Kilometer devätnásť

Kilometer devätnásť https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105705/bmid_kilometer-devatnast-X81-105705.jpg 4 49 10

Kalaš - Karlíček série

< 3. díl

Dobrodružný detektivně-špionážní román líčí činnost anglických a amerických špionážních agentur a řevnivost, která mezi nimi panuje. Děj se rozvíjí kolem záhadného nálezu motocyklu u kilometrovníků 19 na hlavní silnici Praha-Beroun, poblíž střežené mrtvé schránky. Při pátrání po jeho majiteli se podařilo odhalit vedení obou špionážních center. Jednou z hlavních postav románu je autorův populární detektiv Karlíček, který svými fantastickými a někdy mylnými závěry vnáší vždy do případu jiné světlo a pomáhá v jeho zdárné řešení. ~~~ Detektivní román ze současnosti se odehrává v Praze a jejím okolí. Východiskem zápletky je nález motocyklu u tajné schránky. Pátrání po zmizelém motocyklistovi a obtížné zjišťování spletitých okolností vede po řadě překvapení k odhalení vyzvědačské skupiny.... celý text

Přidat komentář
Luigi1
Luigi1
18.03.2022 4 z 5

Zde je dost záhad.

Canniosh
Canniosh
02.01.2022 4 z 5

Hlavní dějová linie souhlasí s filmovým zpracováním, nicméně v knize je daleko větší prostor dán špionážní lince než kriminální, což by někoho mohlo odradit, a jedním dechem dodávám, že by to byla škoda. Autor přilévá horkého oleje do děje vždy při ukončení kapitol, kdy vždy přijde s nějakou bombou, peckou, s nějakou zásadní informací, odhalením, prostě něčím, čímž přiková čtenáře k okamžitému pokračování ve čtení další kapitoly. Tato dějová gradace mě velmi bavila a byla tím zajímavější, čím se blížilo konečné rozuzlení.


francouz
francouz
28.08.2019 3 z 5

Nevím asi jsem film neviděl, ale i tak bych nechtěl srovnávat. Knížka ve většině případů je daleko barvitější a jde do větší hloubky, než může dovolit filmové plátno.
V tomto případě musím říci, že ta hloubka zde sice je, ale nějak mě úplně nenadchnula.
Je to možná dáno i tím, že je to spíše taková hra na špiony, než opravdová jízda, tak jak by člověk očekával, když se jedná o zápletku, kde jsou ohroženy národní zájmy.
Pro mě to bylo takové čtení, které jsem musel spíše kousat, než abych letěl vpřed a očekával nějaké dějové zvraty.
takže jestli jsem si něco užíval, tak to byla Karlíčkova logika a jeho duchapřítomné dedukce, které jsou čast opravdu bonbónkem. Bez tohoto by to bylo příliš plitké, protože státní polcie, by to mělo přímo ložené....

babystar
babystar
25.01.2019 4 z 5

Příběh o řádění špionů (tehdy amerických a britských) v Československu. Státní bezpečnost a major Kalaš se opravdu snaží špionážní síť rozbít, ale v podstatě vše vyřeší s obvyklou intuicí a humorem kriminalista Karlíček.

ijcro
ijcro
15.01.2019 4 z 5

Dobrá detektivka na pozadí dobových reálií. Je to jeden z Fikerových lepších příběhů.

Eicherik
Eicherik
28.08.2018 4 z 5

Špionážní krimi. Dobře prokreslený příběh, který ovšem mohl být o něco střízlivější.

ddkk
ddkk
24.04.2018 4 z 5

Pro mne výborná česká detektivka.

borsalino_csfd
borsalino_csfd
02.08.2017 4 z 5

Jediným společným jmenovatelem s filmem Petra Schulhoffa byl strach - strach z prozrazení, strach ze syna, strach z minulosti... a pár jmen, jinak šlo o docela jiný příběh, daleko více špionážní, než jej nabízí film, ale taky trochu jinak. Občas se v knize projevuje zápach socialismu, ale naštěstí kniha neobsahuje zneužitá slova té doby (revanšismus, reakce, reakcionáři, buržoasie aj.), takže je čitelná i v 21. století.

konicekbily
konicekbily
25.06.2017 5 z 5

Autor napsal několik dobrých detektivek - za minulého režimu - a tato k nim rozhodně patří.

moničina
moničina
13.04.2017 1 z 5

Kniha ma absolútne nebavila, zato film Strach bol skvelý. Dej v knihe súhlasil tak cca 20% s filmom a bol nudný od začiatku až po koniec.