Kamufláž

Kamufláž https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/446239/mid_kamuflaz-pcI-446239.jpg 5 1 1

Publikace představuje vhled do fascinujícího světa vojenské vizuální kamufláže. Text je rozdělen do dvou základních částí, které jsou zaměřeny na design maskovacích schémat z hlediska oblasti jejich použití – Na zemi a Na moři. V rámci těchto kapitol je na vybraných příkladech chronologicky představen vývoj tvarů a barev kamuflážních systémů určených pro látky uniforem, nátěry vozidel, techniky a lodí v obdobích 1914–1918, 1919–1938, 1939–1945 a Po roce 1945. Zmíněny jsou také některé kamuflážní školy a speciální jednotky, jejichž členové své nabyté vědomosti a dovednosti realizovali přímo na bojišti. Naznačeny jsou i možné cesty dalšího vývoje vizuálních maskovacích systémů založených na nových technologiích, mezi které patří multispektrální či adaptivní kamufláž. Součástí textu je velké množství obrazových příloh.... celý text

Přidat komentář

Čeky
13.06.2022 5 z 5

Tohle je velmi dobrá kniha, ale je důležité si uvědomit, pro koho je určena: Pro poučené laiky. Experti, kteří mají plnou knihovničku monografií, se budou nudit. Přirozeně.
Zájemci o nahlédnutí do problematiky maskáčů zde ovšem najdou vhodný základ, od kterého se může jejich další studium odpíchnout. Kniha je psána příjemným, čtivým stylem, zlehčena zajímavými odbočkami a podložena slušným poznámkovým a citačním aparátem. Doprovází ji množství obrázků, jak fotografií, tak ilustrací. Vzhledem k tomu, že kniha stojí tolik, co jedna průměrná sbírková položka, nemá smysl váhat.
Zdůrazňuji, že publikace není určena jen zájemcům o maskovací oděvy, ale také, stejnou měrou, i fanouškům druhoválečné a domácí poválečné bojové techniky. Její majitelé zde najdou dobré praktické rady. Ostatně, autor se renovaci maskovacích nátěrů historické bojové techniky věnuje.

Kromě chvály mám ovšem na skladě i nějaké výtky.
- Formát knihy mi nepřijde šťastný, myslím, že řada fotografií umístěných v bočním sloupci by zasloužila velikost přes celou stránku.
- Základní rozdělení na kamufláž pozemní a námořní není šťastné, především proto, že námořní sekce je velmi krátká (4, 6 a 2 strany). Mohl by zde být třeba úvod, který by zmiňoval kupříkladu oplechované přídě fénických lodí (aby připomínaly bojové klouny římských galér) nebo duální plachtoví v oněch romantických dobách "Pirátů z Karibiku" (bílé plachty na parádu, tmavé maskovací plachty do války). Rozebrána je také jen historická kamufláž britského a amerického válečného loďstva, zcela schází Kriegsmarine, případně jiná námořnictva. Vlastně by dávalo smysl tuto sekci zcela vypustit a vydat samostatně (spolu s kamufláží leteckou).
- Sekce o pozemní kamufláži je rozdělena na podsekce První světová, Meziválečné období, Druhá světová, Poválečné období až do současnosti a výhledy do budoucna. V rámci každé této podsekce je zvlášť rozebírána kamufláž osobní výstroje (maskáče), kamufláž techniky, kamufláž ženijní a práce kamuflážních útvarů. To je dobré rozdělení, snad jen poválečné období by sneslo rozdělení asi někde kolem roku 1990 (zavedení vz. 85 s potiskem u nás a Flecktarnu v Německu, náhrada TAZ 83 za TAZ 90 ve Švýcarsku, rozvoj kamufláží za války v Jugoslávii, rozvoj národních kamufláží ex-sovětských zemí, apod. ).
- Velkou slabinou je nedostatečný rozsah. V žádném případě nejde o publikaci vyčerpávající - tvrdím to již v úvodu této recenze a chci to zdůraznit - spíše naopak, v tom, na co se zaměřuje, je dost vybíravá. Těžištěm knihy je kamufláž ČSLA, Wehrmachtu a angloamerické techniky. Bohatost ruských vzorů je podchycena jen málo, vzory polské, švýcarské, rakouské či jugoslávské scházejí zcela. To je velká škoda.
- Další věcí, která mi scházela, je zmínka o československých vzorech řekněme civilních, až komerčních. Mám na mysli především legendární "traváky", modré maskáče pro Sbor požární ochrany, dále "lomenou skálu" se dvěma odstíny zelené pro potřeby Svazarmu či pozoruhodný pouštní vzor přezdívaný "Agreco" z raných devadesátých let. Je to drobnost, ale byla by zajímavá.
- I v rámci zvoleného rozsahu však publikace obsahuje bílá místa. Schází zajímavý český maskovací vzorek pro pracovní oděv vz. 92, jehož úkolem není maskovat nositele, ale maskovat skvrny a fleky vznikající při údržbě techniky. A zatímco prvoválečná a druhoválečná podsekce je plná příkladů maskování staveb, v oblasti staveb poválečného Československa, kam spadají nejenom nátěry vojenských základen, ale třeba i kamufláž reaktivovaných objektů stálého opevnění, zde vládne mlčení.

Jistě by se dalo najít i mnoho dalších drobných chybiček, nepřesností či nedostatků, ale to píši z pozice člověka, který už se v oblasti trochu vyzná. Pro mne je kniha čtivým obecným svorníkem mezi mnoha dílčími, hlubšími specializovanými pracemi. Pro začátečníka bude dobrým úvodem do problematiky. pro autora by mohla být dobrým základem, který v následujících dekádách rozmnoží na tisícistránkové bichle. :-)
Mluvě o autorovi, ještě jedno velké positivum musím přičíst této knize k dobru: Ukončila deset let trápení expertní skupiny Armády České republiky, která se snažila vyvinout nový kamuflážní vzorek. Poté, co na stole na UNOBu přistála tahle kniha, následoval telefonát panu Chorému - a za dva týdny byl vyvinut nový MAskovací Design (MAD 21). (Třeba se naše děti dožijí i jeho aplikace v praxi... ale to již tato kniha neovlivní. :) )

Autorovy další knížky

Tomáš Chorý
česká, 1960
2005  0%Camouflage Colors, Wehrmacht Heer, 1939–1945
2020  100%Kamufláž

Kniha Kamufláž je v

Právě čtených1x
Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce2x
Chci si koupit4x