Kanibalové z hor

Kanibalové z hor https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34488/kanibalove-z-hor-34488.jpg 5 10 1

Podtitul: nejdivočejší místa světa: expedice Yali 2001 - Nová Guinea - Irian Jaya Dobrodružný cestopis vypráví o velmi náročné cestě přes pohoří Jayawijaya v Nové Guineii a o zajímavých obyvatelích této části světa. Autor popisuje své zážitky na cestě přes velmi těžce proniknutelný prales Nové Guinei k jednomu z nejméně civilizovaných národů naší planety. Nová Guinea je domovem kmenů národa Yaliů, kteří vypadají, žijí, oblékají se, loví, mají zvyky i náboženství stejné jako lidé ve starší a mladší době kamenné. Knihu doplňují velmi pěkné barevné fotografie.... celý text

Přidat komentář

PatrikDi
18.02.2014 5 z 5

Cestovatel Petr Jahoda nám nabízí svůj osobitý pohled na domorodé kmeny na území Nové Guiney. "Vydáváme se s ním do hor Jayawijaya". Poznáváme stromové lidi (Daniové, Yaliové) jako bychom se s nimi setkali. Způsob, který autor zvolil, první osoba čísla jednotného, působí velmi svěžím a někdy přímočarým dojmem. Neschází zde trocha temperamentu, ideálu o místních i nebezpečí z cesty. Z jeho knihy - zápisků prožitků - čiší snaha popsat co do podrobnosti jeho turistické útrapy, nečekané a překrásné scenérie pralesa i nezapomenutelné přátelské vztahy s Yalii. Označuje podle místa obydlení na nížinné a horské. Je pozoruhodné, jak tito malí lidé, měřící okolo 150 cm jsou velmi čiperní a upřímní. Většina z nich žijící ve vnitrozemí ostrova neznají civilizovanou společnost a chovají se (pro nás neobvykle) velmi lidsky. Ano, naš způsob označovat tyto domorodce přídavným jménem primitivní je velmi zavádějícím slůvkem. Primitivní je pojímáme z našeho pohledu v souvislosti s naží "vyspělovu kulturou", která během několika staletí, vystupňované především posl. desítkami let získala mnoho moderních technologií a poznatků. Na druhou stranu v rovině osobních vztahů strádáme a ničíme planetu těžením nerostného bohatství.
Můžeme tedy díky knize Petra Jahody alespoň v základních informacích srovnat jak jsme na to my, člověk z Evropy nebo Spojených států amerických a domorodec. Podle publikace - slov a vyobrazení - soudím, že hůře než si myslíme. Protože nejsme schopni jak oni, podrobit se fyzickému náročnému testu každý den. Tím, že jíme tepelně a chemicky upravená jídle ničíme vlastní organismus a kromě všeho ztrácí se nám v mladé generaci cit po rozumu, přátelství a spravedlnosti. V knize je patrné, že nezkažení-necivilizovaní domorodci i když člověka (i běloha) neznají, nabídnou mu místo k přenocování ve svém příbytku a pohoštění.
Kniha, kterou jsem si zapůčil z knihovny je dobrým průvodcem po neznáme oblasti, je to poznání netradičních lidí z mého pohledu, kteří se oblékají, stavějí, živí z materiálů a přírodních surovin nedalekého pralesa.