Julie & Julia

Julie & Julia https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28360/julie-julia-28360.jpg 3 100 31

Uvězněná v nudné práci a žijící v malém apartmánu v New Yorku, Julie Powellová zjistila, že skoro vždy brečí na cestě z práce domů. Pak jednoho večera, skrz svou rozmazanou řasenku uviděla, že nakoupila v korejském obchodě přesně ty ingredience, které potřebuje k výrobě Potage Parmentier, jak to Julie Childová popsala ve své kuchařce Jak zvládnout umění francouzské kuchyně. Julie začala vařit – každý z 524 receptů v knize během jednoho roku. Toto je Juliin příběh o tom, jak přes oeufs en cocotte až k bifstek beurre, přes „Podělanou Rýži“ až po přípravu živých humrů, zjistí, že tenhle Projekt začíná měnit její život. Výrazná chuť všech těch tisíce různých druhů omáček, které poslušně připraví, se začíná stávat součástí jejího každodenního života a ona v něm začíná nacházet joie de vivre, kterou celá ta dlouhá léta postrádala.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Columbus (ČR)
Originální název:

Julie & Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen , 2007


více info...

Přidat komentář

SSTknihy
02.07.2023 3 z 5

Nelze, než souhlasit s většinou čtenářů - v tomto případě vítězí na celé čáře filmové zpracování. Dovedu si představit, že by to opravdu fungovalo jako blog s každodenními zápisky o novém receptu, ale jako ucelený příběh to bylo nemastné neslané, málo kořeněné, občas trochu nedopečené :-)

JointlieKat94
11.06.2021 4 z 5

Je právě 4.30 ráno a já tu knihu dočetla. Včera, kolem 19.hodiny na mě čekalo 90 stran, a já si říkala, že to dočtu až "zítra", a tak se stalo, jen o několik hodin dřív. Nakonec jsem si totiž knihu vzala s sebou do práce (a dobře jsem udělala, protože nebylo moc co dělat) a je KONEC.

Vlastně jsem si od začátku říkala, že mi kniha něco připomíná.. po pár stránkách jsem to odhalila. Bridget Jonesová. Přesně její deník mi to připomínalo. :) a to není na škodu, protože Bridget miluju. Takže ke knize. :)

Četla jsem názory, že film je lepší. Já ho neviděla. (Další bodík pro knihu a pro můj zážitek) Ale rozhodně si ho pustím.
Část knihy jsem si říkala, že to asi vzdám a je to o ničem, nicméně asi od poloviny knihy mě to začlo bavit a názor beru zpátky. Nachytala jsem se totiž u několika situací, jak se culim. Bylo to prostě hezké čtení. Příjemné. Odvážné. Já bych na to neměla a skončila hned na začátku. :D dělat humry, vnitřnosti a tak, to mě úplně odpuzuje, a to jsem vyučená kuchařka.. :D

Nakonec to ale všechno mělo nějakej smysl, a mě to zaujalo. Julie mě bavila. Fandila jsem jí v každé situaci, a měla jsem radost s ní, z nějakého úspěchu. :)


Martina1725
23.08.2020 3 z 5

Po shlédnutí filmu jsem si chtěla knihu přečíst. Dalo se to, ale občas dost nuda.

zoe.blue
04.06.2019 2 z 5

Jsem trochu zklamaná na to kolik dalo práce knihu sehnat. Jsem od ní čekala mnohem více

Martina99
28.12.2018 1 z 5

Je to výjimka potvrzující pravidlo - film je lepší než kniha. Ten kdo rozpoznal, že to má potenciál na film je génius. Já měla problém knihu dočíst a občas jsem si uvědomila, že už to chci mít za sebou, tak jsem sem tam přeskočila odstavec nebo stránku. Hlavní hrdinka mi lezla na nervy, víc negativního a sobeckého člověka jsem snad nikdy nepoznala. Furt psala já, já... zůstanu u filmu

MagdaFish
18.10.2018 2 z 5

Zoufale nudná knížka. Jak se mi film líbil, tak prokousat se tímhle děsem bylo utrpení. Ten, kdo přišel na to, že tahle knížka má potenciál na zfilmování, musel být jasnozřivý génius. Já s tím několikrát praštila, než jsem se dopotácela do konce.

_Michelle_
08.08.2018 3 z 5

Abych neodbíhala z kuchařského prostředí, ve kterém se děj téměř celé knihy odehrává, okomentuji svůj čtenářský zážitek takto: "Nemastné, neslané, zkrátka bez chuti, z čehož plyne, že se sice najíte, ale pokud vás hlad z nedostatku nedonutí, tak si repeté prostě nedáte."

marketa4853
07.07.2018 2 z 5

Kniha byla taková nudná, rozhodně neměla takový spád jako film. Až mi někdy mladá verze Julie lezla krkem.

Romžiry
20.06.2018 2 z 5

Je škoda, že film byl tentokrát o hodně lepší :-(

Gi-Gi
24.05.2018 1 z 5

Tak me to tak strasne nezaujalo a nebavilo... mnohem vic me bavil naznaceny pribeh childove... za me bida

jakafe
25.02.2017 2 z 5

Stručně: Film je lepší než kniha.

pobijecmuch
20.11.2016 3 z 5

Bohužel v tomto případě je film lepší než samotná její předloha. Ale je to možná tím, že autor scénáře psal texty nejenom podle této knihy, ale i také něco přidal z knihy Julie Childové.
No každopádně kniha je takový průměr.

Akťavs
08.11.2016 4 z 5

Viděla jsem prvně film, které se mi líbil, takže na knihu jsem se těšila. Splnila mé očekávání, jako kniha o food blogu prostě obsahovala recepty a osobní příběh navrch. Občas vtipná, občas dramatická, , mně byla hrdinka sympatická, i když někdy popisovala své pocity nebo zkušenosti dosti syrově. Někdy prostě není vše dokonalé... (a přinutilo mě to poprat se znovu s některými svými kuchařskými neúspěchy ) Je to dobrá ukázka francouzské kuchyně, kde se používají často netradiční, ale vždy jen kvalitní suroviny

lapagerie
27.09.2016 2 z 5

Nad Juliinými kuchařskými pokusy jsem se docela pobavila, zejména humři mi utkvěli v hlavě. Ale jinak to není kniha, ke které bych se vracela.

jana89
28.08.2016 3 z 5

Kniha mne moc nezaujala, převážná část se věnovala receptů, což z ní udělalo nezáživne počtení. Já jsem byla jen ráda, že jsem knihu vubec dočetla.

jaja1989
09.08.2016 odpad!

hruza nechapu jak podle toho mohli natocit film

Jeanie
24.06.2016 5 z 5

Jeden z mála případů, kdy jsem nejdříve viděla film a až teprve pak si přečetla knihu. Líbilo se mi obojí.

Leenah
02.02.2016 2 z 5

Knížku jsem četla asi natřikrát, než se mi konečně podařilo ji dočíst. Občas jsem se upřímně zasmála, knížky s podobnou tematikou mám obecně ráda, ale moc mi nesedl autorčin styl psaní. Nejsem vyloženě zklamaná, spíš knížkou trochu znuděná a nejsem si jistá, jestli se k ní ještě někdy vrátím :)

Daisy16
17.11.2015 3 z 5

Dočetla jsem. Dost mi to sice trvalo a chvílemi jsem se musela i nutit, což se mi zas až tak často nestává, ale když už jsem to jednou rozečetla, chtěla jsem to dokončit.
Moje pocity jsou ale dost smíšené. Možná je to tím, že jsem nejdříve viděla film a teprve potom se pustila do knížky, možná tím, že to prostě není až tak chytlavé.
Bylo zde pár momentů, které mě opravdu pobavily (třeba humři a podělaná rýže), ale četla jsem už lepší.
Každopádně, jak říká Julie/Julia: "Bon Appetit!"
A jo, solidní 3* dostane. :)

Eiram01
26.09.2015 5 z 5

Náhodně jsem narazila na stejnojmenný film a po jeho zhlédnutí a zjištění, že předlohou je kniha, jsem s nadšením utíkala do knihovny. Jsem obrovský nadšenec do vaření a zároveň miluju skutečné příběhy, takže ideální kniha pro mne. A nelitovala jsem :) Překousala sem se všemi těmi humornými zážitky (nejlepší s humry :D) proloženými dopisy ze života Julie Childové a byla jsem z toho mnohem víc nadšená než z filmové verze. Doporučuji všem kdo máte rádi vaření ;-), knihu si určitě zamilujete.

Štítky knihy

humor zfilmováno vaření

Autorovy knížky

Julie Powell
americká, 1973 - 2022
2009  61%Julie & Julia

Kniha Julie & Julia je v

Právě čtených1x
Přečtených134x
Čtenářské výzvě34x
Doporučených3x
Knihotéce66x
Chystám se číst30x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x