Kam zmizla Rebecca

Kam zmizla Rebecca https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463027/bmid_kam-zmizla-rebecca-hrF-463027.jpg 4 480 149

Christopher a Rebecca sa spoznali už v detstve, keď žili na takmer idylickom ostrove Jersey pri francúzskom pobreží. Priateľstvo časom prerástlo v lásku a zdalo sa, že dvojicu nič nerozdelí: ani sebeckí rodičia, ani nádejný snúbenec z dobrej rodiny, ktorého si priviedla z pobytu v Anglicku. Keď však na ostrov dorazí druhá svetová vojna a s ňou Hitlerov program konečného riešenia židovskej otázky, situácia sa drasticky zmení. Nacisti deportujú Rebeccu aj iné židovské rodiny do Európy a vzápätí niet po nej ani stopy. Christopher sa s celou rodinou presťahuje do rodného Nemecka a dobrovoľne vstúpi do SS, aby vyhľadal a ochránil milovanú ženu. Po základnom výcviku sa dá odveliť do Auschwitzu, ale Rebeccu tam nenájde. Jeho úlohou je dohliadať na peniaze odcudzené ľuďom zomierajúcim v plynových komorách a odosielať ich do Berlína. Christopher neúnavne pátra po Rebecce, hoci sa tak vystavuje smrteľnému nebezpečenstvu. Pomery v koncentračnom tábore mu ráňajú dušu, a keď sa mu nedarí zachrániť svoju lásku, pomáha iným. Kontrola nad tokom peňazí mu ponúkne nečakané možnosti. Nájde však v sebe dostatok sily, aby prijal úlohu, ktorej splnenie by mohlo navždy zmeniť nielen jeho život, ale aj život mnohých ďalších? A kam vlastne zmizla Rebecca?... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Finding Rebecca , 2014


více info...

Přidat komentář

18LenkA12
20.12.2023 4 z 5

Kniha byla velmi čtivá a vůbec by mi nevadilo, kdyby kniha byla o něco delší a nebylo vynecháno tolik let. Celý příběh jsem prožívala s hlavním hrdinou. V ději nechybělo napětí, láska, odhodlání, zklamání, smutek... Čtenář zde nalezne spoustu emocí hlavního hrdiny, které ho nutí číst dál a dál.

Mrs.Depp
18.10.2023 5 z 5

Musím se knížky zastat, příběh je krásný a zajímavý. Je pravda, že nejsem náročný čtenář a u beletrie hledám hlavně únik z reality a odreagování se. Když se chci vzdělávat, přečtu si knihu zaměřenou na seberozvoj apod. Souhlasím s tím, že závěr se mi nelíbil, autor začal zničehonic přeskakovat celé roky a místo láskyplného znovushledání hlavních postav, které očekáváte každou stránkou snad od začátku knihy dostanete něco úplně jiného. Musím ale říct, že mě moc baví příběhy, které popisují život postav po dlouhé časové období. V této knize mi jako čerstvé mamince nedělaly vůbec dobře jakékoliv zmínky o utrpení dětí a to jak se celé rodiny musely rozdělit (neumím si představit, že bych to někdy dokázala) chápu ale, že v té době to tak bylo a je důležité na to nezapomínat. O to vděčnější jsem, že dnes podobné věci zažívat nemusíme a doufám, že už ani nikdy nebudeme muset.
Zkrátka mě se kniha líbila a klidně si někdy přečtu i další autorův román. Jinak myslím, že popisovat tady děj je celkem zbytečné, protože to udělalo už nespočet lidí přede mnou.


Annkag
05.10.2023 4 z 5

Příběhů z této éry našich dějin bylo napsáno už hodně.
Některé byly lepší, některé ne... Ale žádný nebyl tak zvláštní svou láskou k krásnému jako tenhle.

m2056
24.08.2023 5 z 5

Moc pěkný chvilky s knihou jsou i kruté ale taková byla doba bohužel davám plny počet hvězd.

LucySmile
12.04.2023 3 z 5

Pěkný příběh, ale ke konci mě to už nebavilo. Některé věci mi připadají přitažené za vlasy.

lilly1
30.01.2023 4 z 5

Šestiletý Christopher poprvé náhodně potkává stejně starou Rebeccu v roce 1924 na ostrově Jersey.Dětské přátelství přeroste v lásku,ale v období začátku války není jejich vztahu přáno-on je Němec,ona Židovka,kterou rasové zákony "odvedou" kamsi do Říše.Jedinou možností Christophera,jak Rebeccu najít,je nastoupit do Osvětimi jako obersturmführer.Podaří se mu díky své pozici a kontaktům v táboře smrti najít alespoň zmíňku o jeho lásce? Sice se jedná o fiktivní příběh,přesto myslím,že čtenáře dokáže zaujmout.

bábuška
28.11.2022 3 z 5

Knihu jsem přečetla, i když mi místy připadala nepravděpodobná. I když v táboře Osvětim byl hodně krutý, mohl Christopher ukrývat ve své kanceláři malé děvčátko? Samozřejmě se mu to nakonec nepodařilo, ale je neuvěřitelné, že jako mladý, nezkušený, sotva nastoupivší, měl takové možnosti, jako by byl nejvyšším sturmführerem.
Příběh mě vcelku nezaujal.

Lena79
23.10.2022 4 z 5

Fiktivní příběh dvou mladých lidí, které rozdělila válka. Některé situace sice byly dost nereálné, vzhledem k tomu, do jakého prostředí byly zasazené, ale protože se jedná o fikci, nijak mi to nevadilo.
Naopak několik posledních stránek bych nazvala až trapnými. Přišlo mi, jako by autora tlačil počet stran a už bylo vcelku jedno, co napíše. Opakující se dialogy o ničem, ujišťování se o ujištěném. Je to docela škoda.

JJJ007
02.10.2022 5 z 5

Příběh se mi líbil a velmi dobře se mi četl, i když mi trochu vadily chyby a překlepy. Ale to neni vína autora. Nechápu negativní komentáře a úvahy, jestli se mohlo - nemohlo tohle a tamto stát. Nikde není napsáno, že kniha je napsaná podle skutečné události. A ti, co zde píší komentáře, vědí, jaké to bylo v konkrétním koncentračním táboře? Nemyslím si.
Tohle není literatura faktu, ale román.
Doporučuji za přečtení všem, kteří mají rádi příběh lásky, ale ne úplně červenou knihovnu.

Jessie_
28.09.2022 5 z 5

Nikde jsem se nedočetla, že by se mělo jednat o příběh podle skutečných událostí, tak bych brala trošku s rezervou zdejší připomínky o historických nedostatcích.. Román je skvěle napsaný a věřím, že dokáže vyvolat i spoustu emocí. Což je vlastně něco, co ve mně zůstává i dlouho po přečtení. Detaily příběhu se často vytrácí, ale emoce zůstávají.

1casper
21.09.2022 3 z 5

Knihu mám doma dlouho, dostala jsem se k ní až nyní.
Knih na tohle téma jsem četla hodně. Ale z tohohle úhlu pohledu to bylo pro mě poprvé.
Tady se jedná o příběh lásky židovské dívky a německého chlapce, které rozdělí válka.
Začátek příběhu byl ještě ok, klasická červená knihovna, ale ten konec.....
po nástupu Christophera do Osvětimi byl místy děj hodně přitažený za vlasy.
...a ještě.....Čekala jsem, jestli část knihy nebude věnována pohledu Rebeccy.


Konec knihy mi přišel, jako kdyby ho psal někdo jiný. Zdlouhavé rozhovory o ničem....ty jsem i přeskakovala.
Je to škoda. Námět knihy je dobrý, ale je to jedna z těch rychlokvašek, co nyní na téma holocaustu vychází.
Kniha i tak stojí za přečtení.
V knihovně si ji ale bohužel nenechám.

lenka7348
15.08.2022 2 z 5

Bohužel za mě je to blábol využívající téma, které prodává...Jako červená knihovna možná ok, ale z historického hlediska opravdu velká kr*vina (kdo měl kromě hooodně vysoce postavených důstojníků během války přístup ke kávě? nastoupí pracovat do lágru bez toho, aniž by si prověřili jeho minulost, tj. de facto žil s židovkou? sám jezdil s obrovským množstvím peněz přes půlku Evropy? dovolili mu nezabíjet vězně? atd., atd....).
A to nemluvím o množství překlepů, což je dnes již bohužel standard.
Je mi jasné, že se nejedná o literaturu faktu (té jsem za svůj život na toto téma přečetla taky poměrně hodně). Jsem ale toho názoru, že pokud je příběh zasazen do nějakého období, mělo by to být minimálně uvěřitelné. I na téma lásky jsem teda přečetla lepší knihy, které mě víc vtáhly do děje, a postavy zde nepůsobily tak chladně a odtažitě...
Nikomu ale svůj názor nevnucuji, každý máme na daný příběh jiný pohled, a o tom to je.

Noisette73
31.07.2022 5 z 5

(SPOILER) Za tu nádhernou a čistou romantickou linku mezi hrdiny musím dát pět hvězd. Tím spíš, že lásku takto nádherně popsal mužský autor. Jinak ovšem historická hodnota je na nule, ale zase jsou tam opravdu krásně a dojemně popsány vztahy, ať už romantické, nebo pouto mezi otcem a synem , láska ke kořenům, k domovu, k rodné zemi. Je tu mnoho podob lásky, láska zakázaná, láska nespoutaná, láska ničivá.... je to za mě taková psychologická "vztahovka" s kulisamy druhé světové války.
Popisovat psychologii a pocity hrdinů jde autorovi skvěle, ale příště bez té historické linky, která byla zoufale nedotažená a nenastudovaná, jakožto milovník dějin a nadšený badatel v době Holocaustu jsem tiše trpěla, některými nesmysly, které se do knihy zatoulali, ale zase má duše romantika plesala. Škoda jen , že ten konec nebyl jiný.

Fidibus
06.06.2022 5 z 5

(SPOILER) "Dělal jsem to pro tebe, Rebecco."
Nedejte se zmást negativními recenzemi a čtěte. Já četla i růži a mohu tedy srovnat, i zde je netradiční pojetí války z pozice toho, kdo se zapojí nechtěl. Kniha má 3 části: před válkou, během ní a rozhovor 1954. On, původem Němec, žije s rodinou na ostrově Jersey a potká týranou dívku. Kamarádí se, pak je z toho láska, ale ona odchází. Když se vrátí, přijde válka. Ona by jako židovská měla utéct, ale zůstane s ním. Je deportována a on ji v řadách SS v KT hledá... Nedá mu to a pomáhá. Přitom si myslí, že zemřela... A pak se znovu potkají a potýkají se s tím, čím prošli. Otázka viny... Sejdou se ještě?
"Dal jsi mi úplně všechno... Nebyl jsi jedním z nich."

ddkk
31.05.2022 2 z 5

I pro mne zklamání. I mně se moc líbila kniha Růže bílá, černý les a asi jsem čekala něco trochu jiného...

Romantický příběh nehynoucí lásky, naroubovaný na hodně nepřesvědčivé údajné poměry ve vyhlazovacím táboře Osvětim-Březinka, je pro mne až na hraně dobrého vkusu.

Původně jsem chtěla dát za autorovu prvotinu dokonce tři hvězdičky, ale s odstupem času dávám dvě. Právě proto, jak je v knize využita nelidskost podmínek nacistického lágru a současně téměř srdceryvný soucit a neuvěřitelná odvaha hodného Němce Christophera. A hlavně jsem nemohla uvěřit konci příběhu. Že by esesák (i když soucitný!) skutečně dokázal zachránit několik stovek židovských dětí přímo z lágru? O hrdinném osudu a špionské kariéře Rebeccy se snad ani rozepisovat nebudu.

TaJeMa
20.05.2022 4 z 5

Pěkné čtení, sice jsem na toto téma četla lepší knihy, ale rozhodně kniha neurazila, byla pěkně napsaná, místy jsem si říkala, že to hlavnímu hrdinovi vše nějak prochází, ale i to se nakonec ukázalo jako nepravda. Doporučuji

dagmar6332
06.04.2022 4 z 5

Kniha lepší průměr, četla se dobře, ale od autora jsem četla lepší kousky.

Reader-Hel
30.03.2022 4 z 5

Kniha mě moc nelákála, doporučila mi ji mamka, která narozdíl ode mě je méně vybíravá. Musím ovšem říct, že od prvních stránek mě kniha bavila. Příběh začíná v současnosti a poté se vracíme do minulosti, než se zase dostaneme k současnosti. Trochu zmatené, ale šlo to.

Hlavní hrdina mi byl moc sympatický, hlavní hrdinka už o něco méně. Celý příběh jsem jim držela palce, ale musím přiznat, že hlavní hrdina měl až moc velké štěstí, což v takové době bylo těžko uvěřitelné i na fiktivní příběh.
Velký počet chyb v textu, což kazilo dojem.
Násilné scény nebyly tak kruté, tudíž je kniha spíš romantičtější.

Upřímně jsem chování hlavní hrdinky na konci nepochopila. Přišlo mi naprosto nelogické a hloupé. Tohle bych čekala od mladé dívky a ne
od dospělé ženy, která měla smrt v zádech. I když.. Možná se to pochopit dá, chtěla ukončit jednu kapitolu, aby mohla začít novou.

Čtení bylo hezké, příjemné, napínavé. Mohu jen doporučit.

Janinka.V
29.01.2022 3 z 5

Po přečtení Růže bílá, černý les jsem čekala trochu víc. Příběh byl fajn,místy mě to i dostalo. Ale ten konec,to už jsem přeskakovala..

SumýšIrena
30.11.2021 3 z 5

Je to jen další naivní román z nacistického prostředí. Víc se hodí k zařazení do červené knihovny.