Kane a Abel (1. část)

Kane a Abel (1. část) https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50938/kane-a-abel-50938.jpg 5 57 16

Kane a Abel série

1. díl >

V první části dvoudílného románu sledujeme osudy dvou mladých mužů - levobočka chudého polského šlechtice a syna bohatého bostonského bankéře. Naprosto rozdílné osudy obou mužů, které spojuje pouze touha vybojovat si své místo na slunci, se náhodně, avšak tím dramatičtěji zkříží, aby se z nich stali nepřátelé na život a na smrt.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Baronet
Originální název:

Kane and Abel , 1979


více info...

Přidat komentář

snimcibdim
04.11.2023 3 z 5

Příjemná pohádka o americkém snu. Kdyby se toho chopili dobří scénáristé, byl by to prima námět na výpravný kostýmní seriál. Sice to nafilmované kdysi bylo, ale divím se, že (asi) jen jednou.
Čili má to nosnou zápletku - sice dost idealistickou a předvídatelnou, ale některé pohádky se zkrátka neomrzí. Archer jako vypravěč je sice dost plochý, ale alespoň jde k věci a nečaruje nějaké atmosférotvorné nebo emocionální kolority, když je neumí. Stejně tak neumí napsat dobrý dialog, ale naštěstí i těmi vcelku šetří. Jak říkám, předloha pro seriál.
Jako audio v podání příjemného hlasu Jana Šťastného a s trochou představivosti to byl příjemně strávený čas.

Monačte
19.11.2022 5 z 5

Kdo by to byl řekl, že mi tak sedne příběh dvou ambiciozních mužů na pozadí událostí dvacátého století? No, ale sednul. Tahle sága je napsaná tak skvěle, že si musíte pořád připomínat, že se nejedná o skutečné osudy, o skutečné postavy, a že tenhle příběh “nenapsal sám život” ale Jeffrey Archer. Tak skvěle vykreslené postavy, jejich povaha i změny názorů v průběhu života, a to včetně vedlejších, to už jsem dlouho neviděla. Až mi bylo líto, že hlavní postavy jsou jen dvě a ostatní nemají takový prostor... než jsem zjistila, že některým dal Jeffrey Archer prostor v dalších svých knihách! Takže, Florentýno, těš se! O tobě si ještě chci něco přečíst!


denib
08.10.2022 5 z 5

Neměla jsem žádná velká očekávání a ani nevím, jak mě napadlo si zrovna tuhle knihu přečíst. Ale jsem fakt ráda, je výborná, čtivá, zajímavá. Sleduje dva mladíky, kteří se narodili ve stejný den, ale v jiné zemi a úplně jiné situaci. Během jejich života se odehrávají velké dějiny a rozdíl v jejich životech je fakt propastný. Jenže oba jsou svým způsobem stejní - oba mají svůj cíl a za tím jdou přes veškeré těžkosti. Hned jsem se pustila i do druhého dílu.

tami1
21.09.2022 5 z 5

Dva silní jedinci, kteří se i přes naprosto odlišný původ, utkají na poli financí, podnikání a politiky. Jejich osudy jsou poznamenány hroznými světovými událostmi i osobními tragédiemi, ale i přesto je to nezlomí. Oba se po letech snahy dopracují k úspěchu v podnikání a osobním životě. Je škoda, že jejich život nakonec tolik ovlivní celoživotní zášť a touha po pomstě.

Martule44
25.08.2022 5 z 5

Tuto knihu mi doporučila moje mamka a tak jsem nevěděla, co očekávat. Pustila jsem se do poslechu audioknihy. Teď pro změnu nevím, co napsat, protože příběh mě od samého počátku pohltil a v samotném závěru dojal k slzám. Úžasně napsané i čtené... Za mě jedna z TOP !

Metla
29.06.2022

Zase jednou musím upřímně poděkovat několika svým oblíbeným komentátorům, že upoutali mou pozornost ke knize, která by mě vnější fasádou rozhodně nezaujala (spíše naopak).
Tvorba Jeffreyho Archera mne zatím míjela, což se zcela jistě změní - strhující cestu Wladka Kosakiewicze za svobodou jsem totiž prožívala téměř bez dechu. Bankéřův syn William Kane byl se svou nóbl linií poněkud v nevýhodě, ovšem těšila jsem se na protnutí osudů těchto dvou nesmírně silných osobností. Pokud vás tedy zajímají nelehké životy a doba zhruba 100 let minulá, podmínky americké smetánky v kontrastu k polskému chlapci, jenž musel bojovat od prvního nadechnutí, potom neváhejte a čtěte (případně poslouchejte příjemně načtenou audioknihu). Já byla beznadějně lapena hned od úvodních slov a dokázala na pár dní vzácně snadno zapudit starosti a stres. 90%

soupik2012
13.06.2022 5 z 5

Letos první kniha, kterou mohu s klidným svědomím zařadit mezi své oblíbené. A do této společnosti se jenom tak někdo nedostane. Sledujeme dvě dějové linky, přičemž nám obě dvě začínají u zrodu hlavních hrdinů. Kain se narodí do zlaté kolébky a hned od narození má jasně nalinkovaný život, ze kterého nesmí ani o krok ustoupit. Naopak Ábel si prožije ve svém dospívání to, co by nikdo z nás zažít nechtěl. Jenom samou bídu a utrpení. Oba jsou velmi ambiciózní, ale zároveň také tvrdohlaví. Oba smyšlené životopisy jsou opravdu nesmírně zajímavé a já bych této knize s chutí dala víc než jenom 5 hvězd. Kniha má jedno jediné negativum, které se naštěstí netýká audioknihy. Končí totiž 3. kapitolou, přestože děj ještě ani zdaleka nekončí. Audiokniha je načtena velice dobře a načetl jí pan Jan Štastný. Přesto několik výtek mám. Především si audiokniha zasloužila lepší zpracování. Chyběl mi hudební podkres a jednotlivé dějové linky to chtělo oddělit nějakým zvukovým předělem. Navíc je audiokniha převzorkována na pouhých 96 kbps, což tedy absolutně nechápu, když je to nová nahrávka. Při poslechu přes kvalitní sluchátka je tento nedostatek velmi patrný. Je zkrátka škoda, že SAGA Egmont upřednostňuje kvantitu, nad kvalitou.

ujira
01.06.2022 5 z 5

Výborný román, v němž se prolínají osudy dvou mužů z různých prostředí, etnik a společenských vrstev, jdoucími za svými sny a budujícími svá finanční impéria. Příběh dvou úspěšných tvrdohlavých mužů, kteří si sice pomáhají, ale nenávidí se a které ani jejich děti neusmíří. Román, jemuž ani čas nic na čtivost neubral.

J0hn
02.03.2022 5 z 5

Rozhodoval jsem se mezi 4 a 5 hvězdami. Nakonec pět, protože na to že rodinné ságy nejsou zrovna můj šálek kávy jsem knihu zhltnul jako malinu.

DericCaster
21.02.2022 5 z 5

I já se přidám k většině, které se knížka velmi líbila. Životní příběhy dvou mužů, které se několikrát nečekaně protnou. Knížka se hezky četla a bavila každá stránka. Co víc od knihy chtít...?

ddkk
27.12.2021 5 z 5

Jeden z nejlepších románů, které jsem v poslední době četla (ve skutečnosti poslouchala ve výborné interpretaci Jana Šťastného). Příběh dvou úplně odlišných mužů, pocházejících z různých prostředí, jejichž životy se střetly a až do jejich smrti navzájem ovlivnily. Každému osud namíchal jinou kartu, jednomu dal do ruky zdánlivě jen samá esa, druhého nechal na holičkách. A přesto v dravém světě amerického byznysu první poloviny minulého století oba uspěli. Jak moc to ale ovlivnilo jejich soukromé životy a jejich nejbližší...

Výborná rodinná sága, doporučuji.

jaroiva
24.12.2021 5 z 5

Nevím proč jsem podle obálky myslela, že budu číst detektivku, ale nakonec to je rodinná sága, výborně zpracovaná a strhující až do samého závěru.
Připadá mi, že příběh klidně může skončit tímto prvním dílem. Nevím, jestli se pouštět do dalšího dílu.
Zcela jistě se ale pustím do nějaké další knihy od tohoto autora, po tomto mém prvním pokusu má silný náběh na to, abych ho zařadila do svých oblíbených autorů.

NADEI
30.10.2018 4 z 5

Žánr pro mě z úplně jiného soudku, ale zklamaná jsem nebyla. Plně jsem se ponořila do dvou rozdílných osudů obou chlapců i když ne vždy šťastných. Určitě se podívám po další knize.

Mucko
25.07.2014 4 z 5

Na prvý pohľad nenápadný román, ktorý vás však okamžite vtiahne do deja a nepustí, až pokým neprečítate poslednú stránku...

ReacherJack
19.11.2012 5 z 5

Pribeh maleho Wladeka (Abela) mi trosku pripada ako rozpravkovy, napriek tomu je kniha putava a zaujimava. A nedalo mi hned sa pustit do dalsej casti tejto trilogie...

simonabr
27.09.2012 5 z 5

Další výborná Archerova kniha - barvité propletené osudy obou hrdinů na pozadí historických událostí, oba to měli v životě těžké (Abel samozřejmě víc) a oba se s tím perou po svém na základě svých povah, výchovy a poměrů. Už se těším na pokračování...