Země zlatých plodů

Země zlatých plodů https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152684/bmid_zeme-zlatych-plodu-KvQ-152684.jpg 3 5 2

Děj se odehrává v krajině kakaa, kolem brazilského města Sao Jorge dos Ilhéus. Kakao hraje hlavní roli v životě zdejšího lidu. Majiteli nedohledných plantáží jsou statkářští feudálové, život dělníků tu nemá cenu pytle kakaových bobů. V románu se rozvíjí boj mezi plantážníky a vývozci. Vývozci, především američtí a částečně i němečtí kapitalisté, stlačují uměle ceny kakaa a statkáře zničí. Za babku pak kupují jejich půdu. Brazilské kakao dobývá v pouhých třech letech Wall Street. Politiku stoupání a klesání cen kakaa prohlédli komunisté, varují lid před zkázou a organisují masy na obranu národních zájmů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

São Jorge dos Ilhéus , 1944


více info...

Přidat komentář

Dada077
26.06.2022 2 z 5

krásny motív - ťažká otročina ľudí na kakaových plantážach, čistenie porastov, vysádzanie rastlín, zber bôbov a ich opracovanie, sušenie v peciach za daždivého počasia, z ktorých človek vyšiel rovno v ústrety okamžitej smrti; opačná strana mince - bohatstvo a konzum majiteľov plantáží a majiteľov robotníkov.
napísaný tak otrasným štýlom (a to beriem na zreteľ fakt, že kniha samotná je staršia ako ja), že autorovi dávam dve hviezdičky za obsah a sebe tri za to, že som hrdinsky dočítala do posledného slova.

Skip
09.09.2013 4 z 5

Kniha navazuje na Země bez konce. Tentokrát jsme opět v Ilhéu na jihu brazilského státu Bahía, ale o třicet let později. Setkáváme se s některými postavami z předchozí knihy. Krvavé doby dobývání země už minuly, pralesy jsou vykáceny, plantáže osázeny kakaovníky, plodícími zlaté plody, jejichž cena vystoupala výš než zlato, až se z toho mnohým zatočila hlava. Plantážníci si libují, protože haussa (vzestup cen cenných papírů, valut, komodit) se jim zdála být nekonečná. Neprokoukly špinavou hru vývozců kakaa, a když přišla baissa (opak haussy), bylo již pozdě. Opět velmi čtivě napsaný román o tehdejších událostech. Amado popisuje život bohatých i chudých, krirtizuje, ale ne nějak zhovadile tendenčně. Snad jedinou výhradu bych měl k častému opakování se, kdo co udělal nebo čím byl, proč je tam kde je apod. To mi přišlo docela zbytečné, ale jinak velmi dobrá kniha.