Just Kids – Jsou to jen děti

Just Kids – Jsou to jen děti https://www.databazeknih.cz/img/books/85_/85797/bmid_just-kids-jsou-to-jen-deti-5BI-85797.jpg 5 181 36

V roce 1967 opustila jednadvacetiletá Patti Smithová domov a odjela do New Yorku, aby se stala umělkyní nebo aspoň milenkou umělce. Podařilo se jí obojí, i když cesta ke slávě rockové zpěvačky byla dlouhá a trnitá. Umělec, který se stal mužem jejího života, se jmenoval Robert Mapplethorpe, byl talentovaným výtvarníkem a fotografem. Vzpomínky Patti Smithové začínají v době, kdy zdaleka nebyli slavnými osobnostmi, ale „jenom dětmi“, pro které však umění bylo vším. Robert Mapplethorpe zemřel v roce 1989 na AIDS a Patti Smithová mu krátce předtím slíbila, že napíše o jejich intenzivním a komplikovaném životě knihu.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Just Kids , 2010


více info...

Přidat komentář

Antares
18.12.2023 5 z 5

Krásna knižka o živote, láske, priateľstve, umení, oddanosti a neskrotnosti ducha. Má všetko, po čom moja divá duša baží.

Česneksmedem
09.11.2023 5 z 5

Přiznávám, že to rozhodně není zpěvačka, kterou bych pravidelně poslouchal. Vím, že je velmi vlivnou postavou newyorské punkrockové scény, a to počínaje albem „Horses“ z roku 1975, na kterém se podílel i Ivan Král. Jejím největším hitem je zřejmě singl „Because the Night“. Tomu ovšem předcházela práce na tovární montážní lince a poté tvorba básní.
Těch autobiografických knih napsala hned několik. Tato právě přečtená má tu výhodu, že to nejsmutnější se dozvíte hned na začátku. Docela jsem se bavil u vyprávění o focení polaroidem, kde působila jako modelka. Někteří možná znáte její fotografii s prstem v nose. Zvláštní, ale moc fajn kniha!


tatatranka
28.10.2023 5 z 5

Vše podstatné:

Hotel Chelsea

"Hotel je rušným posledním útočištěm pro spousty nadaných, prostituujících se dětí ze všech příček společenského žebříčku. Tuláci s kytarou a sjeté krasavice ve viktoriánských šatech. Zdrogovaní básníci, dramatici, zhroucení filmaři a francouzští herci. Každý, kdo tudy prochází, je někdo, i kdyby ve světě nebyl nikým."

"Žila jsem pro lásku, žila jsem pro umění."

pajaroh
17.06.2023 4 z 5

Tato nejznámější a nejkontroverznější kniha Patti Smith mě sice obsahem neoslovila jako jiná její díla, ale je to doslova jízda. Velmi osobní popisy a svědectví (nenimrá se v detailech, spíše zaznamenává) tehdejšího uměleckého života, dvou spřízněných duší a známých lidí kolem. Patti Smith dokáže přes všechny vztahové - řekněme trochu ... odlišnosti - psát s neuvěřitelnou něhou. Konec mě dostal, přestože jsem osudy znala. Portréty zveřejněné v knize jsou jedinečné, mají duši.

poni
16.04.2023 5 z 5

Tohle bylo tak strašně moc krásný! Doporučuju přečíst před M Train.

R47
20.01.2023 4 z 5

Musím říct, že mě tenhle hodně neortodoxní pohled na dobu a život bavil mnohem víc než tolik oceňované Kroniky nobelisty Boba Dylana. Možná je to tím, že Patti Smith nepíše primárně o sobě, ale o svém vztahu s umělcem Robertem Mapplethorpem. (Vlastně až po přečtení jsem si dohledal jeho fotografie a zjistil, že je znám.) Život Patti Smith byl přece jen spíš punk než dylanovský folk. A i to, jak si za tou kariérou nešla, o něčem vypovídá. Doporučuju.

Zuzulet15
20.12.2022 4 z 5

Príbeh lásky k Robertovi Mapplethorpovi a umeniu. Tým, že ju Patti Smith sama žila a opísala, má kniha neuveriteľnú silu. To, že som sa v menách strácala, nie je vinou knihy, ale mojej nevedomosti (hviezdičku dole si skôr teda zaslúžim ja). Ďalším plusom je krásny vizuál. A dostala som chuť prečítať si životopis Andyho Warhola. Proste esteticko-kultúrne-obzory rozširujúci zážitok.

Hellboy
05.09.2022 5 z 5

20/2022 Milostný dopis Robertu Mapplethorpovi a vzpomínky na jejich dospívání, ranou uměleckou tvorbu a první kroky ke slávě. Na knize jsem velmi ocenil to, že Patti Smith nepíše povýšeně, z pozice světové superhvězdy, kterou bezesporu je, ale jako úplně normální člověk s nohama na zemi. Nikterak nezastírá své vlastní chyby, nesnaží se čtenáři zalíbit a vylepšovat svůj obraz. Upřímně popisuje i situace nepříjemné nebo trapné, což působí velmi svěže. Těhotenství, první zkušenosti s drogami, sex. Především jde ale o umění, touhu až potřebu umělecky se vyjádřit. Patti měla talent a vůli jít si za svým, ale taky dost štěstí na lidi kolem sebe - kniha se vlastně dá taky číst jako takové Who is who na umělecké scéně v New Yorku přelomu 60. a 70. let. Andy Warhol, Jimi Hendrix, Jim Morrison, CBGB, je tam všechno.

helcavo
06.03.2022 4 z 5

Příběh těchto dvou lidí, jejich spirituálním potu a nehasnoucí lásce, z celého srdce miluju. Velice mě inspiruje a jsem vděčná, že nějaká kniha jako tato existuje. Určitě bych ji zařadila do škatulky svých nejoblíbenějších knih vůbec.
Ovšem četla se mi trošku těžce, proto jsem knihu ohodnotila 4 hvězdičkami, ne pěti. Ale i tak knihu určitě doporučuji komukoliv, kdo se o příběh Patti a Roberta zajímá, nebo chce jen nahlédnout více do umělecké komunity New Yorku v 70.letech.

marwinmh
09.11.2021 4 z 5

Životopisný příběh o lásce, přátelství a síle jít si za svým snem.

Edgar
02.10.2021 5 z 5

Co jsem věděl o Patti Smith? Celkem nic, a popravdě jsem netušil, že Because Night je její hit. Ano, až takový kulturní barbar, jsem do nedávna byl. Pak jsem viděl film CBGB: Kolébka punku. Tam byla Patti ztvárněna, sice jen pár scén, ale bylo to dost, na to abych se o ní zajímal více. Takže jsem si knihu v rámci čtenářské výzvy koupil a přečetl. A jak to bývá u knih muzikantů, poslechl jsem celou její diskografii.

Kniha jako taková se čte fakt dobře. Kolikrák jsem jel metrem radši delší cestu, abych mohl dočíst kapitolu. Přežívání Roberta a Patti v New Yourku je fakt dobře popsaný. Hlavně to, jak byli oba přesvědčeni o tom, že oba jsou umělci. Kolikrát jsem si říkal. „Ano to je ta fáze, kdy se na to vykašlou.“ Ale ne, oba šli do toho naplno, dokud se neprosadily. U Roberta je to ještě zajímavější, nebo spíš smutnější, tím, jak hledá sám sebe. To je taková smutněší část příběhu, protože každý ví, jak velká část homosexuálů dopadla.

O sedmdesátých letech v americe a konkrétně v New Yourku, si snad každý dokáže udělat představu, která se více či méně podobá realitě. Po přečtení Just kids, jsem zjistil, že moje fantazie se držela hodně zkrátka. Jen tak můj poznatek, pokaždé když čtu knížku, ve které se oběvuje vzpomínka na Warhola, tak tam působí jako strašný vůl. Hltal jsem každé slovo. Patti ve svém životě potkala spoustu lidí, kteří ovlivnili celé generace umělců a lidí. Což bylo pro mě něco úžasného. Hlavně setkání s Jimim a Janis bylo pro mě nejzajímavější.

Knihu by si měl přečíst každý, koho zajímá život Patti a umělců v sedmdesátých letech. Po dočtení jsem si hudbu Patti Smith už nepustil, opravdu to není moje krevní skupina. Na druhou stranu Robert Mapplethorpe a jeho fotky, se pro mě stali novou součástí života. Což si myslím, že cíl knihy. Připomenou jméno Robert Mapplethorpe světu.

Crimble
12.08.2021 5 z 5

Dechberoucí kniha o nesmrtelném přátelství. A také o mnoha věcech kolem.

Jessica007
28.07.2021 5 z 5

Moc hezká vzpomínková kniha. Čtivě napsaná a zajímavá.

Moncele
24.07.2021 4 z 5

Poslouchala jsem jako četbu na pokračování, která byla doplněna hudbou Patti Smith. Jednoznačně to bylo zajímavé, asi se poohlédnu po knize v papírové formě, jelikož některá jména osob v knize bych si musela najít... Úžasný popis přátelství dvou osob, spojených vírou ve vlastní umění. Bylo to drsné i poetické, Patti si nic nepřikrášlovala.

Re@ding_9-wine
23.07.2021 5 z 5

Guilty pleasure. :)))

Evina.Cetba
16.07.2021 4 z 5

Další vzpomínková kniha, tentokrát americké punkové a rockové zpěvačky Patti Smith, narozené roku 1946 (je to skoro moje vrstevnice:)). Zajímavě napsáno, pěkně se mi to poslouchá jako audiokniha. Přitom i já vzpomínám, jak byla tato dnes už kultovní zpěvačka svého času hodně moderní jako nově vyšlá hvězda a jak jsme jí s nadšením poslouchali u rádia s tehdejšími hitparádami.
Patti měla zvláštní půvab, nebyla krásná, ale charismatická. V této knize popisuje zejména své začátky, mládí, životní styl a komunitu umělců, vztah s výtvarníkem a fotografem Robertem Mapplethorpem, jejich lásku k umění a jejich cestu ke slávě.

Samuel98
25.05.2021 5 z 5

Pre túto autorku mám veľkú slabosť: jej osobnosť, charizma, poézia aj hudba sú mi neuveriteľne blízke, re-definovali môj vkus, niektoré názory, dokonca aj vnímanie života. Táto kniha mi pomohla v najhorších momentoch života, zdvihla ma na nohy a postupne dostala z depresií. Dodala mi tvorcovské sebavedomie, ovplyvnila moje vnímanie umenia a umelca ako takého.
Kniha začína smrťou portrétovanej osoby, fotografa Roberta Mapplethorpa. Jemu je kniha venovaná a dej mapuje spomienky naňho, avšak to by sa zas bez kontextu samotnej Patti nedalo, a tak spoznávame jej detstvo a mladosť, ktoré sú sprostredkované veľmi nostalgicky. Spoznávame jej lásku k Rimbaudovi a k Dylanovi. Následne pozorujeme, ako sa rozhodla zamilovať sa do umelca a presťahovať sa do veľkého New Yorku. Dozvedáme sa, že ako chudobná prespávala priamo v práci, že naozaj začínala z ničoho, no keď stretla svojho umelca, začali si navzájom ovplyvňovať svoje životy a posúvať jeden druhého do kariér svetovo významných umelcov. Robert Mapplethorpe postupne aj popri svojej práci fotografa kontroverzných, BDSM, takmer pornografických snímok zisťuje, že ho muži priťahujú omnoho viac ako ženy, a tak sa v polovici knihy rozchádzajú, čo však neprerušilo ich prepojenie duševné. Stávame sa svedkami jeho seba-objavovania: nielen jeho ako gaya, ale aj ako divokého, ambiciózneho človeka, aj ako odvážneho a sebavedomého umelca. Spoznávame detaily ich života, ocitáme sa pri stretnutí legiend, akou bol aj Andy Warhol či Allen Ginsberg, pozorujeme ich romantické vzťahy ale aj ten ich vzájomný, ktorý napriek všetkému pretrval. On sám, keď zistil, že umrie na AIDS, požiadal Patti, aby o ňom napísala knihu, pretože ona ho poznala zo všetkých najlepšie a najdlhšie a veril v jej talent písať, čo sa ukázalo ako opodstatnená dôvera: kniha je nádherná, nádherne napísaná, dojímavá, zábavná. Akurát to trvalo 20 rokov. Vie inšpirovať umelca do tvorby a človeka do života. Naozaj máme pocit, že sme jej cestu ku kariére speváčky a poetky absolvovali s ňou.
Knihu naozaj odporúčam, čo zrejme počuť tak či tak. Pokladám ju tiež za ideálny štart pri ponore do zvyšku jej tvorby: či už do hudby, poézie alebo ďalších kníh.

ozzak
03.04.2021 5 z 5

užasna knížka mapující hudební 70 léta v usa

Fabian00
13.02.2021 4 z 5

Krásná kniha. Skvěle napsáno, úchvatně odžito.

Pablo70
30.12.2020 5 z 5

No, řekněte, komu z vás zaplatil sendvič z pouličního automatu Allan Ginsberg? V této knize najdete mnoho okouzlujících historek z avantgardních kruhů NYC, nasajete atmosféru šedesátek a jestli to ještě nevíte, pochopíte, proč se Patti říkalo "Rimbaud se zesilovačem". Pro všechny milovníky rocku a poezie naprosto zásadní kniha!