Jules a Jim

Jules a Jim https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37481/bmid_jules-a-jim-1nH-37481.jpg 4 29 4

Jemný milostný příběh, jehož hrdiny jsou dva přátelé, kteří se zamilují do jedné ženy. Dílko bez těžkopádné psychologické analýzy, s typicky francouzským espritem rozebírá otázku přátelství, lásky a problém, může-li žena milovat dva muže, spojené poutem přátelství a naopak.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Jules et Jim


více info...

Přidat komentář

Schuminka
15.02.2021 3 z 5

Pro mě velké zklamání. Čekala jsem román o přátelství dvou mužů, kteří mají vztah s jednou ženou; propletence rodinných a milostných vztahů s dávkou francouzského espritu. Místo toho jsem dostala šmouhu rychlých, povrchních popisů, kdo kam jel a s kým tam spal. Jen ve střední pasáži se tempo trochu zvolnilo a rozvinul se život milostného trojúhelníku se všemi jeho úskalími včetně odkazů na Goethovo Spřízněni volbou.

laura
26.11.2020 5 z 5

Příběh, na který se nezapomíná. Četla jsem před strašnou spoustou let, ale pořád si vzpomínám.

Příběh o zvláštním a přesto velice pevném přátelství dvou mužů a jejich lásce k jedné ženě... Nechápala jsem je, nikoho z nich. Bylo to jako vstoupit do jiného světa, kde ničemu nerozumíte, ale přesto je vám tam tak nějak hezky.

Tam, kde mají být jen dva, si někdy ten třetí připadá jaksi nadbytečný. Vztah, tolik nepochopitelný pro ty, kteří stojí mimo, vztah, který ty tři k sobě svazuje a zároveň je rozděluje, který je zevnitř rozežírá, ničí to, co jim kdysi bylo vzácné - o tom všem a vlastně jen o tom vypráví tahle kniha.

Láskou to začíná a bolestí to končí...


intelektuálka
01.08.2017 5 z 5

Na knihu jsem si vzpomněla, když jsem četla zprávu o úmrtí J. Moreau.
Typicky francouzský příběh - nemají rádi konvence. Jak říkají - c´est la vie

narcisonanis
25.02.2015 3 z 5

Milostný román dvou přátel, jedné femme fatale a nespočet dalších ženských „jedna-noc-jedna-láska“ protagonistek mě... spíše zklamal. Nechal jsem si v hlavě verdikt uzrát, jelikož nesmyslné jednání hlavních postav mě neskutečně rozčilovalo, což by sráželo mé hodnocení knihy, nicméně nemají v nás knihy právě vzbuzovat emoce? Otázka je, jestli až takto záporné. Julesova oddanost Jimovi, Jimova neschopnost až na výjimku reagovat na podvádění své vysněné ženy, Kattyina role plná dětského a arogantního chování „já si mohu dělat cokoli“ ...

Kromě vlastností a jednání hlavních postav mi občas také vadily zbytečné popisy prostředí, které se mi jinak do veskrze romantického žánru nehodily. Proto jen tři hvězdy.

Štítky knihy

zfilmováno morálka autobiografické prvky milostné příběhy

Autorovy knížky

Henri-Pierre Roche
francouzská, 1879 - 1959
1999  81%Jules a Jim

Kniha Jules a Jim je v

Právě čtených1x
Přečtených41x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených3x
Knihotéce24x
Chystám se číst35x
Chci si koupit8x