Série C-L

Série C-L https://www.databazeknih.cz/img/books/66_/66504/serie-c-l-66504.jpg 4 135 36

Kalaš - Karlíček série

< 2. díl >

Na kilometru 297.3 poštovní vůz explodoval. Ohnisko výbuchu bylo zcela jistě uvnitř vozu, a to v jeho přední polovině. Bylo použito směsi dvou tuhých výbušných látek, hexogenu a tritolu … Příběh Série C-L … staví na bystré, aplikované logice i na charakteru Velkého detektiva, jímž se stal muž sice vnějškově nenápadný, ale plně hořící pro romatiku svého řemesla. (www.pitaval.cz)... celý text

Přidat komentář

ArthasKarfa
předevčírem 5 z 5

Mám moc rád film, který byl podle knihy natočen. Zde se setkáváme ještě s větším padouchem, než se objevuje ve filmu a je napřed před svými pronásledovateli. Je tu celá řada rozdílů s filmem, ale musím říct, že prvky tajemna a nedosažitelnosti pachatele jsou v knize rozloženy a popsány lépe a krásněji. Líbí se mi vztah kpt. a Karlíčka, který jako by byl protipólem hanebných zločinů a honbou za penězi tajemného vraha. Má to dynamiku, spád a vládne to krásným knižním rozvláčným stylem, kdy třeba cestou metrem večer čtete pasáž, kde vrah uniká, abyste ráno při četbě našli Karlíčka v plné práci v obchodě se šperky. Pěkná kniha.

mi-380
26.01.2024 4 z 5

Ponor do jiného světa - jiná doba, jiný režim, jiný styl vyprávění. Počáteční popis událostí, kdy major Kalaš mírně žertovným tónem popisuje při řešení případu svou spolupráci se svérázným Karlíčkem, se plíživě mění na dlouhotrvající hon na nebezpečného zabijáka, který nekompromisně odstraňuje jednu lidskou překážku za druhou, takže nečekaně rychle umírají nejen svědkové, ale i podezřelí. Rok 1951, to znamená i nezbytné minimum politiky, aniž by to nějak škodilo, tak to prostě bylo. Film z roku 1970 (Na kolejích čeká vrah, Sovák, Brzobohatý, Hanzlík, Fialová, Kolářová..) je silně zkrácenou ilustrací románu.
Audiokniha, dvanáctihodinová příjemná četba Martina Zahálky.
85 % (aktuálně 135 hodnotících s průměrem 85 %).


MartaPear
17.01.2024 5 z 5

Perfektní klasická detektivka, byť z r. 1952, ale socialistické móresy se tu celkem nevyskytují, jde jen o hledání pachatele a motivu.

ninano
06.03.2023 5 z 5

Výborná česká klasika. Byla i zfilmována a i film je dle mého soudu velice zdařilý. I v dnešní době hodně napínavé čtení. Doporučuji!

8130
14.02.2023 5 z 5

filmové zpracování Na kolejích čeká vrah,jsem znala, ale k psané verzi jsem se dostala nedávno na bazaru.Nelituji...nedokázala jsem se od ní odtrhnout, přede mnou se odvíjel stejný,jen podrobnější příběh a konec mne naprosto dostal...

Soňa28
05.07.2022 1 z 5

Zdlouhavé, stará kriminálka, nezaujala mě

Canniosh
25.12.2021 5 z 5

Při čtení první části knihy jsem si neustále před očima promítal filmové zpracování pod název Na kolejích čeká vrah; bylo zřejmé, kde filmaři vzali předlohu, o tom nebylo pochyb. O to více mě pak potěšila hned první slova druhé části, která děj uvádí úplně jiným směrem než ve filmu, a pro mě tedy další a další stránky knížky znamenaly průzkum neznámého pokračování děje. Jak to nakonec bylo provázané, zkombinované, jakým způsobem pak byla drzost vraha dovedená do extrému, a jak to nakonec vše bylo vysvětleno, aby do sebe jednotlivé činy zapadaly, to bylo skvělým vyvrcholením této výborné detektivky.

radimch
14.10.2021 5 z 5

Atmosféra knihy naprosto dokonalá.

RaptoR
18.06.2021 5 z 5

Čteno čistě kvůli Čtenářské výzvě a ejhle! Ono mi to dokonale sedlo. Temná detektivka, která na začátku působí jako dokonalá loupež. Autor nám ale předkládá příběh, který nás udrží v napětí až do samého závěru. To vše okořeněné špetkou nevtíravého humoru a svébytné postavy Karla Karlíčka. Určitě to není poslední kniha Eduarda Fikera, kterou jsem měl tu čet držet v ruce :)

Kocour180
18.02.2021 5 z 5

Brilantní detektivka, která má temný tah od začátku do konce. Určitě Fikerovo nejlepší dílo!

ashburton
29.01.2021 5 z 5

(SPOILER) Brilantně napsáno! Kdo zná film a líbil se mu (Na kolejích čeká vrah), ale nečetl knihu, tak vřele doporučuji. Film je samozřejmě vynikající, ale obsahuje pouze hlavní dějovou linku knihy a rozuzlení je úplně jiné.

Hodnocení: 95 %

Eicherik
02.01.2021 4 z 5

Stará česká detektivka. Místy zdlouhavá, místy napínavá. Lepší mi připadá filmové zpracování, které je střízlivější a uvěřitelnější.

kapr
21.11.2020 4 z 5

Asi nejlepší široce známá poválečná detektivka, která mimo vlastní zápletky současnému čtenáři názorně ilustruje i každodenní život obyvatel na samém počátku padesátých let. Současně ukazuje jak se odlišují tehdejší možnosti a přístupy vyšetřujících orgánů. Jde o dílo sice poměrně dokonalé, ale upřímně do značné míry nesympatické.

Vesmich
02.09.2020 5 z 5

Bylo to naprosto nečekaně napínavé a nutilo mě to číst a číst. Film znám a přišel mi vedle knihy jako slabý čaj. Pozoruhodné bylo, kolik lidských zdrojů měl kapitán k dispozici, častý výrok "vemte si tolik lidí, kolik budete potřebovat", dokresluje, proč policie mívala tak vysoké procento objasněnosti trestných činů. Karlíček je parádní postava, hodně jiná, než ve filmu. Děj se počíná v roce 1951 a všechno, co tvoří pozadí příběhu, je popsáno střízlivě a přesně. V předchozím komentáři autor/ka píše, že si s tím lučebníkem/chemikem dělal asi autor legraci. Mně ten jazyk také zaujal a úplně jsem si ho vychutnávala. S lučebníkem si ale možná legraci nedělal, protože přírodozpyt se učil na českých školách až do 40.let 20.století a fyzice se ještě dlouho říkalo silozpyt a chemii lučba, takže to slovo jednak autor měl určitě ve svém slovníku pevně zabudované a podle mě je vysoce pravděpodobné, že se ta slova mohla v 50.letech skutečně používat vedle sebe. Chemik i lučebník.

kap66
10.06.2020 4 z 5

Rok vydání (1958) mám v hlavě spojený s tuhou totalitou, ale do Stalinovy smrti bylo zřejmě tuho mnohem, mnohem víc. Tady jsem tedy o věci, které by se daly považovat za psané na „společenskou objednávku“, nezakopávala nijak často. Estébáky si tu ve výborném komentáři vzal na mušku jadran a rozebral to logicky a uvěřitelně. Občas se tu zasoudruhuje a někdo je označen za šmelináře, ale je to obraz doby a vůbec to z textu netrčí.
Stylizaci do postavy vyšetřovatele, jehož mozek je zvyklý rychle reagovat a pracovat s fakty, zvládl autor velmi dobře: žádné vycpávky, střízlivé podání informací. Spolupráce Kalaše s Karlíčkem, bystrým, citlivým a občas vtipným, funguje přirozeně a efektivně, každý vnáší – do vyšetřování i vyznění knížky – něco svého.
Jazyk díla mě zajímá vždycky. Ojediněle jsem měla pocit hlubšího ponoru než do 50. let, ale nevadilo to: „Teď už lidí ani světel na silničce není.“ Překvapil mě „taxametr“ označující nejen přístroj, ale celý taxík (musela jsem si to ověřit v Slovníku spisovného jazyka českého), ale s „lučebníkem“ vedle chemika si Fiker spíš dělal legraci.
A případ? Napínavý, zajímavý, s některými nečekanými momenty.
Dobré to bylo.

m.zirhut
23.05.2020 2 z 5

(audiokniha) prostě nebavilo

Pavelpi
07.03.2020 5 z 5

Jsem rád,že jsem si to přečetl.Film samozřejmě mám,ale kniha byla o dost lepší,hlavně ten závěr se mi líbil víc než ve filmu.Takže doporučuji těm,kterým se líbí tenhle žánr.

slunicko1958
20.02.2020 5 z 5

Líbilo se mi to. Knížka se čte poměrně dobře, i když občas narazíte na slova nebo tvary, která jsou již zastaralá.
Nečekala jsem, že příběh bude vypravovat důstojník StB.
Také se nabízí srovnání s filmem. Podle mého názoru Sovákovo "Pic kozu do vazu" udělalo z příběhu grotesku. Kdežto knížka je klasická napínavá detektivka, od které se těžko odchází. Doporučuji.

Marla
13.08.2019 5 z 5

Výborně napsaná, napínavá a čtivá detektivka od které není lehké se odtrhnout. Známé je i filmové zpracování s Jiřím Sovákem v roli majora Kalaše, ale kniha je pecka!

jadran
14.06.2019 5 z 5

Pomocí slov klasika - nikdy nestahujte volnou e-knihu po odpolední kávě, protože pak možná řeknete, kouknu na první schránku a když se vzpamatujete, bude večer. A práci si tím pádem odsunete až někam na víkend.

Zatímco Zinkovou cestu jsem si nejprve přečetl (v raném mládí, skoro spíš dětství) a teprve pak jsem viděl její poměrně velmi zdařilé zfilmování, tady to bylo naopak. Několikrát jsem viděl film s vždy sympatickým Sovákem, skvělým Hanzlíkem a roztomilou (ve své době) Danou Kolářovou a tato filmová detektivka mi připadala dost dobrá.

Jenže kniha je (jak jsem včera zjistil) úplně jiný level. Není to ani tak detektivka, ale spíš thriller (jak píše Milf), kde protivník je dokonalý psychopat, který není jenom lovenou "zvěří", ale je pro kpt. Kalaše štěstím, že si uvědomuje, že stejně tak jsou pro pachatele lovnou zvěří i sami "policisté".

Párkrát tam padne, že Kalaš je estébák a Karlíček naopak kriminalista, to že věc tohoto významu a dopadu (loupež na svoji dobu astronomické sumy 20 miliónů) a ještě tak spektakulárním způsobem vyšetřuje primárně StB je asi logické (v době děje), ale autor z toho netříská žádné politické body pro svoji osobu ve vztahu k tehdy panujícímu režimu. Chápu, že Blue měl s tímhle problém (já trochu taky), ale snad právě proto ve filmových zpracováních jsou Kalaš a spol. normální "esenbáci" a děj je situován do pozdějších, už přece jenom snesitelnějších let. Od Fikera mi to naopak připadá poctivé a můžeme se jenom dohadovat mimo rámce příběhu, jak by to na začátku 50. let bylo asi doopravdy, jak by vypadala ta činnost Státní i Veřejné Bezpečnosti v takto složitém případu, kdy "třídně nepřátelští buržoazní" odborníci museli policejní službu opustit a na reálném případu Mrázek je zcela jednoznačně vidět, jak byly tehdejší "policejní" složky totálně neschopné, i když třídně politicky naprosto "OK". Tady všechny ty složky oboru fungují, jak mají. To v inkriminované době nebylo.

Background je (nejhorší část padesátých let!) pozoruhodně apolitický, zločinci mají své zcela pochopitelné a lidské motivace, které by měli dneska stejně jako v časech první republiky (žádný emerycký špión ani fašystycký revanšista se nekoná) a jak opakuji, hlavní padouch je dokonalé, ale zcela funkční monstrum. Pokud by někdo "horlivý" chtěl tuto story dávat na úroveň třeba Majora Zemana, je zcela mimo. Tady prostě působí detektivové (mimochodem, slova Veřejná bezpečnost nebo příslušník VB jsem tam nepostřehl), prostě jsou to policajti a detektivové. A tím vůbec neomlouvám ani dobu ani ony v řadě případů neblahé instituce. Nakonec, jsou to zde stejné kulisy, jako u všech podobných detektivek.

Rozhodující je, že knížka graduje, děj i osoby (zejména pak hlavní padouch) mají logiku a šokující je i tak trochu závěr. Pozoruhodné je, jak Kalaš musí sáhnout po droze (!), byť pod lékařskou kontrolou, aby protivníkovi stačil. A Karlíček, to je prostě typicky čapkovská policejní figurka. Série C-L je shodná s později natočeným filmem tak do necelých dvou třetin, pak kniha přidá na tempu a motiv honičky mi připomíná mého oblíbeného Forsytha v jeho Čtvrtém protokolu a především Dnu pro Šakala. Kdo očekává, že zde vše proběhne nějak tak v intencích filmu, bude hodně příjemně překvapen.

Film je, jak už jsem uvedl, ve srovnání s knihou poněkud slabý odvar. Paradoxně si myslím, že kdyby tohle natočil schopný režisér (napadá mě třeba Strach) v reáliích filmu Ve stínu, byla by to pecka. I s tím StB. Ale nesměl by tam nikdo (ve scénáři) tlačit na pilu. Prostě - klasická detektivka z určité doby. Nakonec, detektivka nebo i ten "napínák" jsou pohádky pro dospělé...