Pastvina zmizelých

Pastvina zmizelých https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/218382/bmid_pastvina-zmizelych-218382.jpg 4 206 58

Kapitán Exner série

< 7. díl >

Břehy přehradního jezera pokryl za dlouhá léta nános nesčetných rekreačních chat. A právě tam, kde obyvatelé rušného velkoměsta hledají po celotýdenní lopotě a každodenních starostech relaxaci, se od jisté doby začali ztrácet lidé. V nepravidelných intervalech a nej­různější – od mladé ženy po babičku, od horníka přes řemeslníka k chuligánovi, nečekaně mizí chataři i starousedlíci. Zdánlivě nemají zmizelí nic společného, a přece je kapitán Michal Exner přesvědčen, že nějaká souvislost musí existovat…... celý text

RMarkéta
RMarkéta
15.02.2024 5 z 5

Tak tohle je stará dobrá česká kriminální škola. Pobavily mě zakamuflované Štěchovice. Kolem nich to znám. Měli jsme chatu na Hradišťku přímo před fotbalovým hřištěm. Jezdili se koupat na Slapy, Rabyni nebo do Pikovic. Exner je sympatický světák. Stále ho budu mít spojeného s hercem JIřím Kodetem. Vraha jsem odhalila. Pak jsem chtěla vědět jaká a jak silná bude jeho motivace. Příjemné čtení na dovolenou nebo na deštivý víkend.

Mája777
Mája777
30.01.2024 3 z 5

Tak vám nevím. První třetina byl jeden velký chaos, nějak jsem se nevyznala ve všech postavách i místech. Poté se to trochu uklidnilo a četlo celkem dobře. Konec byl ale poněkud uspěchaný. Tady mě pan Erben trochu zklamal.
(30. 1. - 1 898 - 5)


Pebra
Pebra
30.12.2023 5 z 5

Jako vždy, kdy se odhodlám přečíst si detektivku, se mi pletly postavy a nemohla jsem se srovnat s časoprostorem, ale nakonec jsem se jen nechávala unést nostalgickými vzpomínkami na dobu minulou, na lidi u vody, kluky s kytarami, stánky s občerstvením, párky a dřevěnými stoly politými pivem :). Kdo je vrah jsem netušila do chvíle, kdy autor napsal jeho jméno. Ani pak mi to nebylo moc jasné :) Ale popsané je to pěkně, o tom žádná.

kokrokr
kokrokr
25.12.2023 2 z 5

Tohle byla má třináctá kniha od pana Erbena a je zároveň ta nejméně povedená.

Len2očka
Len2očka
09.10.2023 5 z 5

Tak za mě super čtení a určitě vyhledám další díly s kapitánem Exnerem,takže se těším na setkání u dalšího případu.

Chesterton
Chesterton
14.07.2022 5 z 5

Souhlas. Kulhá to na všechny nohy, je to dřevní a žádá si to svatou trpělivost sledovat poklidně línou srpnovou řeku a všechny ty prolínající se sedmdesátkové hospůdky a jejich štamgasty.
Vztahy rázovitých figurek Petrovic, zakuklených Štěchovic i přilehlé chatové osady, zvláště když nás autor stále šoupe v čase.
Atmosférou i nadhledem to vše vzdáleně připomíná Velinského s jeho Finkem, jen Exner je floutek s noblesou a elegancí.
Nakonec se ze všeho vskutku vyloupne logika lidských pokrouceností a trablů, ale dlouho po začátku jsem měla v hlavě slušný guláš jmen a souvislostí, že jsem pomýšlela na jednu hvězdu dolů. . .
Jenže tak často jsem viděla před očima film a jasně slyšela hlášky Michala Dlouhého v roli Exnera z nedávného seriálu - i Pastvina by v jeho podání byla skvělá!
Četla jsem po letech a stále mě to baví. Sluníčkové retro, píše se kdesi dole!
4/5

TomHr
TomHr
13.06.2022 2 z 5

Tak trochu kulhavá detektivka dřevního typu: geniální vyšetřovatel obchází ves, tuhle dá řeč se sousedem, támhle se zakecá v hospodě a už jde zatknout pachatele. Nato užaslému obecenstvu vysvětlí, jak všechny detaily ukazují na zločince. Podle mě by tedy mohl být pachatelem kdokoli z podezřelých a vždycky by se našlo podobně přesvědčivé vysvětlení.

janina66
janina66
19.04.2022 5 z 5

Skvělá česká detektivka. Sice v první třetině knihy trochu méně záživnější, seznamování se všemi osobami v Hrádku a okolí. Jak se na scéně objeví Michal Exner, už jsem nemohla přestat číst. Tuto knihu jsem poprvé četla cca v 16letech. Jen jsem si pamatovala místo všech zmizelých, ale nepamatovala si vraha.

Fidibus
Fidibus
23.02.2022 3 z 5

"Ví bůh a svatý Václav..., že mně to jasný není." Pohodová exnerovka, akorát mi nepřijde úplně reálná kvůli množství vražd. Kromě Michala a jeho 2 kolegů je hrdinou knihy určitě Alexandr...
"A necítíte se někdy sám?"... "S tímhle teletem?"

IHT
IHT
06.02.2022 3 z 5

(SPOILER) Kapitana Exnera i Vaclava Erbena mam rad. Tento pribeh mi ale prisel nejaky mimoradne unyly. Ty dialogy jsou hodne poplatne dobe a pri soucasnem pokusu o zfilmovani by si scenarista musel vymyslet neco prirozenejsiho. Zapletka ale byla pekna, prijemna, uveritelna (byt charakter obeti byl casto tak tuctovy, ze se lze jen divit, ze tam nebylo mrtvol jako v Midsomeru).

adaben
adaben
17.01.2022 4 z 5

Pěkně napsané, první desítky stránek i bez Exnera mají velmi zdařilou a sugestivní atmosféru, rozuzlení mne však trochu zklamalo, čekal jsem možná běžnější, ale propracovanější motiv. Ale u V. Erbena to není nic výjimečného, že motivy vrahů jsou dost specifické. A tuhle exnerovku ale asi nikdo nezfilmuje, pro počet těch mrtvých a zápletek, škoda.

zahradnice18
zahradnice18
01.01.2022 4 z 5

Erbenova kapitána Exnera mám ráda. Tady ho bylo podle mě málo. Jinak se jedná o zajímavou detektivku.

Jaruš7
Jaruš7
16.08.2021 4 z 5

Kapitán Exner v lůně přírody se snaží logicky pochopit zmizení lidských bytostí.
Osazenstvo chatové oblasti a starousedlíků berou tento fakt jako podivnost na kterou si časem zvykají.
Propletenec vztahů a averzí, milostných eskapád a rodinných řevnivostí má v obětech společný znak. Jen s nadhledem lze postřehnout komu tak ukrutně vadí, že je schopen zatratit i sebe.
Citace :" Ty otisky mi nedají spát."

Jaksi pochopitelný motiv v dobře sestaveném příběhu.

Vydra57
Vydra57
06.08.2021 4 z 5

Uvěřitelná detektivka z důvěrně známého českého prostředí bez stříkající krve a převratných otoček psaná vtipně a čtivě. Bystrý a záletný kapitán Exner to korunuje. Příjemné čtení.

BaPe895
BaPe895
02.08.2021 5 z 5

Napínavá a skoro strašidelná detektivka od tuzemského klasika

PREBURDA
PREBURDA
02.07.2021 5 z 5

Příjemná, čtivá a napínavá detektivka od začátku až do konečného rozuzlení, psána jasnou, jednoduchou a srozumitelnou formou.
Do děje jsem byla doslova vtažena kapitánem Exnerem, jako bych ho prožívala se všemi postavami příběhu. Prostě knihy pana Václava Erbena a jeho kapitán Exner je pro mne srdeční záležitost.

nefernefer
nefernefer
16.04.2021 5 z 5

Co se týče detektivek s kapitánem Exnerem, jsem možná trochu nekritická, protože pro mě mají neodolatelnou příchuť mého mládí. Sedmdesátky jak vyšité. Všechno vidím v barvách. Jako bych se dívala na film. A přestože se nejedná o bůhvíjak akční příběh a kapitán Exner je spíš sympatický floutek, který si s lidmi prostě jen tak povídá, než namachrovaný drsňák, co pro ránu nejde daleko, tak se to četlo samo. Letní vyprávění se sice vleklo líně jako řeka, na jejímž břehu se odehrávalo, přesto nenudilo a udržovalo mě v mírném napětí a zvědavosti až do konce. Prostě ideální čtení třeba na dovolenou.

Mahuleno
Mahuleno
03.12.2020 5 z 5

Edice Smaragd - evokuje to dobu čtvrtečních front v knihkupectví. Pastvina zmizelých - zajímavá detektivka, zajímavá svým podáním. Jako by ani nešlo o detektivní žánr. Vše tak nějak plyne v klidu, rozhodně to není akční záležitost. Ale to vůbec není na škodu, je to takové příjemné čtení a hlavní postava, vždy elegantní kapitán Exner jako by ani nevyšetřoval záhadné mizení lidí v chatové oblasti, kde se všichni znají. Zdánlivě jen tak mimochodem sbírá informace od starousedlíků i ostatních chatařů, aby nakonec neomylně označil pachatele. Velký rozdíl proti severským thrillerům, klidně řeknu někdy až hororům, kde při otevření knihy na vás vytryskne proud krve. Dobře se čte, Václav Erben.

Riccia
Riccia
07.11.2020 5 z 5

Příjemně nekrvavá a příjemně čtivá detektivka s naprosto pohodovou atmosférou, kde sice jde o vyřešení zločinu, ale tak nějak mimochodem. Spíš je člověk na milé letní dovolené :-)

Peetrs
Peetrs
28.10.2020 5 z 5

Kniha vyšla na začátku sedmdesátých let. V té době bych knihu s pečlivě upraveným policistou v obleku a starém Mercedesu nečetl. Tehdy se chodilo v orvaných džínách a vlasy byly do půl zad. Hltal jsem americkou drsnou školu (dosud) a česká detektivka bylo něco čemu jsem nevěřil. Když jsem teď znechuceně odložil už několikáté "severské krimi" (nuda podle stejného mustru), sáhl jsem po Kapitánu Exnerovi. A byl jsem v šoku. Skvělá kniha s nádhernou atmosférou, kde se detektiv objeví až v druhé polovině děje. Erben tady vytvořil absolutně českou kriminálku vyjadřující pohodu a klid a přitom se to tady hemží záhadami. Vynikající povídka- nejenom pro čtenáře detektivek. Erben lehce obstojí v konkurenci takových es jako byl třeba Chandler, právě svým češstvím. Vynikající uklidňující četba.