K vybájeným pevninám

K vybájeným pevninám https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23985/bmid_k-vybajenym-pevninam-OIi-23985.jpg 4 8 3

Hledání míst, která nikdy neexistovala. Fiktivní pevniny kartografů. Legendy a skutečnost. Bájné El Dorado. Hledání Severozápadního průjezdu. Putování Grónska. Kniha o zeměpisných mýtech – o oblastech, které zmizely z mapy buď proto, že ve skutečnosti neexistovaly, či alespoň ne v té podobě, jakou znali staří zeměpisci. Kniha nepojednává o Atlantidě, která nikdy na žádné mapě zakreslena nebyla (kromě map moderních badatelů, jež ukazují její teoretická umístění). 32 stran obrazové přílohy.... celý text

Literatura faktu Historie
Vydáno: , Panorama
Originální název:

No Longer on the Map , 1972


více info...

Přidat komentář

Adapa
27.12.2022 5 z 5

Nepříliš rozsáhlá knížka o několika přízračných ostrovech a oblastech, které zmizely z mapy. Líbilo se mi, že Ramsay vynechal Atlantidu a různé tajemné starověké civilizace. Autor ke všemu přistupuje s nadhledem a vědecky. Zajímavé bylo sledovat poznámky překladatele, který občas s něčím od Ramsaye nesouhlasil a v závěrečné části si překladatel Ivan Hrbek vzal asi tři stránky pro sebe, kde popsal, v čem se Ramsay zmýlil.

Nejvíce mě zaujala sedmá kapitola o hledání Severozápadního průjezdu a devátá kapitola o bloudění Grónska na mapě.

I když kniha byla napsána před padesáti lety, stále je to zajímavé čtení a vyplatí se po ní i v dnešní době sáhnout a zatoulat se po mýtických zemích v Atlantiku.

Eicherik
08.10.2022 3 z 5

Kniha začíná zajímavou kapitolou o El Doradu, kterou jsem si přečetl s chutí, protože se týká mé oblíbené Jižní Ameriky. Většina dalších míst však pro mě tolik lákavá nebyla. Z mého pohledu zajímavé byly ještě části knihy, které se zabývali Grónskem nebo Vinlandií.
Citace: Zdá se, že jihoamerická víra v Tajné město dosahuje vrcholu v současném brazilském kultu týkajícím se města Matatu - Araracuanga. Tato víra nemá však žádný vztah ani k zeměpisu, ani k historii El Dorada. Fiktivní město prý leží ukryto v podzemí někde v Mato Grossu a je sídlem skrytých vládců světa a základnou létajících talířů vysílaných na průzkumné lety k udržení řádu ve světě. A tak se zde spojují staletí staré legendy s ultramoderními.


HTO
11.01.2012 5 z 5

Když vidím nedávno vydanou – a jistě taky krásnou – knížku „Atlas odlehlých ostrovů“, nedá mi to a musím napsat k této knize, jedné z mých vůbec nejoblíbenějších, že je geniální. Doporučují ji ostatně i Ivan Wernisch či Jaroslav „Kapitán Kid“ Velinský. Čí srdce zůstane chladné, když jde o bájné ostrovy? U této knihy si užije každý, od zoologa po jazykovědce. Je stejně kouzelná jako Carta Marina od Olaa Magna, která se hemží mořskými i suchozemskými nestvůrami – „Humr může uškrtit člověka; sám však padá za oběť mořskému nosorožci.“ Třikrát sláva Ivanu Hrbkovi za kongeniální překlad!

Výpisek: „OSTROV KRESLIČOVY ŽENY Dnes již nevíme, na které mapě se ostrov Kresličovy ženy přesně objevil, ale je to zábavná historka a nemůže být lépe vyprávěna než slovy Heylynovy Kosmografie z roku 1659. „Ostrov Kresličovy ženy jest jedním z ostrovů oné končiny (neznámého a pochybného území), o němž se zmiňoval sir Walter Raleigh ve své Světa historii. O něm pak byl zpraven Donem Pedrem ze Sarmienta, urozeným pánem ze Španěl, kteréhožto vyslal jeho král k založení osad v úžinách Magellana ... a kterýžto byv zajat sirem Walterem při jeho cestě domů otázán jím byl na některé ostrovy, které mapy ukazovaly v těchto úžinách a mohly mu být k mnohému užitku při jeho podnikání. K čemuž kratochvilně odpověď dal, že by se hodilo jmenovat jej ostrovem Kresličovy ženy řka, že zatímco kreslič svou mapu rýsoval, žena jeho vedle sedící jej požádala, aby tam dal nějakou zemi pro ni, aby tak ve své představě i ona mohla mít svůj vlastní ostrov. A smyslem toho bylo, že neníť takového ostrova, jak mapa předstírala. A bojím se, že kresličova žena vlastní mnoho ostrovů a k tomu ještě nějaké země na souši na našich obecných mapách, jež však by nebylo možno ve skutečnosti nalézti ani při nejpřísnějším pátrání." Mohli bychom dodat, že ani dnes to neni tak docela nepravdivé, i když jistě ne v té míře jako v časech Heylynových.“

Třikrát sláva Ostrovu kresličovy ženy!

Štítky knihy

mořeplavba zeměpis mapy kartografie

Autorovy knížky

1978  85%K vybájeným pevninám

Kniha K vybájeným pevninám je v

Přečtených11x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x