Judita

Judita https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78799/judita-78799.jpg 4 18 8

Za námět pro svou novelu si chorvatský autor vybral apokryfní příběh Starého Zákona o Juditě, která se stala hrdinkou a legendou, když zachránila židovské město Betúlie před vojskem asyrského krále Nabuchodonozora. Příběh vypráví sama Judita, krásná a chytrá žena, jejíž život v patriarchární židovské společnosti se však nevymyká životu jiných žen. Bez protestu uposlechne svého otce a provdá se za muže, který ji svým zjevem a chováním odpuzuje. Ujímá se hospodářství a s nechutí se poddává plnění manželských povinností. Juditin muž rok po svatbě náhle umírá. Po tříletém klidném období vdovství přichází dny, v nichž Judita prokáže hrdinství a zároveň pozná, jak krásné i bolestné může být milovat.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Dauphin
Originální název:

Judita , 2001


více info...

Přidat komentář

Knišíl
09.01.2023 4 z 5

Kniha inspirována biblickou starozákonní knihou Júdit, ale zásadně se v celkovém vyznění od ní odpoutává, vlastně s ní téměř polemizuje (o tom píše Pavel Šidák viz https://www.advojka.cz/archiv/2008/6/apokryfni-pribeh-lasky). Neboť Júdit Bible je světice a Judita Gavranova své poslání silně zpochybňuje a roli světice odmítá. Nebudu-li novelu kritizovat za to, že silně reinterpretuje původní biblický text, jedná se o stylisticky pěkné dílo, které občas kazí některé přehlédnuté textové chybičky nakladatelského rázu. Psychologie postavy Judity je popsána uvěřitelně (nebudu-li přihlížet a srovnávat Gavranovu Juditu a Júdit). Jedná se o katolické čtivo? Zřejmě ano, i vzhledem k výtkám výše. Minimálně zprostředkovává osud malé velké ženy, ukazuje, že i ženy mají v Bibli své místo, a vzhledem k odlišné interpretaci role a intence Judity v konfliktu s Holofernovým vojskem, je text využitelný i ve feministické kritice. Proto, ať už text budeme hodnotit vzhledem k původními biblickému příběhu (konzervativní stanovisko), nebo přijmeme Juditu a její psychologii (liberální hledisko), tak se pořád jedná o text, nad kterým se dá diskutovat, a to už je známka umělecké kvality.
"Ach, jak se mohou slova motlitby stát podobné jako zurčení potoka jediným útočištěm, když svět a skutečnost jsou proti nám a vše se jeví bezvýchodné." (s. 76)
"Člověk si zvykne i na utrpení. I velbloudi mohou chodit po poušti, ač silně prahnou po oáze a stínu." (s. 33)
"Až ve své zralosti jsem poznala, že nás Hospodin chrání od malých zel, aby nás v závětří spokojeného života lépe připravil na ještě větší zkoušky. Neboť my všichni spatřící východ slunce musíme prožít svou míru bolesti a utrpení před koncem života, ať jsme králové či žebráci, vyvolení či vyhnaní." (s. 10)

MV111
20.01.2021 4 z 5

Láska a oběť, síla a slabost, ješitnost a malost. Spousta otázek.


sikope
07.03.2017 4 z 5

Poučné, napínavé i vzrušující čtení.

teltri
18.11.2016 4 z 5

Ako študent som to hltal ako čítanie na pokračovanie v Slovenskom rozhlase.

Bezantina
10.10.2016 4 z 5

Mám ráda biblické příběhy podané "moderním" způsobem. Příjemné čtení, jenž ukazuje příběh Judity z trochu jiného pohledu..

Merlinit
25.06.2015 4 z 5

Nádherná novela. Příběh plný lásky, pokory, povinností a bolesti.

lenkavildomcova
31.07.2014 5 z 5

Do knihy se mi vůbec nechtělo... nemám ráda náboženské texty, ale kolegyně mě přesvědčily a nakonec jsem celou knihu zhltla během hodiny a půl /má jen 100 stran/. Skvěle se četla a ten příběh je nádherný a krutý zároveň... Doporučuji.

slamenka
10.09.2013 5 z 5

Výborně napsaná novela o legendě a hrdinství Judity.