Kábulské vlaštovky

Kábulské vlaštovky https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22586/bmid_kabulske-vlastovky-iWf-22586.jpg 3 42 10

Silný milostný příběh odehrávající se částečně v morbidním prostředí kábulské věznice odhaluje čtenáři dusivou a bezvýchodnou atmosféru v rozvráceném Afghanistánu, jehož život zcela ovládají tálibánští ozbrojenci. Vězeňský dozorce Átif žije stejně jako jeho spoluobčané zcela v područí fanatických mudžáhidů, poslušně se účastní modliteb, vykonává všechny příkazy a obává se každého dalšího dne. Kamenování prostitutky, kterou provází na popraviště, a davové běsnění, provázející popravu, je pro něho přirozenou součástí práce. Jinak ale cítí druhý protagonista, vzdělaný mladík, jemuž současný teror zpřeházel všechny dřívější představy o životě a on se tím více upíná k lásce své krásné ženy. Jako svědek kamenování podlehne mladý muž proti své vůli davové hysterii a jako jeden z mnoha se aktivně zúčastní odporného aktu. Zděšen sám sebou se v zoufalství manželce přizná a marně u ní hledá odpuštění. Po roztržce přijde nešťastnou náhodou o život. Jeho žena je pak samozřejmě obviněna z vraždy a v několika dnech, kdy čeká na popravu, se stane pro otrlého vězeňského dozorce symbolem krásy a nevinnosti, kterou se s pomocí své umírající ženy rozhodne zachránit z pekla nenávistného fanatismu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Les Hirondelles de Kaboul , 2002


více info...

Přidat komentář

Kopretina
15.01.2022 4 z 5

By mě zajímalo, jestli atmosféra v Afghánistánu je opravdu taková. Protože, ti je peklo. To mě na celé knize zaujalo nejvíc. Naše co virové depky jsou proti tomu nic. A to si asi odnesu z této knihy.

Gweny
06.02.2021

Smutný příběh z místa, které by se dalo nazvat peklem na zemi.
Nechce se mi knihu hodnotit hvězdičkami. Tohle je téma, které se na škále oblíbenosti hodnotit snad ani nedá.
Nicméně čtení pro mě nebylo úplně jednoduché. Semtam nějaký překlep v textu, semtam trošku složitější větná skladba. Nicméně i tak jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. Ovšem zase si dám chvíli pauzu od takovýchto těžkých témat.


daza.dt
23.07.2019 4 z 5

Také mě tento styl psaní moc nevyhovuje, ale příběh byl silný. Vzdělaní lidé, které semele dav fanatiků a postupně je vtáhne do otřesných skutků.

medlovice
16.05.2018 2 z 5

Tento styl psaní mi nevyhovuje. Jakoby se někdo díval na něčí život a popisoval , dokumentoval přes objektiv. Vydržela jsem chvilku, pár stran a pročetla kostru a odložila, nelíbil se mi ani obal.

Jirinamac
29.01.2017 odpad!

Nedoporučuji. Silný milostný příběh je silná nuda. Ztráta času, knížku jsem odložila a nedočetla.

Annicka
14.02.2016 3 z 5

Vcelku čtivá knížečka (alespoň v originále), ale skoro nic se tam neděje, autor jenom popisuje život postav. A když už se konečně začne něco dít, kniha najednou skončí...

Alca007
16.12.2013 3 z 5

Rozvleklý děj - pak příliš rychle ukončena.
číst se to dá, ale znám mnohem lepší knihy

valentýna
14.11.2013

Kniha čtivým způsobem vypovídá o pocitech jednotlivců žijících v krutém režimu, ale do top knih s podobným tématem bych ji neřadila.

Zdenik
29.08.2013 2 z 5

Neřekla bych, že se kniha nedá číst, ovšem má několik silných nedostatků. Kniha je postavena na silném tématu, které je však popsáno velmi zevrubně, v náznacích. Kniha vůbec nejde do hloubky problému a je jakoby pouhým jedním, nerozpracovaným výkřikem, který čtenáři o době Tálibánu v Afghánistánu neřekne vlastně vůbec nic - jen to, že tvrdě potlačoval ženská práva a každý se bál každého...

hrabenka
15.04.2013 1 z 5

Naprosto příšerná kniha,absolutně nedoporučuji,nedala se to vůbec číst.

Štítky knihy

zfilmováno muslimské ženy alžírská literatura

Autorovy další knížky

Yasmina Khadra (p)
alžírská, 1955
2007  68%Černá vdova
2006  57%Kábulské vlaštovky

Kniha Kábulské vlaštovky je v

Přečtených62x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce7x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x