Kam kráčíš, ČSA?

Kam kráčíš, ČSA? https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/500055/bmid_kam-kracis-csa-PGL-500055.jpg 3 4 2

Nosným tématem knihy "Kam kráčíš, ČSA?" je definování pravých příčin, proč tradiční, stabilizovaná a konkurenceschopná letecká společnost, která mohla v roce 2023 důstojně oslavit stoleté výročí, se během krátkého historického období propadla na absolutní dno. Jednotliví spoluautoři, bývalí zaměstnanci napříč odbornostmi u ČSA, popisují stav svého reálného poznání velmi srozumitelným způsobem, aby čtenář měl šanci posoudit, kde byl zakopaný pes. Kniha má potenciál vyprovokovat další, dosud žijící, pamětníky k zaznamenání zajímavých profesních příběhů z doby slávy společnosti v některém plánovaném následujícím dílu.... celý text

Přidat komentář

jehanys
06.12.2022 4 z 5

Jsem velký fanda letectví a dvě knihy pana Vaška mám přečtené. Proto jsem neváhal a tuto knihu koupil a hned přečetl. I proto, že ČSA pro mě byly ty nejlepší aerolinie a jejich osud je velmi smutný. Od knihy jsem očekával alespoň částečné vysvětlení pádu této společnosti a to jsem zde našel. Bohužel to byla asi má první kniha od které jsem se nemohl odtrhnout, ale současně mě její čtení neskutečně "vytáčelo". Jsem ale rád, že jsem ji dočetl. Je to jen pro silné povahy, ale v dnešní době by se podobné případy měli připomínat a to hlavně mladým lidem.

hnatlubo
17.09.2022 3 z 5

Tahle knížka se mi hodnotí celkem těžce, téma se mě dost dotýká. Nejen že ČSA mám hodně rád, ale jistou dobu jsem pracoval v Českém Aeroholdingu a část mé práce byla i pro ČSA, navíc jsem se s Václavem Vaškem setkal. Vážím si ho jako člověka, který toho o letectví ví opravdu hodně. Vašek je hlavní autorem knihy, který si vzal na starosti úvod a závěr. Největší část pak tvoří osobní vzpomínky/analýzy nejrůznějších bývalých zaměstnanců ČSA. Velkým problémem knihy je, že do nich Vašek nezasahoval. Ne každý má totiž dar svůj příspěvek napsat čtivou formou, tak jako Václav. Takže číst foneticky přepsaný rozhovor s Radomírem Lašákem (bývalý prezident ČSA) nebo závěrečnou více než třicetistránkovou zprávu o úpadku aerolinií je prostě utrpení. Na druhou stranu knížka bez obalu pojmenovává viníky současného stavu, kdy jsou ČSA v insolvenci.

Samostatnou kapitolou je tristní zpracování knihy. Překlepy či dokonce opakující se odstavce jí čest rozhodně nedělají. Korunou všeho je absence základních typografických pravidel ve výše zmíněném rozhovoru.


Štítky knihy

Československé aerolinie

Autoři knihy

Václav Vašek
česká, 1949

Kniha Kam kráčíš, ČSA? je v

Přečtených4x
Knihotéce2x