Rjómen Sukuna

Rjómen Sukuna https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488960/bmid_rjomen-sukuna-tYB-488960.jpg 4 90 12

Júdži Itadori oplývá výjimečnou silou a fyzickou zdatností, jinak je to ale obyčejný středoškolák. V životě ho trápí pouze jediné. Starost o jeho nemocného dědu, kterého den co den navštěvuje v nemocnici. Když je však jednoho dne prolomena pečeť prokletého artefaktu uloženého na pozemcích školy a celou budovu zaplaví příšery, musí sebrat odvahu a vypravit se mezi ně. V sázce jsou totiž životy jeho přátel.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy

Vydáno: , Crew
Originální název:

Ryōmen Sukuna , 2018


více info...

Přidat komentář

ariannpHm
16.12.2023 4 z 5

První jjk se mi moc líbilo. Má to příběh. Je to vtipné. Hrdinové (většina) přiroste k srdci.
NA druhou stranu, je manga dost chaotická. Místy jsem fakt nevěděl, co se děje. Ale jinak super! 9/10

Frizer
15.06.2023 3 z 5

Názor na díly 0-4. Vcelku matoucí příběh, skáčeme sem a tam. Svět je poměrně málo vysvětlený a celkově mě bitky středoškoláků s "démony" nijak extra nebavily. Kresba je skvělá, ale ke špičkám žánru a mangy jako celku to má daleko. Hlavní problém nicméně asi bude že jsem celou dobu cítil že to je četba pro věkovou skupinu do dvaceti let. Starším to nemá moc co nabídnout, takže chybu bude spíše u mě.


Rowana
06.01.2023 4 z 5

Asi nebude patřit k mým nejoblíbenějším, ale rozhodně je to čtivý příběh a má spád. Druhý sešit už mám připravený k přečtení.

Lenny33
21.11.2022 4 z 5

Dobře nakreslené, akční a vtipné. Těším se na další díly.

SedllY
27.09.2022 3 z 5

Na tuhle mangu jsem viděl všude samou chválu, mě však moc neoslovila, přijde mi průměrná a ne nepodobná mangám Bleach, Naruto. Nicméně zkusím ještě dva díly. Zatím 3/5 *.

Hadati
29.07.2022 4 z 5

Přišlo mi to jako směska Bleache a Naruta. Itadori se velmi podobá Ičigovi. Je to charismatický kluk, po kterém všechny holky ve škole letí, ale jeho to nezajímá. Díky svému podivínskému chování se ho pak většina straní. Proto mu i nejspíš vyhovuje, že byl přijat do Klubu pro výzkum okultních jevů, mezi dva největší outsidery školy. A stejně jako v Bleachovi pak bojuje proti příšerám, na které většina lidí nevěří. K Narutovi pak má blízko, protože v sobě stejně jako on ukrývá monstrum.

Jedinou originální myšlenkou pak je to, jak se vypořádává se svou nemesis, se kterou se čtenáři seznámí již v první knize.

I přes tuto neoriginalitu mě to bavilo a alespoň v prvním díle se autor vystříhal nudných vztahových scén roztoužených puberťáků.

Atlantis
21.03.2022 3 z 5

Jsem asi spíše zklamaný, ale to bude tím obrovským "hypem" kolem této mangy. Čekal jsem prostě něco, co mě vyhodí z papučí, ale dostal jsem docela obyčejnou mangu se světem, kterému úplně nerozumím a vidím v něm spoustu logických děr. Jednou kletby schováme před normálními lidmi, jednou ne, prváky posíláme na zrůdy, které by prý nedali ani nejzkušenější zaklínači, každý má naprosto odlišný bojový styl, takže asi nechápu, jak se vlastně kletby ničí atd. Překvapivě se mi líbí hlavní postava, je dostatečně střelený a tupý, aby to bylo zábavné.
Jujutsu Kaisen trhal rekordy všude, kudy prošel. Ale první díl je pekelně průměrný. Nadšený zatím nejsem, možná zkusím spíše anime, kde by to mohlo odsýpat rychleji.

_Tess_
12.03.2022 3 z 5

Jujutsu Kaisen rozhodně není manga, která mě chytla hned od první stránky. Začátek je poněkud nudný, nezajímavý a celkově se mi prostě nelíbil. Co se mi na druhou stranu líbilo a drželo mě to u mangy, je svět, ve kterém se Jujutsu Kaisen odehrává. Z negativních emocí se rodí takzvaní Prokletí, monstra, která se snaží ničit životy a přinášet utrpení. A proti nim stojí malá skupina kouzelníků, která se je snaží zničit. Tohle je asi největší magnet, který mě k manze přitáhl. Hlavní hrdina Yuji Itadori je velmi sympatický a tak trochu šílený hrdina, kterého si určitě oblíbíte, stejně tak i další postavy, které tu zatím moc prostoru neměly, ale doufám a věřím, že nějaký dostanou v dalších dílech. Hlavně v to doufám u Nobari, která mě opravdu hodně zaujala.
Celkově mi přijde první díl hodně průměrný, ale neuvěřitelně mě zajímá svět, a co se stane s našimi hrdiny a jak se postaví problémům, které na ně čekají. Další díl si rozhodně nenechám ujít.

robin9739
07.03.2022 4 z 5

Jedná se o zábavnou akční mangu, která mě překvapila svým nápaditým světem a jeho celkovým fungováním. Vše zde působí přirozeně a dva různé světy se tu naprosto uvěřitelně prolínají a kooperují. Navíc hlavní postavy jsou vtipné, zajímavé a osobité. Dost často se mi stává, že u mang se najde nějaká až moc přehnaná a vyumělkovaná postava, která působí afektovaně až úsměvně. Tady se zatím nic takového nestalo, všechny postavy působí věrně. Líbí se mi střídání vážných a zábavných pasáží. Nechybí zde dost vtipných hlášek a různých popkulturních narážek

Závěrem bych řekl, že mě tato manga překvapila svou nápaditostí a dobře fungujícím světem. Kresba a celkové vzezření mangy je kvalitní a příběh má zajímavý námět a spád. Jsem zvědavý na pokračování tohoto příběhu.

fvalek
04.03.2022 3 z 5

Taková standardnější manga, která mě osobně zase tolik nezaujala, ale celkově byla dost dobrá. Téma se mi líbí a je to zase něco nového, i když těch lovců démonů, zaklínačů a bojovníků s nadpřirozenem je i v chudém českém manga prostředí dost přehršel. Rozhodně je originální způsob, jak fungují kletby a artefakty apod., to je opravdu novinka pro mě. Podivná je ale atmosféra celého děje, protože každý jako by věděl, že se něco děje. Škola má svůj klub pro výzkum okultních jevů, Júdži se vůbec nevzrušuje, že se něco nadpřirozeného děje, přestože dosud žil životem obyčejného teenagera, a k mocným artefaktů se dostanete prakticky na ulici. A ono je to vlastně celé takové trošku přesycené, protože co prázdná budova, to několik kleteb a několik obětí, a reálně by to asi byl hlavní důvod japonské úmrtnosti, ale v malém měřítku mangy to docela funguje.

Co se týče postav, tak víc než Júdži mě asi zaujalo osazenstvo zaklínačské školy, ať už ten černovlasý, učitel, ale nejvíc ta holka z vesnice, která se vyžívá ve hřebících. Hlavně je pro mě trošku podivná jeho fyzička, která působí podivně nadlidsky ještě před setkáním s artefakty, no a následné spojení, to ještě bude zajímavé. Rozhodně je to dobře rozjeté a závěr pěkně připravuje prostředí pro další díl, takže hurá na to. :)

instageek_cz
17.02.2022 4 z 5

Mangy jsem v životě moc nepřečetl, tak se omlouvám, pokud budu nadšený z věcí, které jsou pro znalce běžnou rutinou:))

V první řadě mě baví ta zvláštní atmosféra, tolik odlišná od západních komiksů. Postavy mluví a jednají jinak, chovají se nevypočitatelněji. Nikdy nevíte, jestli bude následovat nějaká vtipná vsuvka, nebo vážná reakce. Také vizuál je jak z jiného světa, logicky, a na krásnou kresbu zachycující architekturu Japonska jsem se nemohl vynadívat.

Celým příběhem silně prostupuje téma smrti. Sympatický hlavní hrdina Júdži Itadori se s ní setká v mnoha jejích děsivých podobách. Sám sice umřít nechce, ale když už to musí být, tak při tom hodlá zachránit co nejvíc lidí. Jeho odvaha a určitá smířenost s průšvihem, ve kterém se ocitl, jsou fajn, stejně jako to, s jakou lhostejností pojídá odporné prokleté prsty (!!), kterých ho čeká celkem 20...

Cool jsou i jeho společníci. Fušiguro si díky stínovému divadlu dokáže přivolat strážné psy a jiné tvory, Kugisaki je vyzbrojena kladivem (na němž má vyryté srdíčko) a hřebíky, které jím dokáže vpálit do těl nepřátel, respektive oživlých kleteb!

Celkově se mi líbí, že se v Jujutsu Kaisen střídají momenty komické s těmi opravdu hodně hororovými. Zároveň je to akční čtení, kde se zajímavý děj neustále řítí dopředu a z každé stránky je jasně patrné nadšení a tvůrčí svoboda autora knihy. Takže seznámení super a těším se na další díl!:)

Hodnocení: 8,5/10

PS: Mé další recenze na komiksy, filmy, hry a další geekoviny najdete na Instagramu, profil instageek_cz

jonyrico
08.02.2022 5 z 5

Výjimečný chlapec se z běžného světa dostane do světa "za oponou", kde musí bojovat s nepřítelem, aby odvrátil hrozbu pro slabé smrtelníky. Upřímně, vymyslet v té obrovské záplavě příběhů něco originálního je velice obtížné, a proto bývá téměř svátkem, když se to někomu podaří. Autor a kreslíř Gege Akutami stvořil prostředí zaklínačů, které je v kontrastu s dnešním moderním světem poutavé a jiné, v dobrém slova smyslu.

Tahouny příběhu jsou bezesporu postavy. Jak Judži, tak Megumi i Nobara jsou sympatičtí a neměl jsem s nimi nejmenší problém. Mému srdci byl však nejblíže Satoru Godžó, učitel trojice "hrdinů", který je vtipný s neskutečným osobním kouzlem.

Co bych rád zmínil, je celkový humor v příběhu, autor "hází" jednu hlášku za druhou a absolutně nepůsobí trapně, naopak, třeba zmínka o koláčcích z rýžové pasty povznáší příběh na novou úroveň, přestože já osobně je nemohu pozřít. Gege Akutami je pro své čtenáře záhadou, která by se dala přirovnat k postavě Františka Kotlety, kde už dnes ale jeho totožnost známe. U Akutamiho není dokonce ani jasné, zda jde o muže, nebo ženu.

Nová manga v českém rybníčku mě nadchla, kresba je parádní, detailní, avšak ne natolik, aby odváděla od příběhu, ten má obrovský potenciál, který zaručeně dostane více prostoru v dalších dílech, a pokud to půjde tak jako zde, máme se určitě na co těšit.

Autorovy další knížky

Gege Akutami
japonská, 1992
2022  86%Rjómen Sukuna
2022  85%Prokleté lůno
2022  86%Malá ryba a zasloužený trest
2022  90%Oslnivá temnota
2022  90%Já tě zabiju!

Kniha Rjómen Sukuna je v

Právě čtených2x
Přečtených109x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených11x
Knihotéce44x
Chystám se číst15x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x