K slávě odsouzeni

K slávě odsouzeni https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40813/k-slave-odsouzeni-40813.jpg 4 35 4

Děj románu světoznámého autora Erica Lamberta se odehrává v severní Africe během druhé světové války – je to hluboce lidsky pravdivý a zároveň neobvyklý příběh australského bojového 55. praporu z dobytkářského kraje Numerelly, jeho velitele Victora Kirka, dravého seržanta Doca Homea, skeptického Christyho zvaného Corpus, jemného humanisty Pascoea a všech těch vojáků, o nichž se později říkalo: „Osedlali si smrt tak jako doma svého koně.“ Edice Eso 5 Ilustrace Pavel Brom... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Glory Thrown In , 1959


více info...

Přidat komentář

HŠ
15.03.2024 3 z 5

Nejsilnější je na knize konec, jinak mi to přišlo jako pohodová literatura, se špionáží žádná velká spojitost. V knize spousta chyb, jeden řádek o jednom vojákovi, druhý o druhém, aniž by to člověk poznal - napsáno velmi zmatečně.

jprst
05.05.2022 5 z 5

Tuhle knihu jsem poprvé četl dost brzy po jejím prvním vydání u nás, tehdy mne ještě až tak neupoutala (bylo to způsobeno asi mládím = přece jen tehdy poněkud jiné zájmy), pak jsem si ji zopakoval s odstupem notné dávky let a výrazně jsem změnil názor. Tenhle příběh skutečně patří k nejlepším románům o II. světové válce.


Killingjoke
30.08.2019 5 z 5

Poušť u El Alameinu, Egypt, 1942… Po porážce u lybijského Tobruku z jara 1942 se britské jednotky stahují na území Egypta, poslední bašty bránící severní Afriku před ovládnutí Němci. Součástí britských jednotek je Rota D, tvořená australskými vojáky, o jejichž neuvěřitelné statečnosti vypráví tento skvělý válečný román. Konkrétně pak o přátelích seržantu Docu Homeovi a vojínu Christymu, kteří jsou velitelstvím vyslání do Káhiry, aby zde mezi domnělé německé špiony rozhodili falešné informace o chystané spojenecké ofenzívě… Eric Lambert napsal výtečnou knihu, rozdělenou do tří hlavních pomyslných oddílů, popisující vojenský život během války ze tří různých pohledů. Úvodní část prezentující život mezi jednotlivými vojáky, přátelské i nepřátelské vztahy, je prosycena ironickým chlapským humorem. Prostřední část pak prezentuje egyptskou Káhiru se všemi jejími šrámy a bolístkami – plnou válečných vdov, prostitutek, podvodníčků a německých donašečů - v prostředí barů a špinavých špeluněk. Trošku zde na mne dýchnul duch mé milované filmové Casablancy, ovšem mnohem méně romantičtější a více realisticky temný. No a závěrečná část vypráví o samotné bitvě u El Alameinu z pohledu australské Roty D. Zde se naplno odhaluje realita hrůz války a ironie špatného načasování či odchylky v plánech. Síla vystupující z posledních odstavců poslední kapitoly hovoří za vše. A zároveň je odpovědí na to, proč nejlepší romány z 2.SV byly napsány dávno v minulosti. Psali je totiž muži jako Eric Lambert, kteří to peklo zažili na vlastní kůži. Na bolestné intenzitě a duši těchto románů je to opravdu znát.

kalache
11.01.2015 4 z 5

...tento autor se s válkou nemazlí,asi něco prožil...