Kafka – Za menšinovou literaturu

Kafka – Za menšinovou literaturu https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30287/kafka-za-mensinovou-literaturu-30287.jpg 4 9 2

Kniha je druhým společným textem obou autorů, jakousi odbočkou mezi dvěma velkými spisy – AntiOidipem a Tisíci plošinami. Text vznikl na pozadí konceptů rozvinutých v AntiOidipovi (kterého lze s jistým posunem nazvat antipsychoanalytickým traktátem), hlavním tématem je však Kafka sám a problémy imanentní jeho dílu.

Literatura naučná O literatuře
Vydáno: , Herrmann & synové
Originální název:

Kafka: Pour une Littérature Mineure , 1975


více info...

Přidat komentář

jarmik
06.06.2021 2 z 5

Knihu sráží strašlivý žargon, nesoudné kladení naroveň sovětského režimu, USA a Třetí říše, stejně jako spoléhání na výmysly Gustava Janoucha, na nichž autoři staví dalekosáhlé závěry. Tento text není výsledek jasného myšlení lidí, jejichž úsudku bych důvěřoval.

Ony
10.05.2013 4 z 5

První problém je ten, že Deleuze a Guattari, jakkoli jsou občas roztomilí a vtipní, se hodně těžce čtou a ještě tíže chápou. Druhá velká potíž pro mě spočívá v tom, že nemám načteno dost klasických literárně interpretačních studií ani nastudovanou Freudovu psychoanalýzu, takže se spolu s autory nemám proti čemu bouřit ani mě nechytá amok z jejich kacířství. Rozhodně je však jejich přístup k literatuře zajímavý a inspirativní (pravda, spíš než v Kafkovi mě o tom převědčili v Rizomě/Rizomatu), takže tenhle blud mi stál za přečtení a dálipámbu ještě někdy stát bude.


Štítky knihy

Franz Kafka, 1883-1924

Autoři knihy

Gilles Deleuze
francouzská, 1925 - 1995
Pierre Félix Guattari
francouzská, 1930 - 1992

Kniha Kafka – Za menšinovou literaturu je v

Přečtených13x
Knihotéce11x
Chystám se číst7x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x