Kanadské žertíky

Kanadské žertíky https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46322/bmid_kanadske-zertiky-YrH-46322.jpg 4 53 9

Rozsáhlý výbor z Leacockovy tvorby získal už při prvním vydání název, který je do jisté míry slovní hříčkou – spojuje národnost autora s českým výrazem pro žert, byť poněkud drsný – a i když si autor rád a nevázaně zahraje se slovy, je mnohem víc než vtipálek. V téměř 40 krátkých próz, plných jak laskavého humoru, tak i břitké, někdy až drsné parodie nastavuje zrcadlo lidským nešvarům, maloměšťáctví a snobizmu a v příbězích formou nadsázky a až groteskních kontrastů odkrývá řadu negativních stránek společnosti. Výběr ze sbírek: College Days (1923) Here Are My Lectures (1938) The Iron Man and The Tin Woman (1929) Perfect Lover's Guide and Other Stories (1958) The Best of Leacock (1960) The Leacock Roundabout (1946) Výběr povídek a jejich překlad provedl Alois Vinař 1.vydání, sporé ilustrace Vladimír Jiránek... celý text

Přidat komentář

gabriel375
21.03.2024 5 z 5

nuž Jerom k.Jerom a Števko Leacock sú pilierom britského suchého humoru. Na to, v akej pochmúrnej dobe páni žili, dokázali obaja zažnúť iskru v mokrom popole a zrodil sa humor. Kto má rád poviedkový charakter a pohodu na dovolenke, kľudne sa môže pobaviť .Snobizmus a chamtivosť sú skvelé atribúty dneška, človek žasne ako málo sa toho zmenilo za tých 170 rokov od narodenia autora

angloumene
11.10.2022 1 z 5

Uf, Kanadské žertíky tedy určitě nejsou pro mě. Opravdu přízemní, často velmi sexistický a neoriginální humor. Naneštěstí jsem se nenechala odradit názvem.


Vesmich
06.05.2021 5 z 5

Smála jsem se tak, že jsem budila veřejné pohoršení! Jak si stará Našmelilka kupovala starožitnosti se snad naučím nazpaměť! Úplně jsem viděla některé konkrétní lidi, jak melou přesně takové nesmysly a kupují podobné skvosty! To se neomrzí tohleto:)

Greenfingers
21.03.2019 5 z 5

Budu se asi opakovat, ale povídky Stephena Leacocka doslova miluji. Jako aktivního rybáře mě zejména uchvátil Můj rybářský rybníček. Samozřejmě i ostatní povídky v tomto výběru jsou naprosto skvělé.

woodward
19.08.2015 5 z 5

Souhlasím s komentátory, kteří dávají přednost Literárním pokleskům. Ale i tak jsou Kanadské žertíky dobře napsaná, příjemná legrace.

Isew
08.01.2015 3 z 5

Stephen Leacock je můj oblíbený humorista. Některé jeho povídky jsou naprosto brilantní. K mým nejoblíbenějším patří Paní Nashmelilová kupuje starožitonosti a Paní Trumberryová si dává hádat. Pak je ve výboru mnoho povídek, které jsou dobré. Např. Včasné vstávání Primuse Jonese. Pak je pár, které jsou, dle mého názoru, nudnější. Ale to se dá u takto rozsáhlého výběru čekat. Vždyť je tam téměř 40 povídek. A to už je pořádná porce.

eliska18
07.09.2013 2 z 5

Po předchozích Literárních poklescích jsem čekala něco lepšího, ale některé povídky stály za to :)

Neri
16.02.2013 5 z 5

Vzpomínám si, s jakým nadšením jsem si v době předrevoluční knihu odnášela z antikvariátu a jak skvěle jsem se u ní bavila. Od té doby jsem se k ní mnohokrát vrátila, stejně jako k dalším knihám Stephena Leacocka a pokaždé mě bezpečně rozesměje, potěší a pobaví. Leacocka mám nesmírně ráda a jeho Kanadské žertíky a Literární poklesky patří k mým nejmilovanějším knihám.

nightlybird
30.11.-0001 4 z 5

V porovnání s Literárními poklesky se mi zdála tato kniha už poněkud slabší, těžko říct, zda to bylo dáno výběrem, nebo se projevil fenomén, kterému říkám "únava z autora" anebo je to dáno tím, že své první lásky si zpravidla pamatujeme nejlépe, nejdéle a vzpomínáme na ně s tichou nostalgií. Jsem zvědav, co o tom budou soudit jiní - třeba jsem jenom četl nesprávnou knihu v nesprávnou dobu, quién sabé?