Kalendář

Kalendář https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/453707/mid_kalendar-6X6-453707.jpg 4 38 7

Kniha vznikla z oddychových fejetonů o ročních dobách, počasí, zahradnických radostech a strastech. Čapek se tu však neutápí jen v idyle života malého českého člověka a zahrádkáře.

Přidat komentář

cibulka 8
16.12.2021 5 z 5

Když mi bylo sedmnáct, zamilovala jsem se do Karla Čapka. A to právě díky Kalendáři. I když jsem přečetla mnoho dalších jeho děl, tahle kniha u mně zůstala na pomyslném vrcholu. Hluboce se před Vámi skláním, pane Čapku.

hannah2000
03.01.2021 5 z 5

Knížka plná zamyšlení a vtipných pohledů na vše možné. Milé, čtivé, moudré. Doporučuji jako čtivo na odreagování a získání nadhledu nad současným světem.

A něco málo ukázek:
DOBRÉ ÚMYSLY
U některých lidí se to dostavuje pravidelně na Štědrý večer, u jiných až na Silvestra a u ještě jiných třeba i o jejich narozeninách nebo kdy; zkrátka každý člověk má svůj den, ve kterém pojímá dobré úmysly. Tak to na něj zničehonic přijde jako nachlazení nebo zjevení; nejdřív je mu trochu hloupě, pak se mu udělá morálně nanic, a potom si řekne, že sám je tím vinen a že by všechno mohlo být jinačí a lepší, kdyby nějak zreformoval svůj život. To je okamžik, kdy se člověku zpravidla vynoří Dobrý Úmysl.
...
O ZNÁMKÁCH JARA
Jsou různá znamení na zemi i na nebi, která provázejí příchod jara, například kosové; jakmile kosové začnou křičet a pískat na flétnu, můžete vzít na to jed, že už je březen, a že to tedy začíná.
...
Jsou ovšem i jiné, stejně spolehlivé známky, například když domácí ženské začnou čistit okna. Přijde to na ně jako na tu čemeřici, nejspíš nějakým vnuknutím z vesmíru; v každém patře visí modrá sukně a růžová zástěra, mává utěrkou a zpívá; a strážník na ulici dělá, jako by to neviděl, protože ta Káča, to se ví, není přivázána; ale jak známo, zjara obyčejně holky z oken nepadají.
...

PS: Ke knížce se ráda vracím a nějaký ten úryvek si zase znovu přečtu a vždycky mi spolehlivě vyloudí úsměv na tváři :-).


tittanie
19.07.2020

Úžasné. Dokonalé. Krásně napsané. Co dodat?

Ronnie68
05.04.2020 4 z 5

i když jsem knihu dlouho odkládala ... nakonec jsem se do ní dneska začetla ... a mile mě překvapila .... jsou to prakticky Čapkovi články do novin, které jsou ale napsány opravdu trefně a vtipně ...

MilanCFC
06.02.2020 4 z 5

"... a náhle začalo sněžit, jako by se nechumelilo." A takovýchto úžasných spojení je plná kniha. Neuvěřitelně všímavé, milé, laskavé, lehké, i humorné. V období Vánoc se pozná snad každý a zároveň se pobaví. A zahrádkář se v Čapkovi nezapřel ani zde.

Vidlička
03.01.2018 5 z 5

Úžasné je pozorovat, jak byl pan Čapek neuvěřitelně všímavý a dokázal se kouzelně (ale i chytře samozřejmě) zamyslet kupříkladu nad takovým střechýlem! Nevíte, co je to střechýl? Tak to honem otevřete tuto knížku :-)

smuma
24.03.2017 5 z 5

Malá pohlazení, zamyšlení. Je úžasné zjistit, že se některé věci a rysy vůbec nemění:-)) Nejvíc mě pobavily Vánoce...