Kacířův učeň

Kacířův učeň https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/43183/bmid_kaciruv-ucen-rFP-43183.jpg 5 82 13

Při příležitosti uložení ostatků patronky kláštera, svaté Winifredy, se do opatství sjíždějí vzácní hosté. Zcela nečekaně přijíždí i mladík Elave a přiváží s sebou tělo zemřelého bohatého mecenáše kláštera k pohřbení. Oslava je narušena nejen touto událostí. Dochází k nepochopitelné vraždě místního písaře. Elave je obviněn z kacířství a podílu na celé zvláštní události. Podaří se otci Cadfaelovi nalézt opravdového viníka dříve, než bude mladík neprávem odsouzen?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Heretic's Apprentice , 1989


více info...

Přidat komentář

kolacky
18.03.2023 5 z 5

"Není moudré škádlit muže, který v sobě nemá ani špetku humoru."

bookcase
23.04.2022 5 z 5

Ellis Peters a její bratr Cadfael je sázka na jistotu. Tyto pohodové, inteligentní historické detektivky nikdy nezklamou.


Modrina
01.03.2022 5 z 5

Tolik osvícených kleriků pohromadě se jen tak nevidí. :) Velmi milá knížka, kde krev neteče proudem, ale přesto se nenudíte. A ano, je to pohádka, ale pohádky jsou potřeba v každé době.

alekis
12.12.2021 5 z 5

V této části je opět kriminální linka, se kterou se náš detektiv v sutaně za pomoci svého bystrého umu a svých přátel a společníků musí poprat. Ale to už je známá klasika, prostě, ve Shrewsbury se pořád něco děje.
Už jsem zvažovala, že sérii opustím nedočtenou, je to dílo jediné autorky a člověk má občas pocit stále stejně vrčícího kolovrátku. Ale kdykoliv se znovu začtu, opět mě děj upoutá a nakonec si myslím, že všech dvacet dílů dorazím. Ty knihy jsou totiž moc hezky napsané i přeložené, popisy prostředí, přírody, počasí, změny ročních dob, všechno je tak přívětivé, dokonce i sněhové bouře, mrazy či deště jaksi pevně do děje patří a já vím, že nad Shrewsbury zas zazáří slunce.
Takže ke Kacířovu učni toto: mám pocit, že v dnešní době si neuvědomujeme, zapomínáme či vůbec pomíjíme fakt, že den za dnem celá dlouhá staletí, a pro někoho až dosud, bylo náboženství, v tomto případě křesťanské, nedílnou a nesmírně důležitou součástí života.
To, nad čím se dnes mávne rukou, o čem se konstatuje, že to je zpozdilé a dávno již odvržené myšlení, není až tak dávno, mělo nesmírný vliv na celou společnost. Zda to bylo dobré či ne, nehodnotím, to je na názoru každého. Podle mého víra - bez pochybností - dokázala lidem hodně dát - i hodně vzít. Jak komu.
Koneckonců: kdo ví, kde je skutečná pravda? Že to něco skutečně existuje, nebo je to smyšlenka? Já osobně si netroufám tvrdit ani ano, ani ne. Protože nevím.

Blancheerka
19.06.2021 3 z 5

Tento pribeh podle me musel byt pro mladsi ctenare, protoze i presto, ze se v podstate jedna o krimi, je v tomto dile katolicka cirkev zobrazena jako naprosto bezuhonna, spravedliva a dobrosdecna organizace, ktera je vzdy pripravena branit spravedlnost a prijit pravde na kloub i za cenu ztraty lidi z vlastnich rad. Nicmene potom, co jsem pochopila, ze se jedna v podstate o krimi-pohadku, se mi knizka cetla mnohem lip

Johana
03.04.2021 5 z 5

Pěkná historická detektivka, která se rozjede až asi v polovině knihy - předtím tu máme více nežli 100 stran pomalejšího vypravování a náboženských disputací. Jakmile se ale najde mrtvola, má už děj spád a nelze se od knihy ani odtrhnout.
Ostatně, ty disputace v podstatě také nejsou marné. Viz ukázka:

- Nyní seděl Elave o samotě, ale necítil se zvlášť osaměle, a přemýšlel o té a o jiných rozmluvách, které spolu v uplynulých několika dnech vedli předzpěvák a vězeň, a zvažoval, zda vlastně člověku prospívá vůbec něco číst, zejména tato teologická díla, která se podobají bludišti a jedině kalí a zatmívají to, co je čiré a jasné, protože vše, čeho se dotknou, obestřou slovy neprůzračnými a beztvarými jako mlha, na hony vzdálenými chápání prostých lidí, kteří tvoří většinu lidského pokolení. Když se podíval z okna cely na úzkou škvírku bleděmodré oblohy, vzorované chvěním listů a nadouvanými kousky jasně bílého oblaku, vše se mu opět zdálo zářivé a prosté, na dosah i těch nejobyčejnějších, a všechny nestranně a radostně zahrnující dobrotou.

p.pavlina
14.07.2018 5 z 5

Tyto knihy mě nikdy nezklamou. Vždy si u četby parádně odpočinu. Lze označit za dobrou detektivku.

SBH
25.02.2016 4 z 5

Opět patřičná dávka čapkovského humanismu. Závěrečnou obhajobu před inkvizičním tribunálem bych nařídila jako zákonnou povinnou četbu všem dogmatickým fanatikům. Oproti ostatním příběhům série pokulhával milostný příběh. A detektivní zápletka představovala naprostý propad. Vzhledem k omezenému množství podezřelých byl pachatel zřejmý prakticky v první třetině knihy. Nakonec si čtenář pouze ověřoval správnost dedukce. Nicméně přiznávám spoustu bodů za poetické popisy krajiny.

cukrovka
12.05.2015 4 z 5

Opět příjemné čtení. Tento příběh je zajímavý i svou náboženskou tématikou. Jak snadno mohl být člověk obviněn z kacířství.

jaja1989
17.04.2015 5 z 5

dobrá detektivka

Tiama
07.03.2014 5 z 5

Moc pěkný příběh. Stojí za to se zamyslet, jaká drobná událost nebo náhoda může nakonec vést až k smrti.

tenax
15.08.2013 5 z 5

Nezměněná kvalita cadfaelovské série historických detektivek. Skvělé čtení, tentokrát ozvláštněné o náboženský rozměr, když se Elave dostane pro své názory do podezření z kacířství.

Jančislava
16.04.2013 4 z 5

Klidná, oddechová, příjemná kniha