Kámen

Kámen https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209798/mid_kamen-209798.jpg 4 14 3

Svědectví hlavního aktéra akce „Falešné hranice“ u Všerub na Domažlicku . Studie je příspěvkem k odhalení a zdokumentování jednoho z nejpromyšlenějších komunistických zločinů ze začátku studené války, tzv. akce KÁMEN. Přísně tajná a kamuflovaná past organizovaná bezpečnostním aparátem v okolí hraničního přechodu Všeruby na Domažlicku si kladla za cíl odstranit vybrané osobnosti z veřejného života a „izolovat“ je od „světa“. Kniha se zaměřuje na oběti, pachatele, a zejména pak na osoby, které hrály důležitou roli na obou stranách tragického dramatu, z něhož vyplývají i problémy protikomunistického odboje. Velkým přínosem pro objasnění případu falešných hranic jsou autorkou nedávno objevené a dosud nezveřejněné paměti klíčového svědka Stanislava Lišky. Autentičnost a závažnost důkazů o zločinném spolčení a jeho pozadí podtrhují odborní recenzenti knihy, historici Igor Lukeš a Václav Veber. Autorka, která napsala také řadu odborných článků, předkládá reálný pohled na jeden z důsledků komunistického převratu v Československu – zločinné praktiky československé komunistické tajné policie inspirované sovětským vzorem. Kniha je rovněž morální výzvou příslušným českým úřadům, aby proti dosud žijícím viníkům zakročily podle práva.... celý text

borsalino_csfd
borsalino_csfd
16.08.2020 5 z 5

Dokumentárně velmi zdařilá kniha o akci Kámen. Samotná metoda falešné hranice je mnohem starší, používalo ji například již NKVD v rozděleném Berlíně, jen s rozdílem, že přeběhlíky rovnou ve sklepích popravovali. To nic nemění na tom, že jde o neuvěřitelně odpornou metodu a v podstatě psychopaty, kteří se na tom podíleli. Zrůdnost metody dokládá to, že ten celý systém v podstatě živil sám sebe - provokatéři z StB se snažili lidi přesvědčit k útěku (aniž by třeba vůbec původně chtěli) - pak jim pomohli k hranicím (fiktivním) - získali od nich informace o dalších možných lidech, kteří by takto mohli taky smýšlet - no a pak je zavřeli. A tak pořád dokola. Ne nepodstatnou informací je, že šlo taky o peníze a majetky. Třeba Zápotockému se líbila Prošvicova vila... Byl jsem se ve Všerubech i na hrázi Myslívského rybníka podívat, je to silný zážitek. Rovněž mohu doporučit televizní film https://www.csfd.cz/film/228428-swingtime/prehled/, který je natočený volně na toto téma, přičemž Vladimír Dlouhý a zejména Alois Švehlík vysloveně excelovali.

cori
cori
12.04.2020 3 z 5

Kniha přináší unikátní svědectví velitele stanice SNB Všeruby Stanislava Lišky, který tajně se svými spolupracovníky převáděl lidi (asi 110) přes hranice do Německa. Aby se na jeho činnost nepřišlo, musel uposlechnout rozkaz vybudovat falešnou celnici v Myslívě a převádět vytipované oběti podvedené agenty provokatéry na falešné hranice v akci Kámen (rodina továrníka Prošvice - majitele ETY Hlinsko, 2 mechanici z letiště Kbely a manželé Maláčovi- v době od 22.dubna do 1.května 1948). Jeho činnost byla nakonec prozrazena, byl šest měsíců vězněn, kvůli nedostatku důkazů propuštěn, a nakonec 10. srpna 1949 s manželkou a třemi malými dětmi uprchl do Německa, kde se snažil očistit své jméno. S rodinou získal po mnoha peripetiích azyl v Kanadě, kde v roce 1959 sepsal i svou zprávu o akci Falešné hranice.
Je naprosto nepředstavitelné, co všechno si komunisté navymýšleli, aby zlikvidovali nepohodlné lidi a svědky, a kde všude nejen doma, ale i za hranicemi měli své agenty a důvěrníky. Výsměchem všem obětem je nepotrestání strůjců a aktérů tohoto rudého běsnění.
Autorka skvěle využila rukopisu, který se ji podařilo získat z Kanady, a doplnila ho dochovanými zprávami a dokumenty tajných bezpečnostních a estébáckých složek a bohatým obrazovým materiálem.


Rilian
Rilian
29.12.2015 5 z 5

Velice zajímavá kniha. Liškovy paměti jsou zpracovány jako jeden příběh, přičemž autorka bokem vysvětluje historické pozadí a osudy vedlejších aktérů. Při četbě knihy se člověku honí hlavou kromě slova "svině" rovněž pasáž z Kennedyho proslovu: "... demokracie není dokonalá. Ale nikdy jsme nemuseli postavit zeď, abychom udrželi lidi uvnitř - abychom jim zabránili odejít."