K. H. Frank: Vzestup a pád karlovarského knihkupce

K. H. Frank: Vzestup a pád karlovarského knihkupce https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29567/bmid_k-h-frank-vzestup-a-pad-karlovarske-YPY-29567.png 4 12 4

Zkušení autoři literatury faktu ve své knize podrobně líčí život člověka, který pod patronací Hitlera a Heydricha usiloval o likvidaci českého národa a začal ji postupně uskutečňovat. Sledují nejen Frankův politický vývoj, ale i jeho soukromý život, a konfrontují ho mimo jiné i s horoskopem, který si na začátku své kariéry dal vypracovat. Podrobně vyvracejí Frankovy poválečné výmluvy o jeho neúčasti na vyvraždění a vypálení Lidic, konfrontují všechna pro i proti. Líčí také jeho neúspěch jako velitele vojenské operace proti partyzánům, stejně jako potyčku s řidičem auta, který údajně nedal Frankovu vozu přednost. Popisují jeho spory s politickými oponenty uvnitř nacistické strany i poslední Frankovo setkání s Hitlerem v rozbombardovaném Berlíně. Odhalují také lži z knihy Frankova bratra, nedávno znovu vydané v Německu. Kniha je zároveň historií tzv. protektorátu Čechy a Morava.... celý text

Přidat komentář

lucifess
20.06.2022 5 z 5

Kniha je velmi zajímavá, ale náročná. Čtení mi zabralo více času, není to detektivka nebo román před spaním. Nerozumím, kde se v K.H.Frankovi vzalo tolik nenávisti vůči Čechům a naší zemi. Sám se tu narodil, žil, vzal si Češku. Po jeho zadržení při útěku bych s ním neměla tolik trpělivosti a nedopřála bych mu soud. On sám bez myšlenek, procesu, soudu, všeho sprovodil ze světa tolik lidí, že toto si ani nezasloužil.

Abroš
22.03.2020 5 z 5

Příběh sudetského primitiva,který se vyšplhal v nacistické hierarchii velmi vysoko,protože uměl plnit rozkazy a dokázal být velmi tvrdý.Životopis "člověka",který nevynikal inteligencí,ale důsledností a nenávistí k Čechům a ještě věřil ve velkorysost vítězů.


jprst
03.07.2019 4 z 5

Publikace s asi nejpodrobnějšími a současně s nejucelenějšími informacemi o K.H.Frankovi, která u nás dosud vyšla, rozhodně stojí za pozorné přečtení.

Janadvorackova
19.04.2019 5 z 5

Tak tohle nebyl vůbec snadný poslech, i když tedy velmi zajímavý.
Kniha formou rozsáhlé reportáže mapuje působení gestapa na území ČR za války a v době ještě před. Připomíná události před obsazením republiky a reakce obou stran na různé situace před ním a po.

Úvod knihy je "vzpomínkou na Lidice," popisem jejich likvidace.
Poté se autoři vrací na začátek příběhu K.H. Franka, který byl toho nejen svědkem, ale přímo iniciátorem, přestože tvrdil, že "to ne já, to Adolf." A "Já tam nebyl, všichni, kteří mě viděli, asi lžou..." A "Matně si vzpomínám na...," což byla nejčastěji citovaná věta asi ve všech výpovědích po válce zadržených zmetků.
No hnus.

Kniha mapuje celý jeho život, od narození, přes poměry v rodině, nevalné studium a zájmové kroužky, které navštěvoval, nebo založil, dál k práci knihkupce, která se mu nevedla, dál "do strany," kde se chytil. A dál k moci, kterou za války měl. Přes spolupráci s jinými nacisty, k reakci na atentát na Heidricha. A ještě dál.

Je zarážející, kolik duševních mrzáků bylo tehdy "populárních." K moci se dostávali lidé bez vzdělání, s nevyřešenými duševními chorobami a rozsáhlou nevolí k existenci menšin a života obecně.
Opět si prostě říkám, jestli to byl "náhodný vývoj," a "jak bychom se chovali my, nebo naši předkové, kdyby..."
Protože příběh sleduje docela podrobně socio-politické usporádání země a pokud jsem si doteď říkala: "proč se sakra lidi nebránili," musím si jednoduše odpovědět. "Neviděli do budoucnosti."
Prostě i když se situace v zemi "nějak vyvýjela," ve velkém asi spíš nemohlo lidem dojít, kam až může vést. A když jim to došlo, bylo pozdě - klasika.

Třeba je zde zmíněna situace možnosti odstoupení prezidenta a vlády ve chvíli obsazení republiky.
Podle Frankova svědectví by údajně tento čin vyvoval v Říši pěkný poprask a problémy. Kam by vedly? Otevřely by Čechům oči?
Co by se muselo stát, aby vše dopadlo jinak? A byli bychom dnes na tom tak odlišně?
Hrozně ráda bych si přečetla nějaký takový rozbor situace, výčet možností, cest k dalším budoucnostem.

Štítky knihy

osudy lidí osobnosti nacisté Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945 oddíly SS (esesáci)

Autoři knihy

Miloslav Moulis
česká, 1921 - 2010
Dušan Tomášek
česká, 1924 - 2016

Kniha K. H. Frank: Vzestup a pád karlovarského knihkupce je v

Přečtených17x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce14x
Chystám se číst8x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x