Kalich na Sioně

Kalich na Sioně https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/173443/bmid_kalich-na-sione-i9O-173443.jpeg 3 1 1

Povídka z husitských bouří se známými historickými osobnostmi husictví

Přidat komentář

braunerova
28.07.2019 3 z 5

Na rodný dvorec řečený Nikterak nedaleko Telče se vrací zeman Zelenka. 30 let válčil nejprve v Polsku po boku Sokola z Lamberka a potom v řadách husitů. Bratrovi a jeho synovi Jírovi vypráví o svých dobrodružstvích, přičemž autor do vyprávění vložil i historii husitských válek. Příběh končí porážkou posledních husitů - dobytím Hradce a Sionu. Zajímavé bylo obléhání Karlštejna, celkově se ale jedná o průměrné dílko. Nějakou dobu také trvá, než si čtenář zvykne na starou češtinu, kterou J.F.K. ve svých románech používá.

"V přítomné knize chtěl autor podat v záživném rouše beletristickém přehled významnějších dějin husitských do skončení života císaře Zikmunda."

"Byl krásný den, když jsem přitrhl k moři Baltickému, slunce svítilo, hřálo. Mnozí otvrdlí vojáci plakali v té chvíli jako malé děti. Moře bývalo nám čímsi jako pohádka, jako div světa, jako onen rytířský svatý Graal, smrtelníkům nedosažitelný. A hle, koupáme si nohy ve vlnách toho oceánu, jejž Němci, Křižáci, uvykli považovat za svůj. Kam se poděla jejich moc? Tehdy jsme byli hrdi, velice hrdi a bylo nač!"