Kamarád Čtvrtek: román

Kamarád Čtvrtek: román https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/442998/mid_kamarad-ctvrtek-roman-WHw-442998.jpg 4 85 22

Románová fantasie –⁠ noční můra, kterou zakouší mladý básník, když se vrací jedné noci pozdě domů, zaujat rozhovorem s jiným mladým básníkem - anarchistou. Ve snu se Gabriel Syme, policista z oddělení pro potírání anarchismu a básník v jedné osobě, octne v nejvyšší radě anarchistů jako kamarád Čtvrtek. Členové rady jsou pojmenováni podle dnů v tydnu a jejich nejbližším úkolem je příprava atentátu v Paříži. Postupně se všichni shledávají na dobrodružné pouti a spojují své síly, aby dopadli a odhalili svého předsedu, záhadného a obávaného obřího muže Neděli.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , František Adámek
Originální název:

The Man Who Was Thursday , 1908


více info...

Přidat komentář

zipporah
25.01.2024 5 z 5

Jéééj, ako dobre, že mi kniha padla do oka v knižnici, mala čudný názov, tak som ju pre názov (a útlosť) vzala, veď vo štvrtok som sa narodila. No tak toto som nečakala!!! Aké prekvapenie!!! A ešte po otrasnej knihe od Zygara, ktorému napadlo do svojej politickej knihy zatiahnuť medzi protagonistov totálne apolitického Gogoľa. A práve Chesterton na opačnom póle nie bezhlavo vsúva do tohto príbehu postavičku s kadejakým výzorom, ktorá prezentuje Gogoľa. To je úžasné, lebo príbeh je skvelý a taký gogoľovský (teda aj vtipný, ale je to adamsovský humor), nechýba tomu nos :D, a tak trochu je nezrozumiteľný asi ako všetko, čo začína na "meta". Keby som nepoznala Gogoľa, chápala by som ešte menej. Záver bol krásny, dojímavý, čítala som si ho nahlas a predstavovala si posledné mesiace života môjho milovaného spisovateľa, o ktorých hovorí aj Nedeľa. Sedela som v kresle, počúvala Ho a koniec koncov si ma Chesterton získal, pretože opisuje aj tvorbu, život Gogoľa.

"Pretože sa ho bojím a vo vesmíre by sme nemali nechávať veci, ktorých sa obávame." (Syme)

janina66
12.05.2023 3 z 5

Sice to není můj oblíbený šálek kávy, ale díky poslechu rozhlasové hry to nakonec bylo i místy vtipné. Duel kordy a raději se nechat zatahat za ucho.


vlkcz
18.04.2023 3 z 5

Na mém hodnocení se možná trochu podepsala skutečnost, že jsem měl k dispozici hned první vydání. A i když tehdejší čeština je roztomilá, přeci jen k sobě poutá tolik pozornosti, že jí už nezbývá tolik na samotnou knihu.
Ale i tak mi přišla příliš roztříštěná. Nejdřív jsem váhal, zda jde o reflexi doby nebo její karikaturu, protože mnohde jde skutečně o frašku. Zhruba ve třetině se pak začínají objevovat prvky, které navíc vedou k alegoriím na náboženská či spirituální témata. Bohužel se všechny tyto prvky stále mísí, takže i přes některé zajímavé nadčasové myšlenky na mě kniha hlouběji nezapůsobila.

Ovar
11.05.2022 5 z 5

Vynikající kniha. Skvělé dialogy k zamyšlení i odsýpající děj. Tuto jsem si opravdu užil.

Knišíl
03.04.2021 5 z 5

Inteligentní humoristická výprava, která přeci jenom není jenom šílenstvím. Závěr se mi hluboce vryl pod kůži, řekl bych až ke srdci. Ale není to vidět, to je právě ta síla silných knih, že se zaryjí hluboko, ale nezraňují, nýbrž pohladí, a vy víte, že jste opět mohli být svědky toho, že umění je více než pouhá zábava.

Hobo
28.09.2020 5 z 5

Chesterton není jednoduchý autor. O to větší radost, když mu začnete rozumět.

Jaruš7
10.05.2020 3 z 5

Čtvrtek - poslední do Výzvy.
Anarchismus - téma pro názor, autorův počin, jak zobrazit zakuklený boj s pouličním nešvarem, aby se docílilo viditelného výsledku, neboť veřejnost musí mít dobrý pocit z akceschopné policie.
Citace :" Svět se zbláznil. Vyléčit jej mohou jenom blázni."
Chcete-li li zneškodnit anarchii, musíme ji oblafnout."
Moudrý Chesterton.

pablito
29.02.2020 4 z 5

Po Kafkovi to byla pro mně příjmená relaxace. Hezky psané, vtipné a našel jsem v tom i zajímavé myšlenky.

Laféeverte
07.02.2020 4 z 5

Byla to příjemná kniha, na to množství úvah a alegorie se četla v podstatě sama. Chvilku máte pocit, že je to normální detektivka, chvilku je to takové snové a najednou jste v grotesce...styly a žánry se střídají někdy tak rychle, že si to ani neuvědomíte a jste už jinde. Přiznám se, že jsem se v tom občas dost ztratila...ale přes to všechno po přečtení nemám vůbec pocit vycucanosti ze soustředění nad hlubokými myšlenkami, ale spíš takový jako z lehkého a zábavného čtení...

gersie
19.01.2020 2 z 5

nějak moc mne nenadchla.....

Terez9119
10.01.2020 4 z 5

Příjemná kniha s originálním nápadem. Je v tom spousta mluvení a filosofických disputací, ale celé je to svěží, milé a zábavné.

Elyen
23.06.2019 5 z 5

Je to hravé, je to chytré, je to svěží. Sálá z toho optimismus, veselost a dobrota. A přitom to vůbec není povrchní a velmi nenásilně to nutí k zamyšlení. Skvělá kombinace!

buitenlander
27.07.2018 4 z 5

Nedokážu se rozhodnout, co si o téhle knize mám myslet, ale fascinovala mě a těšila jsem se, až si ji budu moct zase číst, takže asi se mi líbila :)

EmiClare
27.04.2018 4 z 5

Hřejivě křesťanské.

trudoš
30.05.2017 3 z 5

Žánrově trochu mimo můj vkus, ale kouzelné pro autorovu vynalézavou stylistiku. Gilbert Keith Chesterton zkomponoval absurdní příběh, který mě pobavil milou bezelstností a svěží nekorektností, a to i přesto, že jsem z něho párkrát vypadl a těžko znovu naskakoval. Je to hodně ztřeštěné a přiznám se, že některým momentům jsem ani zcela neporozuměl, ale jakmile se přizpůsobíte grotesknímu tempu, dá se to vydržet i bez zatnutých zubů. Hodně se tu disputuje o literatuře, náboženství, chaosu, životě, vesmíru a tak vůbec, pročež děj výrazně ustupuje do pozadí, aby ve chvílích čtenářovy nepozornosti vyrazil kupředu se silou splašené kobyly. Naneštěstí ne všechno je dotaženo do konce a některé myšlenkové obraty zůstanou viset ve vzduchoprázdnu, ačkoli přímo čekají na nějakou třebas jen drobnou vysvětlivku. Ovšem jazyková hravost bohatě vynahradila všechny nové vrásky a ukroucenou hlavu. Uznávám, že na tohle jsem asi pořád moc mladej, ale bojím se bojím, že ke stáří už se k tomu stejně nevrátím.

CharlesWard
26.04.2017 4 z 5

Škoda toho meta konce.

Rilian
04.02.2015 3 z 5

Asi tady budu trochu kacíř, ale mě osobně se více líbil průběh celé knihy a konec byl zklamáním.

Anne Leyyd
10.01.2015 5 z 5

První dočtená kniha v novém roce a hned v TOP 2015 :-)

Knihou jsem byla velmi příjemně překvapená a rozhodně se těším, až si ji za pár let přečtu znovu. Vřele vám ji doporučuji, především těm z vás, kteří se nebojíte u příběhu přemýšlet a hledat v něm kromě děje také skrytá poselství, významy a symboly.

Velmi se těším, až si od G. K. Chestertona přečtu další díla. Jsem si jistá, že stejně jako tato kniha mě ani ty další nezklamou.

Jinak více v recenzi: http://zefill.blogspot.cz/2015/01/muz-ktery-byl-ctvrtek-recenze-na-knihu.html

Vítr
27.12.2013 5 z 5

Není špatná, je dokonce výborná, avšak nebýt toho konce, byla by strašná.

PAVEL z BRNA
13.07.2013

Tuto knihu jsem četl před dvaceti lety a dodnes si pamatuji opojný optimismus,kterým mě tato kniha obdařila.