Kainovi potomci

Kainovi potomci https://www.databazeknih.cz/img/books/82_/82632/mid_kainovi-potomci-Z8k-82632.jpg 4 12 1

Statkářský syn Hun je příslušníkem vrstvy, která v nové společenské situaci v Koreji rozvrácené válkou začíná být likvidována. Dosavadní vztahy - tradiční věrnost rolníků k majitelům půdy - se rozpadají, Hun je sice vyděšen nejistotou nových poměrů, ale na starém pořádku ani na svém majetku nelpí a přes fyzickou slabost má dostatek morálních sil, takže dosud zcela neobvyklé výbuchy nenávisti vesničanů je schopen jednak pochopit a jednak přežít. Jeho život v nelehkém období prosvětluje oddaná láska jeho služebné. V textu se projevuje tradiční korejská zdrženlivost ve vyjadřování citů - hrdinové často víc sdělí tím, co zamlčí, než tím, co řeknou, autor však umí vhlédnout do jejich vnitřního světa a v sugestivní zkratce jej vystihnout. Když přijmeme pro Evropana trochu odlišnou formu, poněkud doslovnou a důkladnou, přečteme si laskavý příběh oslavující humanismus a lidskou svobodu. vavrovak Milostný příběh odehrávající se na severu Koreje na pozadí poválečných (1946) společenských změn v sovětské okupační zóně... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Kchainui huje , 1990


více info...

Přidat komentář

Sagikkun
24.05.2022 4 z 5

Velice čtivý a odsýpající příběh zasazený do severní části Koreje roku 1946, ve které se v té době zrovna dostali ke správě Sověti. Je to dobře vybalancované mezi romantikou a společenským dramatem - jsme svědky nejen nově zaváděných změn ve formě pozemkové reformy, ale především způsobu, kterým tyto změny ovlivňují ostatní lidi. Lidi, kteří se kolikrát chovají hůře než zvířata. Jedním z několika pozitiv knihy je však možnost vyslechnout si argumenty obou stran - bývalých statkářů a rolníků - a tím si na celou situaci vytvořit vlastní obrázek.
Ne vždy jsem se však orientoval ve velkém množství postav a i přes částečné pochopení hlavního hrdiny Huna díky doslovu se nedokážu plně zbavit negativního dojmu, že byl jako "mouchy snězte si mě" až příliš (v nejedné situaci mě to frustrovalo a rozčilovalo).
Ve výsledku však mohu knihu rozhodně doporučit, zejména pokud si chcete doplnit znalosti z korejské historie (a být u počátků dnešní Severní Koreje), která nebude českému čtenáři příliš cizí.

Štítky knihy

Severní Korea Korea korejská literatura

Autorovy knížky

Sun-won Hwang
jihokorejská, 1915 - 2000
2000  82%Kainovi potomci

Kniha Kainovi potomci je v

Přečtených19x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce8x
Chystám se číst11x
Chci si koupit4x