Jsi jedinečný
Komentáře knihy Jsi jedinečný
Každý má někoho, kdo ho má rád. Až ti bude ouvej jako kuně, vzpomeň si. Vlídné slovo s pohlazením a zázraky se dějí!
Pro děti 3+
Zaujaly mě ilustrace. Příběh se mi zdál slabší, ale určitě ne úplně špatný.
Kniha pro děti s krásnými ilustracemi o tom, že každý na světě má nějaké místo a je důležitý a jedinečný.
Pravdou je, že provedení mohlo být více propracované, ale pro menší děti je to takhle asi dostatečné.
Knížka čtená dětem. Líbily se mi ilustrace, které vytvořila sama autorka Anežka Stará. Také mě zaujal námět a na čtení jsem se těšila. Ale jsem trochu zklamaná, myslím, že téma by se dalo využít mnohem více a lépe, tady to jen lehce klouzalo po povrchu, škoda. Měli jsme přečteno tzv. na jeden zátah, protože kniha neobsahuje příliš mnoho textu. Kuna, které připadá, že ji nikdo nemá rád a že je k ničemu se postupně setkává s různými zvířaty, a přeje si být někým jiným. Potkává se se srnečkou, sovou, krtkem, liškou, šnekem a medvědem. Není úplně jasné, jestli se se zvířátky již zná nebo je potkává poprvé. Každý jí řekne nějakou pozitivní věc týkající se její osoby, ale na mě to nepůsobilo příliš věrohodně. Pak i ona sama dokáže někoho učinit šťastným tím, že mu řekne milá slova. Škoda, že nebylo rozebráno, čím je každé zvíře jedinečné. Dětem se to ale líbilo, já jsem čekala více.
Po přečtení, které trvalo asi pět minut, jsem byla vcelku spokojená. Autorka se prostřednictvím zvířecích rozhovorů snažila dětem předat poselství o jedinečnosti každého tvora. O tom, že každý může pociťovat nejistotu vůči svému vzezření a schopnostem, které do vínku dostal. A že tyto pochybnosti jsou naprosto zbytečné...
Když jsem však o zpracování této "problematiky" víc přemýšlela, uvědomila jsem si, že tomu něco chybělo. Např. kdyby autorka poukázala na to, jak potřebný každý z živočichů je a jak nedílnou součást biodiverzity tvoří, příběh by se ocitl na mnohem vyšší úrovni. A kdyby poté naznačila, že i my - každý jednotlivec - má schopnosti a vlohy proto, aby se stal "ozubeným kolečkem" přispívajícím ke správnému fungování lidské společnosti, byl by to teprve knižní poklad.
Takto bohužel musím hodnocení o trošku snížit. Oceňuji snahu a hezké ilustrace a vzhledem k tomu, že je kniha určená dětem od 4 let, věřím, že malí posluchači/čtenáři nebudou tolik kritičtí a určitě si něco z tohoto důležitého poselství zapamatují.
Trochu mě zklamala celková pointa. Ono by mělo být ukázáno, čím a proč jsme všichni jedineční ... Ne jen proto, že jsme, že existujeme. To nás jaksi nečiní ničím zvláštním. Myslím že rozumím záměru autora, co tím chtěl sdělit, ale podle mě zde nebyl nápad dotažený do konce. Škoda.
Jsem dost citlivá na „militantní“, všeobjímající pozitivitu zavánějící manipulací, knihy typu Slepičí polévka pro duši nebo Alchymista nejsou nic pro mě.
Podobně citlivá jsem na faktické chyby a ohýbání reality. Nějak nejsem s to skousnout (ani u knihy pro děti), když přirození nepřátelé žijí ve všeobecné harmonii, mažou si vzájemně med kolem tlamiček a jsou pak happy jak dva grepy.
Možná bych to i přijala jako alegorii, pokud by příběh měl hlavu a patu a byl aspoň trochu (i literárně) zajímavý. Ale zápletka je prostinká a vlastně nesmyslná (Proč by zvířata měla odvíjet svou hodnotu od toho, jestli se líbí lidem? Kuna s nulovým sebevědomím najednou – po několika vymámených a v zásadě bezobsažných pochvalách – zcela přehodnotí postoj k sobě samé. A v čem spočívá zmiňovaná kunina ohromná cena?), pointa přinejlepším slabá. A stylisticky je kniha na úrovni šikovnějších starších školáků. Toporná vyjádření a křečovité dialogy střídají „originální“ fráze jako „vykouzlil jí na tváři úsměv“.
Rozumím záměru a věřím, že mnohým se knížka bude líbit, ale já jsem se, nejen kvůli neumělému zpracování, s ní nepotkala. Zbývají tak ilustrace, které sice neuchvátí, ale navzdory jisté tvrdosti ani neotráví.
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium

78 %
100 %
Jsi jedinečný
Kniha Jsi jedinečný od Anežky Staré si bere na mušku velké téma – pocit vlastní hodnoty a přijetí – ale zachází s ním bohužel velmi povrchně. Příběh malé kuny, která si připadá nemilovaná a touží být někým jiným, má potenciál oslovit citlivé dětské čtenáře. Tenhle potenciál ale zůstává z velké části nevyužitý. Text se spokojí s jednoduchou tezí: stačí, aby někdo řekl pár hezkých slov, a vnitřní nejistota je pryč. To je sice uklidňující, ale emočně i vývojově dost ploché. Hrozí, že si dítě odnese myšlenku, že jeho hodnota se odvíjí od názoru druhých.
Vyprávění funguje jako série setkání, v nichž kuna opakovaně dostává ujištění o své hodnotě od ostatních zvířat. Problém je, že hlavní postava sama nijak neroste. Nemění se její pohled, neprochází vnitřním konfliktem, neučí se se svými pocity zacházet. Sebehodnota zde nepřichází zevnitř, ale je vždy dodána zvenčí – a to jednou větou. Výsledkem je spíš sled afirmací než skutečný příběh s obloukem a napětím.
Jazykově kniha působí slabě. Věty jsou popisné, často doslovné, bez práce s obrazností nebo rytmem. Emoce jsou pojmenované, nikoli prožité – text říká, že je někdo smutný, místo aby to nechal vyplynout ze situace nebo chování postav. Dialogy slouží čistě k předání poselství a postrádají přirozenost i podtext. Celek tak připomíná spíš školní slohovou práci než literárně promyšlený text.
Největší slabinou knihy je její bezkonfliktnost. Všechna zvířata jsou hodná, chápavá a připravená okamžitě uklidnit druhého. Svět je bezpečný až sterilní. Pro nejmenší děti to může být uklidňující, ale pro děti, které už samy zažívají skutečné odmítnutí nebo složité emoce, může být tahle idyla spíš odtržená od reality. Kniha tak spíš hladí než formuje.
Celkově jde o laskavý, ale málo ambiciózní titul. Jako krátké večerní čtení bez nároků může obstát, jako kniha, která má dětem skutečně pomoci pochopit sebe sama a své emoce, však zůstává na povrchu. Myšlenka je správná, zpracování bohužel plytké. Pokud hledáte dětskou literaturu s hloubkou, která s emocemi pracuje citlivě, ale poctivě, tahle kniha míří spíš pod laťku.