Kameny bolesti

Kameny bolesti https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51349/bmid_kameny-bolesti-z9e-51349.jpg 4 99 23

Útlý román Mileny Agusové zasazený do prostředí italské Sardinie v období od čtyřicátých let minulého století do současnosti získal doma i v zahraničí řadu literárních cen, vyvolal nesmírný čtenářský zájem a vyšel nebo se připravuje k vydání v dalších šestnácti jazycích. Jeho vypravěčka v něm líčí osudy černé ovce i obětního beránka rodiny, "bláznivé babičky", která odmalička touží po "té nejdůležitější věci na světě" - lásce. Živě a se smyslem pro humor podané líčení nezapomíná ani na další členy rodiny a tok historie poznamenávající jejich životy, jeho hlavní motiv však jako by tvořila babiččina víra, že naše životy mají smysl jen díky "té nejdůležitější věci na světě".... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Mal di pietre , 2006


více info...

Přidat komentář

ZuzanaK.
26.08.2022 4 z 5

Hluboké, vtipné, někde vzadu něco nehmatatelného zůstalo. Snad vzpomínky na něco viděného, zažítého, společného ... Zpětně hodnoceno lepší než těsně po poslechu, neboť slyšeno příjemně načtené na ČRo.

knihovna1
24.05.2022

Poslechnuto v rámci četby na ČRo. Krásně namluvené M. Borovou. Líbila se mi atmosféra slunné horké Itálie. Hlavní hrdinka je jiná, něž ostatní ženy. Žije si ve svých představách a snech. Má ale taky touhu po lásce, je vášnivá a krásná. Píše si deník, v kterém nepoznáte, co se událo a co je jen sen nebo představivost. Deník najde její vnučka a ta Vám ho čte a přidává své vzpomínky, či co zná z vyprávění. Je to ženské čtení. Doporučuji všem, kdo má rád Itálii, ženy v černém a slunce.


Evaho73
08.05.2022 4 z 5

Jednoduchá, no dojímavá kniha, ktorá ľahko plynie, ale svojím obsahom nie je vôbec ľahká ani jednoduchá.
Popravde som nevedela, čo mám od tejto útlej knižôčky očakávať. Nakoniec ma síce neohúrila, ale rozhodne ani nesklamala. Zvolila som dosť vysoké hodnotenie preto, lebo veľmi krátka kniha je pre autora oveľa náročnejšia na spracovanie, aby dokázal čitateľa nadchnúť i s menším rozsahom strán. V tomto prípade sa autorke príbeh o jednom prázdnom srdci až príliš zúfalo hľadajúcom lásku v celku vydaril.

Isew
30.04.2022 4 z 5

Čtenářská výzva - téma nešťastné lásky. A že v této knize té nešťastné lásky bylo. Osudy "bláznivé" babičky, která po lásce toužila tak moc a urputně, až to vedlo k tomu, že ji od sebe nevědomky odháněla. Konfrontace babiččiných vzpomínek a reality byla zajímavá. Poslední nalezený dopis dotvořil obraz celého jednoho života ženy, která opravdu toužila milovat a být milována.

Andrea864
29.04.2022 5 z 5

Poslouchala jsem jako audioknihu. Příběh plný smutku, ale i vlídného humoru, odhodlání, lásky, naděje a fantazie. Spousta látky k zamyšlení. Pro mě překvapivý konec. Kniha mě bavila.

neolitka
25.04.2022 5 z 5

Hodnotím audioknihu z Českého rozhlasu.

kob
25.04.2022 5 z 5

Moc příjemné čtení

L.Helena
25.04.2022 4 z 5

Četba na pokračování, ČRo2
Příjemné poslouchání, přestože příběh je spíš smutný, místy až nostalgicky bolestný. Zvláště pak úplný závěr.

rozina351
13.04.2020 5 z 5

Nádherná kniha, která ve vás zůstane. Knihu jsem četla v českém překladu a byla příjemně překvapena jeho vysokou kvalitou. Kniha je psána velmi úsporným jazykem a nenajdete v ní jediné zbytečné slovo, od první stránky jste příběhem lapeni. Jde o dílko nevelké rozsahem, ale obrovské co do vylíčení člověka v jeho syrové autenticitě a až kaleidoskopické barevnosti. Silnému příběhu dodává prostředí Sardinie typický neorealistický esprit. Chudoba, bolest a strnulé lpění na tradicích tvoří dokonalý konstrast k neobyčejně silným vášním, tvůrčí síle a té "nejdůležitější věci na světě". Postavy v knize jsou navzdory své rozdílnosti pevně, tradicionalisticky semknuté a společně tak tvoří úžasnou mozaiku příběhu.

piliticek
15.01.2020 5 z 5

Dojemné, autentické, hluboké.
Krásné popisy postav i míst.
Zůstává mi neodbytný pocit, že se mám zamyslet nad tím, že lidé nemusí být takoví, jací se nám mohou jevit a sami sebe prezentovat.
"Stesk je smutná záležitost, ale je v něm i malá trocha štěstí..."

aktijnov
14.01.2020 4 z 5

Příjemné poslouchání v rámci audioknihy. Rodinná kronika podaná v nemnoha slovech. Nenáročná, ale milá. Možná tou jednoduchostí psaní. Možná tím, že v mnoha situacích vidí člověk tak trochu sám sebe.

Lindah
13.01.2020 5 z 5

Hodnotim audioknihu za 5*. Kratka,ale poutavym stylem napsana a namluvena kniha. Nadchla me ani nevim cim a moc se mi libila.

hanavka
13.01.2020 4 z 5

Moc příjemné poslouchání na ČRo. Poutavý příběh podaný lehkou a nenásilnou formou, vyprávěný očima vnučky, která má krátce před svatbou. Chvílemi jsem se ztrácela v tom, o které z postav se zrovna mluví, ale to bylo spíše způsobenou mojí slabší pozorností k audio-vyprávění :)

MortRainey
31.07.2018 3 z 5

Zvláštní, ale velmi poutavý příběh ženy o "pravé lásce", stejně tak i film převedený do francouzských reálií, z literárních italských: https://www.csfd.cz/film/403014-kamen...

Hanina61
08.10.2017 5 z 5

Tolik krásy, bolesti, lásky a touhy, tolik lidských osudů i takový kus historie na tak malém počtu stránek. Knížka mi učarovala, proto jsem se k ní vrátila v rámci čtenářské výzvy už podruhé a určitě to není naposledy. Miluju spisovatelčin styl a ráda bych si od ní přečetla další knihy, bohužel v češtině zatím nevyšly a italsky neumím. A tak jako vždycky, když člověk čte knihu opakovaně, nachází v ní nové a nové věci a myšlenkou, která mi teď utkvěla v hlavě nejvíc ze všech, je tato: "A když se takhle obětujete, zmizíte někomu ze života jen pro jeho dobro, pak toho člověka musíte doopravdy milovat"... PS. Podobně jako čtenářka pode mnou jsem babičku "viděla" jako Sophii Loren... :-)

Marika Vanova
30.03.2017 5 z 5

Autorka píše o radostech i bolestech své rodiny, hlavně babičky, tak lehce, že jsem se musela často pousmát. Při čtení mi v hlavě běžely scény z italských filmů s Marcellem Mastroiannim a Sophií Loren. I když útlé, moc pěkné a vystihující. Asi se poohlédnu po dalších knihách této spisovatelky.

Tiffany
13.07.2016 3 z 5

Souhlasím s doslovem, že autorce se s nebývalou lehkostí , na necelé stovce stran, podařilo převyprávět příběh své rodiny i nastínit proměnu Itálie. Tolik děje a myšlenek, na tak málo stránkách. Jen ten humor jsem tam neviděla.... Ale jinak ..., příjemná jednohubka.

Karolína52
28.05.2016 5 z 5

Krátký román, ale moc pěkné a poutavé čtení. Skvěle napsáno. Knihu si určitě ještě někdy
přečtu.

Šánka
02.08.2015 5 z 5

Nádherný román, který ač není obsáhlý počtem stran, jeho obsah to vynahradil. Rozesmál mě, potěšil a naladil do pohody a není to jen vyprávění o ,, té nejdůležitější věci na světě".

rajen
25.07.2015 5 z 5

Úžasná kniha. Zasedla jsem v podvečer se sklenkou vína a jakmile jsem začala číst, nasadila jsem úsměv na tváři, který nezmizel, dokud jsem nedočetla, dokonce ho občas protly výbuchy hlasitého smíchu. A na konci se zvětšil a já se usmívala ještě dlouho po dočtení knihy. A nebylo to tím vínem! Parádní počtení, fascinovala mě ta dlouhá souvětí i na půl strany, to jsem si pošmákla. Ideální na jeden teplý letní podvečer. Doporučuji. Na to, jak je ta kniha malá a krátká, toho předá fakt hodně.

Štítky knihy

zfilmováno 20.-21. století italská literatura rozhlasové zpracování Sardinie

Autorovy knížky

Milena Agus
italská, 1959
2010  83%Kameny bolesti

Kniha Kameny bolesti je v

Přečtených131x
Čtenářské výzvě25x
Doporučených3x
Knihotéce12x
Chystám se číst74x
Chci si koupit12x