd.
80 % (zatím 211 hodnocení s průměrem 86 %).

Le Chat
13.12.2022 4 z 5

Moje první knižní setkání s Michalem Exnerem (film s Jiřím Valou jsem viděla) a určitě ne poslední. Za originální nápady a finále přidávám 4. hvězdičku.

Allena24
23.10.2022 5 z 5

Tak tohle byla nostalgie. Krásné vzpomínání i na filmovou verzi s Janem Valou.
Přesto mně zarazilo pár věcí, hezky jsou vypsané v komentáři EmmaKrizova: "A obyčejnej policajt lítá služebně z Brna do Prahy letadlem. A stačí mu k tomu říct kolegovi: Objednej mně na zítra aerotaxi. Exner neví co to je Věstonická Venuše. Jeho holku budoucí tchán zavírá doma, i když už je dávno na vysoké, tudíž jí je přes 20. "

Canniosh
31.07.2022 5 z 5

Výtečná detektivka, daleko daleko lepší, než je filmové zpracování. Postavu kapitána Exnera mám jednoznačně spojenou s hercem J. Kodetem (byť ve zmíněném filmu jej hraje J. Vala), a docela přesně jsem si jej představoval v akci, jeho gesta, jeho mluvu. Poslední kapitola, která podává vysvětlení všech událostí v dávné i nedávné minulosti, které nakonec vedly k vyšetřované vraždě, byla tou správnou třešničkou na dortu, a já se už nemůžu dočkat na další Exnerovy případy z pera p. Erbena.

viweb
21.07.2022 5 z 5

Poslechnuto jako audiokniha. Slušná česká detektivka. Na můj vkus hodně postav, místy jsem se ztrácela, ale to je asi chyba v mé pozornosti-nepozornosti. Mám ráda kapitána Exnera.

Jenny055
20.06.2022 4 z 5

Počúvala som audioknihu a páčila sa mi. Som skoro tak stará ako tá detektívka, tak som si zaspomínala na tie staré časy socializmu a súdruhov a naozaj som sa bavila.

faba
30.05.2022 4 z 5

Audiokniha. Čte Vladimír Hauser.
Toto je už asi klasika. Normální, klidná, místy vtipná detektivní práce. Kapitán Exner a jeho kolegové vyřeší zapeklitý případ...
Tento příběh každý četl nebo viděl zfilmovanou verzi s J. Valou.

Corso
23.05.2022 4 z 5

(vypocute ako audio)
Taka uz dnes klasicka "sixties" ceska krimi. Prvy pribeh velkej Erbenovej krimi serie o Exnerovi. A hned celkom pre mna atraktivne prostredie archoelogov, muzejnikov, vykopavok, presah do minulosti, vcelku dobre napisane. Pre takych ako ja, retro-milovnikov, urcite vzdy lepsia volba ako dnesne moderne kriminalky. Minimum akcie, ale pekny postup a odhalovanie pomocou vysluchov a cez dialogy. Akoze fakt zapamatatelny a dobry pribeh. Zatial moj prvy a jediny Exner, ale nebranim sa dalsiemu stretnutiu.