Kafkovy továrny

Kafkovy továrny https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487821/bmid_kafkovy-tovarny-tP0-487821.jpg 5 1 1

Katalog vydaný při příležitosti výstavy Kafkovy továrny, která se uskutečnila v Památníku národního písemnictví v Praze (květen-červenec 2003). Autoři textů (Hans-Gerd Koch a Klaus Wagenbach) se zaměřili velmi podrobně na profesní činnost Franze Kafky, zejména v období, kdy byl zaměstnancem Dělnické úrazové pojišťovny. Zdokumentovali tak míru vlivu právnické profese na Kafkovo literární dílo. Zcela detailně zkoumali pracovní záznamy a nejrůznější dokumenty, které se na první pohled mohou jevit jako něco vzdáleného, až absurdního. Výstava je dokladem nejen Kafkova obdivuhodného ducha a díla, které tryská v hrubých podmínkách rozvíjejícího se kapitalismu rakouského mocnářství, dokládá především nezlomnost člověka-Kafky, drceného neuvěřitelností byrokratické mašinerie, v níž se kolikrát snaží prosadit nemožné. A tady pochopíme ostřeji, než kdekoli jinde, zejména postavy z Procesu a Zámku. Porozumíme i míře jazykového ovlivnění Kafkova literárního díla profesí. Katalog je doplněný fotografiemi dokumentů, rukopisů, továren hlavně na severu Čech (Jablonec, Frýdlant), institucí, dobových fotografií.... celý text

milamarus
milamarus
17.01.2022 5 z 5

Skladovka. Hubená a zajímavá, jako sám Kafka. Anotaci jsem přečetla, ale stejně jsem nevěděla, co čekat…. Potvrzuji, že je to knížka, která zkoumá vliv úřednického života na život spisovatelský, a prostřednictvím ukázek z jeho korespondence a románů (Amerika, Proces, Zámek…) dokumentuje jejich jistou vzájemnou spojitost. Je to podáno srozumitelně, nijak do hloubky, holt rozsah stran je neúprosný. // Součástí publikace je rovněž soupis exponátů, jež byly vystaveny v Památníku národního písemnictví v Praze, přičemž tato příloha zahrnuje: fotografie, pohlednice, úřední listiny, výkazy a formuláře, ale i větší věci jako psací stroj, kleště, ochranné brýle nebo skříňku na obvazy a záchranářský materiál.
Dávám maximální počet hvězd, přidávám štítky a doporučuji nejen kafkologům.

----------------------------------------------------
CITÁT CITÁTU:
Jak jsou ti lidé skromní, přicházejí k nám prosit. Místo aby vzali pojišťovnu útokem a udělali z ní kůlničku na dříví, přicházejí prosit.