K otevřenému nebi

K otevřenému nebi https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387056/bmid_k-otevrenemu-nebi-NQ5-387056.jpeg 4 32 13

Francie, dvacátá léta předešlého století. Letecká poštovní společnost Latécoère, předchůdkyně dnešní Air France, přijímá do svých řad jen ty nejodvážnější a nejzdatnější piloty. Mezi vybranými jsou i Jean Mermoz, Henri Guillaumet a Antoine de Saint-Exupéry, tři „báječní muži na létajících strojích“, kteří se zapíší do dějin civilního letectví jako průkopníci dosud neprozkoumaných vzdušných tras. Žádná vzdálenost pro ně není dostatečně dlouhá, žádný horský štít dostatečně vysoký. Kromě vášně létat je tu jen odpovědnost a profesní čest doručit dopisy na palubě letounů včas a za každých okolností do rukou adresátů, napříč kontinenty a oceány na stále se zmenšující mapě světa. Když však přistanou a spočinou nohama na pevné zemi, stanou opět tváří v tvář skutečnosti, s jejímiž víry, zvraty a nástrahami bývá mnohem těžší se vyrovnat než s turbulencemi vysoko v mracích. K otevřenému nebi, autorem pečlivě zdokumentovaný román, který v sobě v nepřetržitém toku epizod spojuje dobrodružství a exotiku cestopisu s prvky historického a životopisného románu, vypráví o fascinujících a dnes polozapomenutých objevitelských dobrodružstvích tří nerozlučných přátel, kteří stáli u zrodu civilního letectví, a je současně i literární poctou Antoinovi de Saint-Exupérymu, autorovi nezapomenutelného Malého prince, spisovateli a humanistovi, který – navzdory století nalomenému světovými válkami – dokázal až do své tragické smrti ve vodách Středozemního moře vidět a vnímat život dětskýma očima.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Akropolis
Originální název:

A cielo abierto , 2017


více info...

Přidat komentář

Afilada
12.10.2023 5 z 5

Skvělá hutná kniha. Na plný počet hvězd ale musí čtenář splňovat několik předpokladů - musí milovat Exupéryho, musí se zajímat o počátky a rozvoj letectví, musí mít nějaký vztah k Latinské Americe.

misssicccka
17.05.2022 3 z 5

Pro mne neuveritelne tezka kniha. Cetla jsem to tri mesice (nebyla nalada - unor 2022 az kveten 2022, takze emoce na pochodu).
Jak uz tu nekdo psal: dalo se z toho vytriskat daleko vice, ocekavani nenaplneno.
Autor nasadil Osvetimskou knihovnici vysokou latku a tu ani pomoci Exuperyho neprekonal.
Nicmene zajimave to je. A zaver je super.


certik003
02.04.2021

Knížka má úžasnou obálku, ořízku i předsádku, je to takový malý skvost. Také jsem se těšila, že si přečtu o autorovi své oblíbené knížky. No ale mé nadšení se velice brzo vytratilo. Možná kdyby byla knížka kratší, protože samotné líčení počátků poštovního létání je podle mě zajímavé, díky lidem jako byl Tony nebo Mormoz nežijeme pořád v jeskyních. Nicméně pro mě byli oba, obzvlášť Mormoz, urputní tím způsobem, co už nemusím. Je super tyhle lidi sledovat z povzdálí, být v jejich blízkosti musí být peklo. Takže se u mě střídaly části, kdy jsem knížku hltala a části, kdy jsem se do čtení musela nutit. Vlastně jsem ji dočetla jenom proto, že Osvětimská knihovnice byla tak skvělá.
3 1/2

Atuin
01.04.2021 4 z 5

Tato kniha by mohla být o mnoho lepší, kdyby autor využil jiný styl vyprávění. Krátké kapitoly se mohou zdát svěží a zábavné,ale vy výsledku tomu tak není, ve výsledku to vyznívá příliš úsečně jako když vám někdo odsekává. Banálně až povrchně. I přítomný čas se na to nehodí. Postavy jsou tak jen stínem toho čím mohli být, stejně jako prostředí. Plnohodnotný román by tomu slušel víc než skákání od nikud nikam. Kniha to ale není špatná, jen nemá takové fluidum. Drží pohromadě vlastně jen díky několika málo prvkům z nichž jeden ten že se od čtenáře očekává že ví co je mezi řádky.
Jinak takhle má vypadat perfektní obálka a grafické zpracování. Dávám 4 * ...ale čistě jen ze slabosti k Tonymu...( Ovšem to mohl být autorův záměr - vyvolat ve vás vášnivou debatu se sebou samým. Zažehnout plamen. )
Je to kniha která mě hodně rozjitřila tím že úplně vidím její lepší verzi ale při tom ji nehodnotim nízko.

dpxcz
28.10.2019 4 z 5

Děj probíhá poklidně, dobře se čte. Díky krátkým kapitolám mi kniha ubíhala pod rukama. Rád jsem sledoval vzestup i pád hlavních postav a nerad se s nima na konci loučil.
Nejpochmurnější část knihy byla samozřejmě, když se děj přehoupl do války.
Nicméně sám od sebe bych knihu nezačal číst, takže jsem rád, že v rámci čtenářského klubu jsme si ji mohli přečíst společně.

PavkaHu
30.09.2019 3 z 5

Nelíbil se mi odtažitý styl autora, téměř dokumentární. Přitom postavy mohly mít větší hloubku, pokud by nás autor pustil k nim blíž. A jeden odstavec o smrti jedné z hlavních postav? Vážně?
Bavilo mě hledat odkazy na Malého prince.

vlkcz
14.07.2019 5 z 5

Je neuvěřitelné, jakým způsobem se Iturbe po Osvětimské knihovnici přeladil a sepsal příběh jednoho z nejoriginálnějších autorů 20. století, velmi zvláštního člověka a jeho přátel. Příběh touhy, vášně, hledání a snad v závěru i pochopení. Nenásilně do příběhu vložil odkazy na Saint-Exupéryho dílo a skvěle vystihl i styl jeho psaní. Jen drobná škoda nedotažené redaktorské práce, překlad asi dobrý, ale přeci jen občas trochu kostrbatý slovosled a hlavně používání obratu (vzal ho) sebou místo s sebou chvílemi požitek z četby narušoval. Ale jenom drobně.
Nemůže být jinak než plné hodnocení.

Pips
04.07.2019 5 z 5

Krásná kniha, potěšila mě i svými hezkými myšlenkami. Přidal bych těch hvězd klidně celé noční nebe!

Fidlal
18.04.2019

Malý princ je legendou. Tato "dětská" knížka promlouvá k mladým i starším řádku let.
Koho zajímá příběh prince z tohoto světa, leteckého pošťáka a snílka Toníčka de Saint-Exupéry, ať sáhne po Iturbeho románu "K otevřenému nebi".
Ucítíš ve vlasech vítr dvacátých let, kdy byla letadla dřevěná. Budeš překonávat Saharu i Atlantik, hledat skulinu skrz špičaté Andy. Budeš svědkem nárůstu arogantního nacionalismu nejen v Německu.
Zkrátka prostřednictvím románu prožiješ několik životů se všemi radostmi i držkopády a snad zas o něco lépe porozumíš rozmanitému světu kolem sebe.
Tak šup, šup, do knihovny!

Pett
06.03.2019 3 z 5

To skvostné zpracování je prostě krása nebeská, ale bohužel samotné vyprávění si mojí maličkost neochočilo... ač mi připomenutí mého milovaného prince tak krásně pošimralo srdeční chlopeň... něco mi neustále bránilo nechat se vyvézt do výšin a mysl mojí duše se umíněně držela při zemi... ale i tak všechna čest všem těm, kteří v oblacích bojovali s osudem až do samotného konce...

Ventimiglia
05.03.2019 5 z 5

"Tolik se nahledal lásky, tak usilovně po ní pátral, a přitom ji měl na dosah ruky! Protože láska, která nám přináší vykoupení, není ta, kterou žádáme, nýbrž ta, kterou rozdáváme. Lampář tenkrát před lety to věděl: darem není světlo, darem je rozsvěcovat lucerny." (s. 577)
Velké překvapení: opulentní vyprávění se nezadržitelně valí, nadšení letců je nakažlivé, stejně jako touha po životě, lásce, létání. Přátelství hlavních postav oslovuje svou hloubkou, narážky na Exupéryho dílo půvabné a zábavné.

kessey
24.02.2019 5 z 5

Dala bych klidně i deset hvězd. Kniha o lásce, válce, přátelství, dobrodružství a kráse života. Donutí vás smát se, brečet i napětím se kousat do rtu, něco jako Malý princ pro dospělé.

A jako bonus je i po vizuální stránce moc pěkně provedená.

Felidae
22.01.2019 5 z 5

Malý princ a jeho lásky. Úžasný román o životě, láskách a hlavně létání Antoine de Saint-Exupéry. Doporučuji