Kahlo

Kahlo https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46879/kahlo-46879.jpg 4 21 3

Slavná mexická umělkyně Frida Kahlo (1907-1954) je jedna z mála latinskoamerických malířek, kterým se podařilo dobýt mezinárodní věhlas. Byla dcerou německého imigranta a Mexičanky indiánského původu. Její život a dílo jsou protkány více než u kteréhokoli jiného umělce a zásadní význam měly v jejím životě dvě události. V osmnácti letech se po nehodě autobusu strávila s vážným úrazem rok v nemocnici, kde se poprvé pokusila malovat. V jednadvaceti letech se provdala za světoznámého mexického umělce Diega Riveru. Následky úrazu trpěla celý život a obzvláště těžce nesla, že nemůže mít děti. ... celý text

Literatura naučná Umění
Vydáno: , Slovart (ČR)
Originální název:

Kahlo


více info...

Přidat komentář

Donnie
30.05.2023 3 z 5

Hezká knížka pro základní přehled o umělkyni. Dobré grafické zpracování a bohatý obrazový doprovod. Dojem z knihy bohužel kazí několik faktických chyb (např. informace o tom, že s autoportréty začala v roce 1936, ačkoliv s nimi začala o 10 let dříve), nekonzistence u názvů obrazů (u popisků obrazů a v textu se některé názvy mírně liší) a místy kostrbatá vyjádření v textu.

lapagerie
25.04.2022 5 z 5

Poměrně útlá brožovaná knížka, která je ale nabitá informacemi a hlavně reprodukcemi Fridiných obrazů. Najdete v ní i fotografie včetně několika nádherných portrétů od Nickolase Murayho. Mrzí mě, že tuhle knížku mám jen půjčenou z knihovny, hodlám ji sehnat do své sbírky.


Zuzvil
26.06.2012 4 z 5

Překrásná kniha plná obrazů mé nejoblíbenější malířky Fridy Kahlo. Kromě velkoformátových fotek obrazů jsou tu i popisky její života, který je neméně zajímavý. Mexická malířka byla velmi zajímavá, kontroverzní a specifická. Autorka knihu velmi dobře zpracovala, kniha je čtivá a není to úplně typická biografie, což je příjemné. Podstatou jsou obrazy a to je velmi dobře. Knížku rozhodně doporučuji, jak pro fanoušky Fridy (jako já), tak i pro člověka, který se s malířskou chce teprve seznámit.