Kamzíkův velký skok

Kamzíkův velký skok https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/305021/bmid_kamzikuv-velky-skok-7Ak-305021.jpg 4 27 7

Smrt blízké osoby stahuje každému hrdlo. Autoři této obrázkové knížky si berou na pomoc příběh, který bojuje pradávnou silou zvířecí alegorie. Malému kamzíkovi zahyne starší bráška. S maminčinou pomocí se kamzíčeti podaří s jeho smrtí vypořádat a přeskočí hlubokou propast strachu a zmatku směrem do budoucnosti. Cílem knihy je poskytnout dětem možnost, jak se vyrovnat se smrtí blízkého člověka prostřednictvím obrázkové knihy a zároveň dát rodičům návod, jak v jednoduchých krocích oznámit dětem tragickou událost. Postup oznamování zprávy o smrti dítěti byl konzultován s psycholožkou. Kniha může být použita jako metodická příručka pro mateřské školky a 1. a 2. třídu prvního stupně.... celý text

Přidat komentář

Petra1323
31.08.2023 5 z 5

To bylo tak smutné, že jsme se vždy zastavili na čtvrtém obrázku, kde starší z kamzíčat leží bezvládné na skále po smrtelném skoku. Na další straně je rozhovor mladšího kamzíčka s maminkou.

"Co se mu stalo?" ptal se zděšeně maminky.
"Zemřel," odpověděla kamzice.
"Ne!" zakřičel malý kamzíček.
"Je mi to velmi líto," řekla maminka a plakala.

Dál jsme se, ani po několika pokusech o čtení, už nikdy nedostali. Vnouček (3,5 let) byl z toho tak rozlítostněný, že nechtěl za žádnou cenu pokračovat ve čtení. Slzičky jsme utřeli a musela jsem ho ujistit, že zraněnému kamzíčkovi se to spraví a zase bude skákat. Kniha se musela zavřít a odnést.

Já jsem si knihu dočetla dokonce. Syrový silný příběh bez složitého děje nabízí k zamyšlení nad konečností života a ztrátou člena rodiny, blízkého člověka. Ukazuje možnosti, jak se s tím vyrovnat. Pětileté děti by už mohly plně pochopit poselství kamzičího příběhu.
Ilustrace v knize nejsou ilustracemi v pravém slova smyslu, jaké hledáme v dětské knize, tedy kresby a malby. Je to koláž doplněná kresbou. Barevnost obrázků přesně vyjadřuje emoce příběhu. Tmavé barvy nebezpečí, strach, zranění, smrt a smutek. Světlé barvy smíření, naději, milé vzpomínky, sounáležitost a znovunabytou radost.
Není to kniha na každodenní čtení před spaním, ale je svou myšlenkou krásná a nadčasová.

Sandalkar
25.07.2023 5 z 5

Nadherne ilustrace.
Citlive popsane tema smrti blizkeho. Kamzici maminka nic nepopira, uzna smutek maleho kamzika. Tezke tema, ale patri k zivotu.

,,Obcas budu ale smutnit," reklo kamzice namince.
,,Ja taky," souhlasila maminka a pritiskla k nemu hrbet. ,,Oba si spolu budeme styskat."


liana 12
01.09.2022 5 z 5

Pěkná, rychlá knížka s hezkými obrázky. Dcerku teda více zajímalo proč kamzík nemá tatínka než téma knihy, ale i tak moc citlivě napsané

Lili2020
26.11.2021 3 z 5

Je to knížka s krásnými obrázky,
ale taky moc smutná
knížka.

milan.krimsky
08.11.2019 5 z 5

Kniha pro nejmenší čtenáře a jejich rodiče k zodpovězení otázky "smrti blízké osoby."

bibi.r
19.09.2017 3 z 5

Příběh byl možná až moc stručný a strohý.

Jizi
23.05.2017 2 z 5

Téma smrti je velké, důležité a často opomíjené a když k ní v okolí dojde, děti jsou často "chráněné" tím, že se o ní před nimi moc nemluví. Ale smrt je nedílnou součástí života, v panické hrůze z ní jsme ji vytěsnili na okraj a snažíme se ji většinu času ignorovat, snad v plané naději, že pak odejde. Nalákána pozitivní recenzí na ilit jsem koupila Kamzíka, že dětem nenásilně něco málo o smrti povím. A z knihy jsou dost zklamaná. Čekala jsem, že bude kniha přinášet víc, než jen konstatování faktu - kamzíkův starší bráška tragicky zemřel a nám je smutno - že dítěti odpoví na otázky "Ale proč?" "A kam šel?" "A proč se nevrátí?" "A co je to smrt?" atp. - nepřináší ani žádný návod, jak ulevit bolesti a jeho maminka je teda dost bezcitný kamzík, když se po synově smrti okamžitě, téměř až vesele, prohání dál... Ilustrace jsou spíš pro dospělé a vlastně ani nevím, se kterou z dcer - a zda vůbec s nějakou - budu knihu nakonec číst.

Štítky knihy

kamzíci

Autorovy další knížky

Daniel Rušar
česká, 1975
2019  90%Strakáč a Tioni
2016  81%Kamzíkův velký skok
2016  63%Vlk a tma
2011  48%Jaro kriplů
2020  93%Zachariáš a studená voda

Kniha Kamzíkův velký skok je v

Přečtených34x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chystám se číst8x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x