Amissa: Zmizelé

Amissa: Zmizelé https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483546/bmid_amissa-zmizele-0kR-483546.jpg 4 68 16

Kantziovi série

1. díl

Jedné deštivé podzimní noci se soukromí detektivové Rica a Jan Kantziusovi stanou svědky hrůzné události u dálničního odpočívadla. Neznámá dívka vběhne v panickém strachu přímo do vozovky, kde ji srazí auto. Už jí není pomoci. U odpočívadla je nalezena mrtvola muže, který dívku zřejmě unesl a pak se zastřelil. Soukromí detektivové zahájí pátrání a zjistí, že jsou i jiné mladistvé dívky, které podobným způsobem krátce po stěhování zmizely. Stopa vede k „Amisse“, záchranné organizaci, která po celém světě pátrá po pohřešovaných osobách. Najednou už není nic jako dříve, a Rica s Janem se dostanou na stopu věcem, o kterých by raději nic nevěděli.... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Amissa. Die Verlorenen , 2021


více info...

Přidat komentář

dlabikk
16.03.2024 2 z 5

Opět jsem sáhla vedle. Začátek byl super, v půce knihy se mi už nedařilo udržet pozornost.

85098211
10.09.2022 5 z 5

Knihu jsem poslouchala jako audio v jazyce originálu a na úplný závěr jsem se dozvěděla, že se jedná o první díl ze zamýšlené trilogie ;-).
Amissa je charitativní organizace, která hledá pohřešované lidi po celém světě. Hlavními protagonisty jsou dva soukromí detektivové Rica a Jan Kantziusovi. Jan je bývalý policista a Rica zase bývalá oběť. Jde tedy o mimořádně zajímavou a také poněkud neobvyklou kombinaci, která se hned tak nevidí ;-). A oba jsou vykresleni tak sympaticky a živě, že jsem jim opravdu fandila. Kromě toho se už od úplného začátku děj rozjede na plné obrátky a napětí narůstá doslova s každou otočenou stránkou ;-). Je zde také několik různých dějových linek, které se střídají a mohly by být i tak trochu matoucí, ale vyznat se v nich nakonec docela dá :-). Později se příběh odehrává dokonce i u nás, v České republice, to bylo (aspoň pro mne) zajímavé a originální ;-). A konec je poměrně nepředvídatelný a trochu překvapivý. Autor do své knihy zařadil hned několik závažných témat dnešní doby - a sice zneužívání sociálních médií, obchodování s lidmi a nucenou prostituci. Řekla bych tedy, že je to thriller, který se vám opravdu dostane pod kůži. I když na druhé straně chápu, že styl psaní (případně zpracování) nemusí sednout každému. Tím si totiž vysvětluji poměrně slabé hodnocení zde? Já jsem však byla spokojená a na pokračování se budu těšit ;-).


Annyshga
02.09.2022 3 z 5

Skvělé čtivý a dobře promyšlený napínavý příběh nás provázel celou knihou. Až na pár nezáživných stran v půlce knihy nemám co vytknout. Případy zmizelých dívek neřeší pouze policie ale i neotřelá dvojice soukromých detektivů Rica a Jana. Toto duo, které tvoří zároveň i manželský pár jsem si oblíbila, naopak hlavní komisař mi vážně pil krev. V knize se střídá několik úhlů pohledů, upřímně jsem občas měla zmatek v tom, jaká dívka zrovna vypráví svůj příběh. Konec knihy se odehrával v České republice, což mě vážně mile překvapilo. Neznám moc zahraničních autorů, kteří by v příběhu zabloudili až k nám. Konečné rozuzlení a vysvětlení organizovaných únosu bylo zajímavé. Mrazlilo mě při pomyšlení, že něco takového se děje i ve skutečnosti. Autor si nechal otevřená zadní vrátka pro další příběh, jsem zvědavá kam nás zavede tentokrát .

ArwenAragorn
14.07.2022 3 z 5

50%

Betty se rozběhla.
Nejdříve nejistě a pomalu, nohy se jí podlamovaly a hlava pracovala zpomaleně.
Kudy?
Je to jedno, úplně jedno. Jen pryč od toho muže, od všech ostatních mužů, zpátky už nikdy, to raději zemře.
Někde mezi stromy znovu objevila oranžová světla, která se zdánlivě vznášela ve tmě.
Běžela k nim.
Ke světlům, která slibovala záchranu.
__________________________________________________________________________
Dobře vyprávěný thriller. Čtivý, napínavý, dost akční, se slušně vymyšleným závěrem. Zajímavé bylo, že část příběhu, a to dost závažná, se odehrává u nás.
Přestože knížku v podstatě chválím, nečetla se mi nějak extra dobře a do druhého dílu se už pouštět nebudu.

Parwana
06.07.2022 3 z 5

Celkem dobře napsaný thriller, kde svérázná manželská dvojice bere zákon do svých rukou a pátrá po zmizelých dívkách, které se přestěhovaly z jiných měst a záhy poté zmizely. Až na občasné překladatelské excesy dobrý.

SilvieSisinka
05.07.2022 5 z 5

Mě tedy kniha velmi bavila.Byla napsaná napínavě,četlo se to dobře a samo.

hlenicka
05.07.2022 4 z 5

Od Kodiaka jsem prečetla hodne knih, tak můžu srovnávat. Bohužel za mě se mu zrovna tahle moc nepovedla. Nevím, připadne mi to takový mišmaš,příběh a zápletka mi připomínala jinou knihu, či knihy,je možné,že i film. Takových motivů bylo zfilmováno už hodně. Proto mě tahle kniha od něj nejak extra víc nenadchla. Má hodně dobré knihy,které jsou skoroby horory a ty byly výborné. Nevadí, je to můj oblíbenec a určitě na něj nezanevřu.

Kristulda
02.06.2022 4 z 5

Když hodnotím jako celek tak dám ty 4 hvězdičky,ale nemohla jsem se začíst a musela jsem se i nutit, každopádně po půlce to celkem odsypalo. Bylo to zajímavé,ale mě tam přesto něco chybělo, ale určitě si přečtu pokračování.

Kačka655
18.05.2022 2 z 5

Zlatý Jezevec. Alle průměrná krimi. Znovu ji číst nebudu ale děj nebyl špatný jen takové nemastné neslané...

Hella
20.03.2022 3 z 5

Ano, jak píše níže Zubrák, výčitky na hlavy starých bílých mužů byly trapné a osobně mi hodně pily krev. A bohužel to poznamenalo celou moji čtecí náladu. Takže suma sumárum, ještě že nejsem bílý muž, ale bílá žena, to by mě to zřejmě naštvalo ještě víc. Krom toho, musí se Jan vždycky - i při své postavě, tréninku a povolání - nechat nějakým zatraceným šmejdem totálně ztřískat?

mil
04.03.2022 3 z 5

Nebylo to špatné, ale úplně mě to nechytlo.

zubrák
02.03.2022 3 z 5

Děj měl spád,ale za narážky na svět starých bílých mužů jsem musel snížit hodnocení.
Rozmyslím se,zda budu pokračovat s tímto autorem.....

Ivulka432
23.02.2022 5 z 5

Souhlasím s níže s Knihomolka97 - bezvadná detektivka. Autor je "svůj" - nesnaží se přiblížit severským detektivkám. Nevím, zda se mi více líbila jako vyšetřovatel Rica či Jan. Ráda doporučuji a nedočkavě vyhlížím další díl.

mag097
22.02.2022 3 z 5

Amissa je taková příjemná detektivka. Vyšetřování případu má autor dobře vystavěné a zároveň si nechává krásně otevřená vrátka na pokračování této série.
Malinko mi ale chyběl ten správný drive příběhu, který mám ráda. I přestože má knížka krátké kapitoly, které končí otevřeně, dokázala jsem knížku během čtení bez problému odložit. Zároveň mi přišlo, že se autor snažil připodobnit severským detektivkám, ale úplně se mu to nepovedlo a bylo cítit, že je "jenom" Němec.
Určitě ale nechci, aby to vyznělo, že je knížka špatná, to vůbec ne, jen už jsem zkrátka četla lepší.

Knihomolka97
17.02.2022 5 z 5

Letos chci číst více thrillerů a detektivek a nemohla jsem začít lepší knihou!
Příběh mě vtáhl do děje doslova od první strany. Od začátku to bylo napínavé, zajímavé, nepředvídatelné, neustále se něco dělo, objevovaly se další a další skutečnosti a já měla víc a víc otázek. Kapitoly končily tak, že mě nutily číst bez přerušení a knihu jsem tedy přečetla na jeden zátah.
Hlavní manželská dvojice vyšetřovatelů Jan a Rica mi sedla a fandila jsem jim. Líbilo se mi, že jsem se o nich v průběhu děje dozvídala, kdo vlastně jsou, jejich minulost a podobně. Perfektně se doplňovali  - Jan byl vybušnější, neskrýval své pocity a Rica ho udržovala při zemi. A samozřejmě byli velmi chytří!
Některé postavy mě šíleně štvaly a nechápala jsem, že lidem z oboru takto hážou klacky pod nohy.
Občas se objevila nějaká drsnější, nechutnější scéna, ale nebylo jich tolik. Zjišťuju, že už nemám takový žaludek na takové scény, jako kdysi.
Jak jsem se dozvěděla, kde je hlavní příčina problému, zděsila jsem se. Je šílené, že je to tak reálné.
Oběti a hlavně jedné určité mužské postavy mi bylo hrozně líto. :(
Také jsem byla překvapená, že se příběh ubíral k nám do České republiky. Vždy mě potěší, když se v zahraniční knize objeví zmínka o naší zemi. :D

Doufám, že se brzo dočkám dalšího dílu !
Jsem nadšena, samozřejmě dávám plný počet a knihu moc doporučuju.

eva3992
13.02.2022 4 z 5

Soukromí detektivové a zároveň manželé, Jan a Rica Kantziusovi, se dostanou k nehodě, kdy na dálnici vběhne dívka přímo pod auta. Jan s Ricou se pouštějí do vyšetřování a zjišťují, že se záhadně ztrácí mladé dívky, které se právě přestěhovali do jiného města. Navíc čím dál častěji vedou stopy k Amisse, záchranné organizaci, která pátrá po pohřešovaných osobách. Postupně zjišťují, jakou v tom hraje roli a začínají rozplétat jednu velkou záhadu.

Tato knížka Vás od prvních řádků pohltí, od začátku je plná akce, ale i přesto se stihneme seznámit s několika postavami. Neřešíme zde pouze záhadné úmrtí mladé dívky, ale postupně se odkrývá tajemství Jana a Ricy, které nás nutí číst dál, abychom to odhalili celé.

Díky krátkým kapitolám to má spád, dobře se to čte. Většina kapitol navíc končí tak, že prostě knihu nemůžete odložit a musíte pokračovat dál. I přesto všechno bylo v knize dost informací, dost postav, a ještě ani za polovinou jsem stále netušila, jak to do sebe všechno nakonec zapadne.

Ke konci se však začalo vše rozplétat a jednotlivé dílky do sebe zapadaly a čtenář tak všechno pochopil. Navíc to bylo ke konci místy tak napínavé, že jsem chvílemi při čtení ani nedýchala. Připravte se, že se v knize občas objeví až nechutné a drsné popisy.

Kniha byla čtivá, nutila čtenáře přemýšlet a až do konce jsme nevěděli, jak to vlastně všechno bude. Já bych možná uvítala trochu méně jmen a některé pasáže bych trošku zkrátila. Co mi však vadilo víc, byly chyby a časté překlepy, které se v textu objevily.

Ale jako celek, to byl rozhodně fajn thriller, který stojí za přečtení a já se těším na další díl s Janem a Ricou.

Štítky knihy

thrillery únosy německé romány

Autorovy další knížky

Frank Kodiak (p)
německá, 1968
2022  78%Amissa: Zmizelé
2020  80%Splnit si své sny
2013  84%Slepý instinkt
2018  78%Host

Kniha Amissa: Zmizelé je v

Právě čtených1x
Přečtených84x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce120x
Chystám se číst72x
Chci si koupit12x
dalších seznamech1x