Kámen a pírko

Kámen a pírko https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50419/kamen-a-pirko.jpg 4 62 19

Charlotte Hamiltonová série

1. díl >

Začátek nového života v Austrálii byl pro mladičkou Sibell krušný. Loď, na níž plula z Anglie, ztroskotala a dívka přišla o rodiče. Je ztracená v neznámé zemi, bez přátel a příbuzných, a tak požádá o místo sekretářky a společnice u statkářky Charlotte Hamiltonové uprostřed Severního teritoria. Drsný život na odlehlé dobytkářské farmě představuje pro upjatou Angličanku šok a Charlottini synové na ni zpočátku hledí s podezřením. Po tragédii, která se stane její zaměstnavatelce osudnou, se Sibell musí ujmout vedení domácnosti a časem si získá uznání rodiny. Objeví v sobě rovněž nečekanou sílu a v Charlottinu synu Zackovi muže, jehož by mohla milovat. Ale než se začne cítit v Austrálii skutečně doma, bude muset překonat mnohé lidské nástrahy a projít peklem... ... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Feather and the Stone , 1992


více info...

Dandy1
Dandy1
24.02.2024 5 z 5

Mám ráda příběhy o osídlování Austrálie. Bylo to neskutečné období. Z chudáka se mohl stát boháč, z lotra vážený občan. K tomu jako kulisa drsná příroda se spalujícím vedrem. A paní Lark to všechno zabalila do příběhu kde nechybí intriky.

Szilvia1
Szilvia1
18.09.2023 5 z 5

Začátek příběhu byl trošku nudný,ale od té části jak Sibell odešla do buše se to už položit nedalo.V příběhu je krásně popsaná austrálská drsná krajina,intriky ale i láska.Jdu na druhý díl.


Květinka008
Květinka008
14.09.2023 4 z 5

(SPOILER) Knížku jsem si vzala na dovolenou a celou ji tam zhltla! Něco mi sice na příběhu úplně nesedělo, nedořešily se peníze mezi Sibell a "strýčkem" a celkově mi přišel konec takový neúplný... Ale krajina, období a pro středoevropana jistá exotika s nádechem tajemna aboriginců vše vynahradily! Zajímavé pro mě bylo na konci uvědomění si, že hlavní postavou sice zřejmě měla být Sibell, ale pozornost na sebe strhával někdo úplně jiný. Ten, jehož pravou identitu jsme se ani na konci nedozvěděli... A to mě asi štve :-) Jdu si do bazaru "ulovit" pokračování, třeba budu moudřejší :-)

Jája92
Jája92
04.02.2022 4 z 5

Musím se přiznat, že mé názory na tuto knihu se během čtení měnily, stejně tak pohled na hlavní hrdinku Sibell. Kniha je rozdělena na pouhých deset kapitol, mám raději, když je kniha rozčleněna na více kratších kapitol, děj tak lépe plyne.
Avšak to nemění nic na tom, že autorka napsala vskutku zajímavý příběh o odvážných lidech, dávné minulosti, kterou si mnozí z nás nedovedeme představit. Mistrně popsala drsnou australskou přírodu, boj o každodenní přežití, nenadále překážky, ale i pradávnou touhu po lásce a domově.

Ivetaa
Ivetaa
04.06.2021 5 z 5

Příběh z Austrálie mě jako obvykle hodně bavil. Barvitý popis prostředí a vykreslení dobové atmosféry a postav též. Druhý díl (Čekání na bouři), který navazuje po cca 30 letech už se tak dobře nečetl.

zdehan
zdehan
14.11.2019 5 z 5

Kniha byla pěkná z Australského pobřeží byla zajímavá.

danielavachova
danielavachova
28.10.2019 3 z 5

Dobrá odpočinková kniha,četla se velmi lehce,nenudila,obvzlášt popisy krásné divoké australské přírody.

Erawan
Erawan
21.07.2019 5 z 5

Hlavní hrdinka Sibell mi byla značně protivná až do úplného konce, a ani skrovný náznak toho, že snad dostala rozum (když se rozhodla pro Zacka) to nijak nevylepšil... Jinak se mi kniha líbila, ráda čtu příběhy z doby osídlování Austrálie...

Babo
Babo
14.10.2017 5 z 5

Ani na chvíli neváhám a dávám 5 hvězdiček.
Můj obdiv patří všem statečným , kteří osídlovali opravdu nehostinný kraj na severu Austrálie .
Můj obdiv patří všem mužům a ještě víc všem ženám .
Umí si někdo ze současníků představit tu nikdy nekončící dřinu , bez jakýchkoliv záruk ? Kdo z dnešních mladých by skutečně dokázal přežít v těchto neuvěřitelně drsných podmínkách bez internetu, mobilů a jiných vymožeností 21. století ? Bez toho,že by se jednalo o nějakou reality show , kdy se diváky snaží přesvědčit jací jsou to hrdinové a při tom je kolem štáb a kdyby se opravdu něco dělo, stačí zavolat a přiletí pro ně vrtulník .
Já tedy před nimi smekám a pro mě autorka skvěle vystihla problémy tehdejší doby.

dominikB951
dominikB951
04.02.2016 5 z 5

Zajímavá kniha, i pokračování je dobré (čekání na bouři).

soukroma
soukroma
16.03.2015 5 z 5

Jedna z mála knih, která se věnuje pionýrským dobám bělošského osidlování nehostinné západní Austrálie a Severního teritoria, proto je velmi zajímavá.

Roanna
Roanna
19.04.2014 2 z 5

Příběh byl sice dobrodružný, ale poslední třetinu knihy jsem už jen přeletěla očima. Děj jako takový rozpitvávat nebudu, je to zkrátka Patricia Shaw :-) Hlavní hrdinkou je tentokrát žena, ovšem mě natolik nesympatická, že jsem s ní vůbec nesoucítila - spíš naopak, občas mi šla svým chováním dost na nervy. (To se mi u hl. hrdinek většinou nestává.) Romantická zápletka mi nesedla, Sibell ani Zack se podle mě k sobě absolutně nehodili, žádné jiskření mezi nimi jsem nezaznamenala. Sibell se chovala jako rozmazlený fracek a Zack na mě nepůsobil jako chlap, ale spíš jako bábovka. Je to rozhodně jedna ze slabších knih od P. Shawové.

ruzovka
ruzovka
04.02.2014 3 z 5

Kniha se mně četla velice dobře a jak píše regi, nebudu vše opakovat, krom děje okolo hlavní hrdinky jsou zajímavé i historické údaje, hned po přečtení jsem se na netu začala zajímat o osudy měst, které tu teprve vznikaly . Krásně popisovaná i příroda a tvrdý život v Austrálii .

regi1
regi1
22.10.2013 3 z 5

Lehká ,odočinková četba.Mě ale v žádném případě nenudila,ba naopak.500 stránek přečteno za 14 dní a to mám roční dítě,nemohla jsem se večer před spaním vždy od knyhy odtrhnout. Kniha mě velmi chytla,ani ne snad vlastním příběhem hl. hrdinky Sibell,jako spíše zpracovaným tématem.Miluji knihy o Austrálii a zde je možné se dozvědět o Austrálii z konce 19.st.
Koho tedy zajímají následjící témata a k tomu si rád přečte odpočinkovou četbu s dobrým konce,tak bude jistě nadšen.
Již zmíněná témata,o kterých se v knize dovíte více:
-osídlování Australského vnitrozemí prvními angličany
-konflikty tzv. svobodných osadníků a osadníků z řad angl. trestanců a jejich rodin(ti byli do Austrálie odesíláni angl. vládou)
-příroda Austrálie,podnebí-období nekonečného sucha a zase nekonečných dešťů
-život aboriginců(původních Austrálců) v jejich přirozeném prostředí a jejich rituály a zvyky
-společenské postavení žen v 19.st.
-rozdílnost života žen v trvdém Australském vnitrozemí a žen pocházejících z řad angl. smetánky
-společenská a politická situace S Teritoria v oné době
-přírodní katastrofy v S Teritoriu-cyklony
-pořátky BAT-britsko angl. telegrafní společnosti
-život honáků dobytka,farmářů
-zlatá horečka,nerostné bohatství Austrálie-zlato,wolfram,cín
-historie měst Perth,Katherine,Darwin,Adelaide
-zeměměřišské práce při zabírání a obsazování nových území,kam dosud "bílá noha" nevstoupila
-zkorumpovanost vlády a její lhostejnost k problematice aboriginců na konci 19.st.

Bakela
Bakela
05.09.2013 3 z 5

Kdyby byla o polovinu kratší, tak by to byl skvělý příběh. Jenže z těch 500ti stran jsem část opravdu přetrpěla, až jsem si říkala, že snad nedočtu. Což se mi u romantiky nestalo nikdy, i když byla slabší!

evasamankova
evasamankova
14.03.2013 2 z 5

Hodně průměrný, natahovaný a nijak překvapující příběh.

Alexxandra
Alexxandra
02.06.2012 3 z 5

Pěkné,ale že by to bylo něco extra skvělého,to zas ne...

shenandoah
shenandoah
14.10.2011 3 z 5

Australští pionýři mají můj obdiv. Neuvěřitelné, kolikrát byl Palmerston (později Darwin) postaven, znovu a znovu a znovu.
Jinak jsem také měla problém, se do knihy začíst, moc mi neseděl styl psaní autorky. Ale nakonec jsem se do příběhu ponořila.

AlenaBul
AlenaBul
22.09.2011 5 z 5

Na začátku jsem zvažovala, jestli to vůbec dočtu. Ale pak, když se Sibell začala chovat trochu normálně, to začalo být zajímavé. A když poznala Lorelai, už jsem se od toho neodtrhla. Málokdy se mi stane, že se mi o knížce zdá a díky této knížce jsem byla v Austrálii ve snech hned 3x.